Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024
greek english chinese_simplified
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο arrow Νέα arrow Εγκαίνια Έκθεσης Μουσείου Ηρακλειδών στο China Science and Technology Museum του Πεκίνου (3/11/2017)

Εγκαίνια Έκθεσης Μουσείου Ηρακλειδών στο China Science and Technology Museum του Πεκίνου (3/11/2017)

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017

Στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασίας στον τομέα των Πολιτιστικών Βιομηχανιών εγκαινιάσθηκε στο China Science and Technology Museum του Πεκίνου, την Παρασκευή 3/11, η έκθεση του Μουσείου Ηρακλειδών “Εύρηκα! Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων”.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και τον Επίτιμο Καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Τάσιο. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα επιτευγμάτων στους τομείς της ναυπηγικής, της μηχανικής, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, της αστρονομίας, ενώ ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, στον οποίο αφιερώνεται ειδική αίθουσα με οπτικό/φωτογραφικό υλικό από τις υποβρύχιες έρευνες.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Πρεσβευτής-Σύμβουλος, κα. Ελισάβετ Φωτιάδου, συνέδεσε τον τίτλο της έκθεσης “Εύρηκα” με τις πνευματικές αναζητήσεις των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο, ανέπτυξαν τη φιλοσοφία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Παράλληλα, η κα. Φωτιάδου αναφέρθηκε στην έκθεση κινεζικής τεχνολογίας, που φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών, καθώς και στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μουσείων, της συντήρησης αρχαιοτήτων, της μετάφρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου.

Ο ιδρυτής του Μουσείου Ηρακλειδών, κ. Παύλος Φυρός, αναφέρθηκε στην εφευρετικότητα των αρχαίων Ελλήνων ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να δώσουν λύσεις σε ανάγκες της καθημερινής ζωής τους και υπογράμμισε τις προοπτικές συνεργασίας των δύο μουσείων.

Ο Διευθυντής του China Science and Technology Museum, κ.Yin Hao, τόνισε ότι οι ανταλλαγές μεταξύ των μουσείων αποτελούν σημαντική παράμετρο υλοποίησης της κινεζικής πρωτοβουλίας OBOR, καθώς και μία καλή αρχή για την επικοινωνία και συνεργασία του κινεζικού μουσείου με αντίστοιχα ελληνικά.

Το μέλος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, κ.Wu Xiangping, υπογράμμισε ότι το ερευνητικό πνεύμα και ο ορθολογισμός των αρχαίων Ελλήνων εμπνέουν τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη.

Με τη συμβολή Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Πεκίνου, δεκάδες κινεζικά ΜΜΕ παρευρέθησαν στα εγκαίνια και κάλυψαν με πολυάριθμα άρθρα και συνεντεύξεις ιδρυτή Μουσείου Ηρακλειδών, κ. Φυρού, την έκθεση και την εν γένει μουσειακή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας.