Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024
greek english chinese_simplified
Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο
Αρχική arrow Οι Αρχές μας arrow Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο arrow Νέα arrow Σύνοδος της 12ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Κίνας (Αθήνα, 20.09.2017)

Σύνοδος της 12ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Κίνας (Αθήνα, 20.09.2017)

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

«Οι σχέσεις της Ελλάδος και της Κίνας, δύο εκ των αρχαιότερων και σημαντικότερων πολιτισμών της ανθρώπινης ιστορίας, είναι άριστες τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς».

Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, μιλώντας στη 12η Σύνοδο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Κίνας, που πραγματοποιήθηκε πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη Σύνοδο (Νοέμβριος 2012).  Αυτό θα είναι το πρώτο μέρος της Συνόδου, με το δεύτερο να προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2018 στην Κίνα.

«Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας», πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,  «και η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Επίσης θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στα αγροτικά προϊόντα, αφού λόγω βιοποικιλότητας και παράδοσης,  η χώρα μας είναι τόπος παραγωγής για πάνω από 100 προϊόντα με ελληνική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), όπως για παράδειγμα η φέτα, η μαστίχα Χίου και ορισμένα ελληνικά κρασιά».

Η Ελλάδα, επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός, στηρίζει την κινέζικη πρωτοβουλία για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη μέσω του χερσαίου και θαλασσίου «δρόμου του μεταξιού» και θα αποτελέσει κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.  Μάλιστα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά δίκτυα,  η ναυτιλία, ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ο τουρισμός.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργος Τσίπρας, τόνισε ότι η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

Παράλληλα, ζητήθηκε από την κινεζική πλευρά να προστατεύονται τα πνευματικά δικαιώματα και τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ στην αγορά της Κίνας.

Για την εξειδίκευση της συνεργασίας και την προώθηση του εμπορίου, ενόψει και της δεύτερης φάσης της 12ης Συνόδου στην Κίνα, αποφασίσθηκε η σύσταση και λειτουργία τριών επιτροπών με εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες, στους τομείς των επενδύσεων, των ναυτιλιακών προϊόντων και των αγροτικών προϊόντων.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης στην ΜΔΕ ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος  Πιτσιόρλας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Βασίλης Κόκκαλης,  καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επικεφαλής της Κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν η κα Gao Yan, Υφυπουργός Εμπορίου της Λ.Δ. της Κίνας.