Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
greek english chinese_simplified
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο arrow Νέα arrow Επίσκεψη φοιτητών του Beijing Foreign Studies University (Τμήμα ελληνικής γλώσσας) στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο.

Επίσκεψη φοιτητών του Beijing Foreign Studies University (Τμήμα ελληνικής γλώσσας) στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο.

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017, πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος ελληνικής γλώσσας στο Beijing Foreign Studies University (BFSU) επισκέφθηκαν την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο. Στη συνέχεια, οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση “Εύρηκα! Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων” του Μουσείου Ηρακλειδών, που φιλοξενείται στο China Science and Technology Museum, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και Συνεργασίας στον τομέα των Πολιτιστικών Βιομηχανιών.

Τον Μάιο του 2017, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο, στο πλαίσιο Φόρουμ OBOR, ο Π/Θ κ. Α. Τσίπρας εγκαινίασε στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, υπογραμμίζοντας την ξεχωριστή σημασία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης στις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών και ειδικά των νέων, καθώς οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές σχέσεις αποτελούσαν ανέκαθεν την βάση των παραδοσιακών Δρόμων του Μεταξιού, που συνέδεαν την Κίνα με την  Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές.  Ιδιαίτερα σημαντικός, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών, που μπορούν να υπηρετήσουν με συνέπεια και διάρκεια, ειδικά μέσω των νέων ανθρώπων, μια κοινή Ε/Κ στρατηγική στόχευση, που είναι η καλύτερη κατανόηση, ειδικά της σύγχρονης Ελλάδας και της Κίνας, μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού. Όπως και στους παραδοσιακούς Δρόμους του Μεταξιού, τόνισε ο ίδιος, η διασύνδεση πολιτισμού και οικονομίας, γνώσης και πράξης, άυλης και υλικής ισχύος, μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελής για τις διμερείς μας σχέσεις. 

Κατά την επίσκεψή τους, οι φοιτητές είχαν συνάντηση με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στη Λ.Δ. Κίνας, κ. Λεωνίδα Ροκανά, και με στελέχη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Πεκίνου, το οποίο είχε την οργανωτική μέριμνα της επίσκεψης. Ο κ. Ροκανάς μίλησε στους φοιτητές για την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχαία ελληνική μυθολογία, τέχνη και επιστήμη, καθώς και στην ελληνική γλώσσα και στην επίδρασή της στη διαμόρφωση πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών.

Προϊστάμενος ΓΤΕ Πεκίνου Ευθ. Αθανασιάδης, καλωσόρισε Κινέζους φοιτητές και υπογράμμισε διαρκή διαθεσιμότητα Πρεσβείας να συνδράμει τους Κινέζους φοιτητές στο μέλλον, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας με τη συνδρομή τους ενός μικρού βίντεο που θα αναρτηθεί σε ΜΚΔ για τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψη στην Πρεσβεία και την μέχρι σήμερα εμπειρία τους στην εκμάθηση της ελληνικής. Σκοπός της προσπάθειας αυτής θα είναι η προβολή των ελληνικών σπουδών και πολιτισμού στους νέους Κινέζους.

Το στέλεχος του ΓΤΕ Πεκίνου, Ελένη Μουτσάκη, συζήτησε με τους φοιτητές για τη σημασία εκμάθησης μίας γλώσσας ως τρόπου προσέγγισης ενός πολιτισμού και μίας κοινωνίας, και ως μέσου διεύρυνσης των πνευματικών αναζητήσεων με τη διαμόρφωση νέου τρόπου σκέψης. Παράλληλα, ανέπτυξε τη σημασία αξιοποίησης της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, αναφέρθηκε στα προγράμματα e-learning των ελληνικών Πανεπιστημίων και παρουσίασε ως case study το πρόγραμμα e-learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι το Beijing Foreign Studies University είναι ένα από τα κορυφαία κινεζικά Πανεπιστήμια, με μακρά παράδοση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών. Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο διδάσκονται 67 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Το Πανεπιστήμιο είναι γνωστό ως “λίκνο των διπλωματών”, καθώς πολλοί πτυχιούχοι του, μεταξύ των οποίων και 400 Πρέσβεις  στελεχώνουν το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.