Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024
greek english chinese_simplified
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο arrow Νέα arrow Κύρια σημεία συνέντευξης Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, σε κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» (XinHua) (24.04.2019 )

Κύρια σημεία συνέντευξης Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, σε κινεζικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» (XinHua) (24.04.2019 )

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019

Εν όψει της συμμετοχής του στην ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο δεύτερο Φόρουμ της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος» (Βelt and Road Initiative) στο Πεκίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου XinHua (Νέα Κίνα), και στους δημοσιογράφους Yu Shuaishuai, Μαρία Σπηλιοπούλου και Li Xiaopeng.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι Κίνα απετέλεσε την πρώτη χώρα επίσκεψής του υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών, γεγονός που οφείλεται στο καλύτερο ίσως επίπεδο διμερών σχέσεων που οι δύο χώρες απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην πλήρη ταύτιση των οικονομικών τους συμφερόντων. Χτίζοντας πάνω στην φιλία, τον αμοιβαίο σεβασμό που διακρίνει τις διμερείς σχέσεις και την ήδη ανεπτυγμένη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Κίνας, ο Υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι θα διερευνήσει με τους συνομιλητές του στην Κίνα τρόπους για την περαιτέρω προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην παρουσία της COSCO Shipping στον Πειραιά, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επιτυχημένη επένδυση, η οποία έχει αποδώσει τον Πειραιά ένα πολύ μεγάλο μέρος του εμπορίου που διεξάγεται μέσω της Μεσογείου. Οι επιπρόσθετες επενδύσεις της COSCO στην επέκταση των υποδομών του λιμανιού, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού ρόλου του λιμανιού του Πειραιά. Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η επιτυχία της εν λόγω επένδυσης δεν εξαντλείται στον οικονομικό τομέα, αλλά έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθότι βοήθησε την τοπική κοινωνία κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Αναφορικά με την κινεζική πρωτοβουλία «Ένας Δρόμος – Μία Ζώνη» (Belt & Road Initiative), ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς δυο χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν το κοινό μέλλον όλων των χωρών αναφορικά με την οικονομική ευημερία. Η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί το στρατηγικό της πλεονέκτημα, ως γέφυρας μεταξύ της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπη και να συνδεθεί η κινεζική πρωτοβουλία με τα αντίστοιχα σχέδια συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μετατραπεί η χώρα, μέσω έργων υποδομών που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, κέντρο μεταφορών και επιμελητειακής υποστήριξης, καθώς και πύλη εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη. Ο ρόλος της Ελλάδας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, στην οποία ανήκει, και της Κίνας, αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία τους που είναι η προσήλωση στην πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις (multilateralism), στις ειρηνικές σχέσεις και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.