Το 2006 οι δύο χώρες αναβάθμισαν τη σχέση τους σε Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση («Comprehensive Strategic Partnership»), αποβλέποντας στην ανάπτυξη μιας σταθερά εξελισσόμενης, αμοιβαία επωφελούς και πολυεπίπεδης συνεργασίας.
Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας έχει συνδυασθεί με συχνές εκατέρωθεν επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλος, μετέβη στο Πεκίνο μεταξύ 12 και 16 Μαΐου 2019. Ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Σαγκάη μεταξύ 3 και 6 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της Δεύτερης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών Κίνας, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. Στις 10-12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, κ. Xi Jinping, στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα υπεγράφησαν πολυάριθμες Συμφωνίες, Πρωτόκολλα και Μνημόνια που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως πολιτισμός, επενδύσεις, αθλητισμός, χρηματοπιστωτικά, αγροτική συνεργασία κ.α.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χ. Σταϊκούρα, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, κ. Κ. Φραγκογιάννη, και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jinping.
Η Ελλάδα συμμετέχει στις κινεζικές πρωτοβουλίες “Belt and Road Initiative” (BRI) και “Cooperation between China and Central and Eastern European Countries-CEEC” (“14+1”) που έχουν ως σκοπό την προώθηση των επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, της συνδεσιμότητας, και τηγενικότερη οικονομική συνεργασία.
Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της «μίας Κίνας», όπως και η συντριπτική πλειοψηφία πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς/περιφερειακά σχήματα
Στο πλαίσιο συνεργασίας χωρών Ευρώπης-Ασίας, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.,και η Κίνα συμμετέχουν στη Διαπεριφερειακή Διαδικασία Διαλόγου Ευρώπης-Ασίας, ASEM.
Η Κίνα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ελληνικής πρωτοβουλίας διεθνούς σχήματος “Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών” και φιλοξένησε την τρίτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ (Πεκίνο, 29.11.19)
Επίσης, η Κίνα συμμετέχει στην ομάδα των υποστηρικτών (coregroup) του ελληνικής πρωτοβουλίας Ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
Κίνα
Διμερείς Σχέσεις
Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας βασίζονται στην ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, την προώθηση των επενδύσεων και τη συνεργασία στο ναυτιλιακό τομέα.
Απτό παράδειγμα συνεργασίας αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, με προοπτική να γίνει το σημαντικότερο διαμετακομιστικό λιμάνι της Μεσογείου. Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί σήμερα κόμβο επικοινωνίας, συνδέοντας την Κίνα με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Για πληροφορίες σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική σελίδα της διαδικτυακής Πύλης AGORA
Τουρισμός
Η Ελλάδα αποτελεί για τους Κινέζους έναν από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, κυρίως λόγω της μακραίωνης ιστορίας της. Το 2019 επισκέφθηκαν τη χώρα μας περίπου 200.000 Κινέζοι τουρίστες. Το 2018 οι επισκέψεις Κινέζων τουριστών ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το 2017, τάση η οποία διατηρήθηκε το 2019. Από τις 30.9.2017 έχει εγκαινιασθεί απευθείας σύνδεση Αθήνας – Πεκίνου από την Air China, τρεις φορές την εβδομάδα, η οποία θεωρείται ότι συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των επισκεπτών.
Για τη διευκόλυνση Κινέζων επισκεπτών έχουν συσταθεί Κέντρα έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (Visa Centers) σε όλες τις πόλεις, στις οποίεςυπάρχει ελληνική διπλωματική ή προξενική εκπροσώπηση καθώς επίσης στην πόλη Chengdu.
Παράλληλα, κέντρο θεωρήσεων για Έλληνες, που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στην Κίνα, έχει συσταθεί στην οδό Βρανά 25, Ελληνορώσων, 11525, Αθήνα, (+30-2106711311).
Μορφωτική και Πολιτιστική Συνεργασία
Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του πολιτισμού είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη, δεδομένου ότι ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός αποτελούν δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς παγκοσμίως.
Το 2021 είχε ορισθείως «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού» Ελλάδας-Κίνας και είχε σχεδιασθείσειρά εκδηλώσεων στις δύο χώρες.
Το 2017 η Κίνα ήταν τιμώμενη χώρα στηΔιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 2017-2018 είχε ανακηρυχθεί Έτοςπολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας, με εκατέρωθεν εκθέσεις σε μουσεία των δύο χωρών.
Η ελληνική γλώσσα διδάσκεταισε Πανεπιστήμια και Ιδρύματα της κινεζικής επικράτειας, στα οποίαπεριλαμβάνονται η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών στη Σαγκάη (1972), το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου (2001), η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου καθώς και η Έδρα Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Nankai στο Tianjin (1992). Το 2015 συστάθηκε Έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.
Το 2008, ιδρύθηκε Ινστιτούτο «Κομφούκιος» στην Αθήνα με έδρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι αδελφοποιήσεις ελληνικών και κινεζικών δήμων συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μία από τις πρώτες ήταν εκείνη μεταξύ των Δήμων Πειραιά και Σαγκάης.
Απόδημος Ελληνισμός
Εκτιμάται ότι οι Έλληνες, που διαμένουν στην Κίνα (κυρίως στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Γκουανγκζού και το Χονγκ Κονγκ), δεν υπερβαίνουν τα 1000 άτομα. Στο Χονγκ Κονγκ εδρεύει η υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Ιερά Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ και Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα, δείτε εδώ...
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες της Κίνας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...