Ελληνική συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου 2016
Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην 23η ετήσια Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου από 24 έως 28 Αυγούστου και φιλοδοξεί να παρουσιάσει στους Κινέζους βιβλιόφιλους μια σειρά πρόσφατων ελληνικών εκδόσεων, καθώς και διάφορους τίτλους κλασσικών έργων με σταθερό αναγνωστικό κοινό τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική συμμετοχή στην έκθεση οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) με αρωγούς την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο, το Γραφείο Τύπου και το Γραφείο του ΕΟΤ.
Το Ελληνικό περίπτερο θα είναι επιφάνειας 18 τ.μ. και θα εκθέσει πάνω από 100 τίτλους βιβλίων φαντασίας, ποίησης, ταξιδιωτικά και παιδικά βιβλία, καθώς και κόμιξ στην Ελληνική, Κινεζική και Αγγλική γλώσσα.
Την Παρασκευή, 26 Αυγούστου μεταξύ 14:00-15:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση σχετικώς με τη μετάφραση Ελληνικής λογοτεχνίας στην Κινεζική. Το θέμα της παρουσίασης "Ο Ζορμπάς στην Κίνα, μεταφράζοντας το Νίκο Καζατζάκη" θα αναπτύξουν ο γνωστός μεταφραστής κ. LI Chenggui και ο ιστορικός κ. QUE Jianrong (η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και της διδάσκουσας Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία κας Έλενας Αβραμίδου).
Η προώθηση των Ελληνικών εκδόσεων στην Κίνα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα των αρμοδίων αρχών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κίνα με τον Πρόεδρο της Κίνας κ. XI, τον Πρωθυπουργό LΙ και τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κ. Zhang Dejiang.
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Τσουκαλάς συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Τύπου και ΜΜΕ της Κίνας κ. Wu Shangzhi και συζήτησαν τους μακροχρόνιους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία στο εκδοτικό τομέα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης το 2010. Φέτος, η Κίνα συμμετείχε στην Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης με περίπτερο επιφάνειας 80 τ.μ. και αποστολή 40 εκδοτών υπό τον Κινέζο Υφυπουργό.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην ετήσια έκθεση βιβλίου του Πεκίνου από το 2006. Πάνω από 200 ελληνικά βιβλία έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στην Κίνα, κυρίως έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γνωστοί συγγραφείς και ποιητές όπως ο Καζατζάκης, ο Ελύτης και ο Καβάφης, καθώς και σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς.