Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024
greek english chinese_simplified
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο arrow Νέα arrow Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη, στην παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη της ελληνικής Διασποράς (Θεσσαλονίκη, 14.06.2017)

Ομιλία ΥΦΥΠΕΞ, Γ. Αμανατίδη, στην παρουσίαση του ψηφιακού χάρτη της ελληνικής Διασποράς (Θεσσαλονίκη, 14.06.2017)

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Εκλεκτοί Καλεσμένοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ψηφιακός διαδραστικός χάρτης για την ελληνική Διασπορά στη Θεσσαλονίκη- διαχρονική έδρα του Απόδημου Ελληνισμού.

Πρόκειται για την μοναδική ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015, με τη συνδρομή των κατά τόπους Αρχών του Υπουργείου Εξωτερικών, το προσωπικό των οποίων επιθυμώ να ευχαριστήσω δημόσια για την ανταπόκρισή του  και του South East European Studies at Oxford (SEESOX).

Υλοποιώντας προγραμματική μας δέσμευση δύο χρόνια μετά, η Ελληνική Διασπορά -και όχι μόνο-  αποκτά ένα σύγχρονο, διαδραστικό και προσβάσιμο προς όλους εργαλείο, ένα όχημα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών της με την Μητέρα– πατρίδα, αλλά και ένα δυναμικό δίκτυο αλληλεπίδρασης των Ελλήνων του εξωτερικού μεταξύ τους.

Κυρίες και  κύριοι

Σε ένα πολυδιάστατο διεθνές περιβάλλον, η δικτύωση αποτελεί μια από τις βασικές δεξιότητες, αλλά και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, ανάγκη στην οποία απαντά αυτή η πρωτοβουλία.

Η επικαιροποίηση, καταγραφή και συγκέντρωση όλων των στοιχείων, σημείων και διευθύνσεων ελληνικών κοινοτήτων, ομογενειακών οργανώσεων/σωματείων/συλλόγων, επιμελητηρίων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και άλλων δομών του Απόδημου Ελληνισμού, όπως και φυσικών προσώπων- διακεκριμένων Ελλήνων της Διασποράς έγινε πράξη υπό την καθοδήγηση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά και παραδόθηκε στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα, όμως αποτέλεσε τη βάση δεδομένων, την οποία επεξεργάστηκε το South East European Studies at Oxford – SEESOX, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματός τους «The Greek Diaspora Project», με αποτέλεσμα τον πρώτο ψηφιακό χάρτη για την ελληνική Διασπορά.

Ο χάρτης αυτός συνιστά ένα μέσο υποστήριξης για τους ελληνικής καταγωγής επιστήμονες οι οδηγήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης στο εξωτερικό κατά χιλιάδες(brain drain) και μπορεί να βοηθήσει στην μετατροπή του «brain drain» σε «brain circulation» μεταξύ της Διασποράς και του μητροπολιτικού κέντρου με στόχο την αξιοποίηση εμπειριών και γνώσης, αλλά και  την επαναφορά τους  στη χώρα μας.

Τα οφέλη από τη δημιουργία του ψηφιακού αυτού χάρτη είναι πολλά, καθώς για πρώτη φορά απεικονίζεται σε πραγματικές συνθήκες, με απόλυτη ακρίβεια και σε όλο το εύρος η ελληνική Διασπορά. Για το λόγο αυτό,  απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση προς την ελληνική ομογένεια να συνδράμει την προσπάθεια, προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί στο έπακρο η δυναμική της ελληνικής παρουσίας εκτός συνόρων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η παρουσία του Ελληνισμού ακόμη και στο απώτατο άκρο αυτού του κόσμου, κάτι που ήρθε να μας υπενθυμίσει αυτός ο χάρτης, μας ενθαρρύνει ώστε να αντιπαλέψουμε κάθε αντιξοότητα. Η επιβίωση των Ελλήνων της Διασποράς και μετέπειτα η ευημερία και η πρόοδος τους σε ξένα περιβάλλοντα αποτελούν παράδειγμα αντοχής και πίστης.

Κυρίες και κύριοι

Η κυβέρνηση  και ο ίδιος   ο πρωθυπουργός δίνουν μεγάλη σημασία στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κέντρου διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών, αλλά και της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Αυτό δείχνει άλλωστε και  η πραγματοποίηση  του αυριανού  Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας Ισραήλ και η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Έτσι, εκτιμώ ότι  είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να συζητήσουμε για το Κυβερνείο (Παλατάκι) και την αξιοποίησή του και θα έθετα ως πρόταση να είναι  έδρα όλων των δομών της Διασποράς (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Μουσείο της Διασποράς), με ταυτόχρονη  απόδοσή του στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ως χώρου πολιτισμού, παράδοσης και τεχνών, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης ,του ΥΜΑΘ και του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια των γενικότερων πολιτικών της κυβέρνησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο ψηφιακός χάρτης για την ελληνική Διασπορά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – SESSOX, την οποία θα διευρύνουμε σήμερα με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μορφή άσκησης μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία πολλές φορές εισχωρεί ευκολότερα σε περιβάλλοντα, στα οποία η παραδοσιακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί.

Η μορφωτική και πολιτιστική διπλωματία δημιουργεί σχέσεις με έθνη και λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικών και πρωτίστως είναι η μοναδική που μπορεί να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους και ένα ευρύ φάσμα κοινού με πολιτιστικά ενδιαφέροντα, να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων.

Αξιοποιώντας τον ιστορικό και πνευματικό μας πλούτο, ο ψηφιακός αυτός χάρτης, όπως και η θεσμική μας συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, μας επιτρέπει να προβάλουμε δυναμικά τις ελληνικές σπουδές ως βάσεις του Ανθρωπισμού και απαρχή του Δυτικού Πολιτισμού και να προσπαθήσουμε για την ίδρυση πανεπιστημιακών εδρών Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Στα αμέσως επόμενα βήματά μας εντάσσονται ο εμπλουτισμός του ψηφιακού χάρτη με δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας (ομογενειακά σχολεία, ομογενειακά διδακτήρια), όπως και η επέκταση της συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε ο ψηφιακός χάρτης να μετεξελιχθεί σε ψηφιακό χάρτη όλου του Ελληνισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Η υψηλή τεχνολογία, η εξειδικευμένη έρευνα και τεχνογνωσία από πλευράς του SESSOX και η πολιτική βούληση και το όραμα του Υπουργείου Εξωτερικών έφεραν σήμερα τον Ελληνισμό πιο κοντά. Το μόνο πια που μας χωρίζει είναι το πάτημα ενός κουμπιού. Ελπίζω και εύχομαι ο ψηφιακός αυτός χάρτης να γεφυρώσει τις όποιες αποστάσεις και να κρατά πάντα ζωντανές των Ελλήνων τις κοινότητες σε έναν «ψηφιακό» γαλαξία.

Σας ευχαριστώ