Συνέντευξη Πρέσβυ της Ελλάδος στη Λ.Δ. Κίνας, κ. Λεωνίδα Ροκανά, στην ιστοσελίδα της ε/φ ΛΑΪΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (PEOPLE’S DAILY)
Στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο ιστορικών πολιτισμών, της Ελλάδας και της Κίνας, και στη δυναμική της συνεργασίας στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road αναφέρεται ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Λ.Δ. Κίνας, κ. Λεωνίδας Ροκανάς, σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα της ε/φ ΛΑΪΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ (PEOPLE’S DAILY, 16.02.2019).
Η συνέντευξη, η οποία έχει αναρτηθεί στην αγγλική ιστοσελίδα της εφημερίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών Πρεσβείας για την τεκμηριωμένη προβολή των ελληνικών θέσεων στην Κίνα.
«Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road έχει πολιτική και οικονομική σημασία, σηματοδοτεί την υψηλού επιπέδου αμοιβαία εμπιστοσύνη, και δίνει ώθηση στη συνολική συνεργασία ανάμεσα σε δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου», επισημαίνει ο κ. Πρέσβυς και προσθέτει ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε διάφορους τομείς το 2019, με έμφαση στο εμπόριο, τις υποδομές και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Ελλάδα, ως σημαντικό σημείο συνάντησης του χερσαίου και του θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, είναι μείζων εταίρος της Κίνας στην πρωτοβουλία Belt and Road, και γίνεται αναφορά στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τον Αύγουστο του 2018, για την από κοινού προώθηση της συνεργασίας.
«Έχουμε υπογράψει περισσότερες από 20 συμφωνίες σε διάφορους τομείς, και αναμένεται η υπογραφή ακόμη 10 συμφωνιών, σύντομα», υπογραμμίζει ο κ. Πρέσβυς και τονίζει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στο 2ο Belt and Road Forum, τον Απρίλιο.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Πρέσβυ, ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ δυναμικά αναπτύσσεται η συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, καθώς ο αριθμός των Κινέζων τουριστών, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, το 2018, αυξήθηκε κατά 35%, και αναμένεται περαιτέρω αύξηση, το 2019.
«Παράλληλα προς τους τομείς, στους οποίους ήδη υπάρχει συνεργασία, επιθυμούμε να συνεργασθούμε με την Κίνα και σε νέους τομείς, όπως η δημιουργική βιομηχανία, η βιοτεχνολογία και η ‘πράσινη’ Οικονομία», σημειώνει ο κ. Πρέσβυς.
Εξάλλου, σε ερώτηση για την επικείμενη 70η επέτειο από την ίδρυση της Λ.Δ. Κίνας, ο κ. Ροκανάς εξαίρει την ανάπτυξη της Κίνας σε αυτό το χρονικό διάστημα και χαρακτηρίζει το “κινεζικό θαύμα” μοναδικό και άνευ προηγουμένου στην παγκόσμια Ιστορία. «Η Κίνα είχε κατά μέσο όρο 9,5% ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά την περίοδο 1978-2018, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είχε 2,9%. Η πολιτική μεταρρυθμίσεων και ανοικτών θυρών οδήγησε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα, μετατρέποντας την κεντρικά ελεγχόμενη Οικονομία σε Οικονομία της αγοράς και κάνοντας την Κίνα μία σημαντική δύναμη στην 4η βιομηχανική επανάσταση και την παγκοσμιοποίηση», επισημαίνει ο κ. Πρέσβυς και αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο της Κίνας σε πολλά διεθνή ζητήματα, κυρίως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της ανθρωπότητας. «Η Κίνα είναι ένας από τους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για την ανθρωπότητα και τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο τώρα αλλά και για το μέλλον».
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη διευθετήθηκε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο.
Ηλεκτρονική παραπομπή:
http://en.people.cn/n3/2019/0216/c90000-9546872.html