Flag
Flag

Κίνα

Η Ελλάδα και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνήψαν διπλωματικές σχέσεις στις 5 Ιουνίου 1972 και εν συνεχεία συστάθηκε η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Πεκίνο. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα διατηρεί Γενικά Προξενεία στις πόλεις Σαγκάη, Γκουανγκζού  και Χονγκ Κονγκ.

Διμερείς Σχέσεις

Το 2006 οι δύο χώρες αναβάθμισαν τη σχέση τους σε Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση («Comprehensive Strategic Partnership»), αποβλέποντας στην ανάπτυξη μιας σταθερά εξελισσόμενης, αμοιβαία επωφελούς και πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας έχει συνδυασθεί με συχνές εκατέρωθεν επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλος, μετέβη στο Πεκίνο μεταξύ 12 και 16 Μαΐου 2019. Ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τη Σαγκάη μεταξύ 3 και 6 Νοεμβρίου 2019 στο πλαίσιο της Δεύτερης Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών Κίνας, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. Στις 10-12 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, κ. Xi Jinping, στην Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Αθήνα υπεγράφησαν πολυάριθμες Συμφωνίες, Πρωτόκολλα και Μνημόνια που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως πολιτισμός, επενδύσεις, αθλητισμός, χρηματοπιστωτικά, αγροτική συνεργασία κ.α.

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Χ. Σταϊκούρα, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, κ. Κ. Φραγκογιάννη, και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jinping.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις κινεζικές πρωτοβουλίες “Belt and Road Initiative” (BRI) και “Cooperation between China and Central and Eastern European Countries-CEEC” (“14+1”) που έχουν ως σκοπό την προώθηση των επενδύσεων στους τομείς των υποδομών, της συνδεσιμότητας, και τηγενικότερη οικονομική συνεργασία.

Η Ελλάδα ακολουθεί την πολιτική της «μίας Κίνας», όπως και η συντριπτική πλειοψηφία πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς/περιφερειακά σχήματα

Στο πλαίσιο συνεργασίας χωρών Ευρώπης-Ασίας, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.,και η Κίνα συμμετέχουν στη Διαπεριφερειακή Διαδικασία Διαλόγου Ευρώπης-Ασίας, ASEM.

Η Κίνα αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ελληνικής πρωτοβουλίας διεθνούς σχήματος “Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών” και φιλοξένησε την τρίτη υπουργική συνάντηση του Φόρουμ (Πεκίνο, 29.11.19)

Επίσης, η Κίνα συμμετέχει στην ομάδα των υποστηρικτών (coregroup) του ελληνικής πρωτοβουλίας Ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω του Αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους.