Παλαιστίνη

Σχέσεις Ελλάδος – Παλαιστίνης Οι σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης ανέκαθεν ήσαν και παραμένουν άριστες, γεγονός το οποίο οφείλεται, κυρίως, στις διαχρονικά συνεπείς θέσεις της χώρας μας στο Παλαιστινιακό Ζήτημα. Η Ελλάδα υποστηρίζει  σταθερά τη δημιουργία  ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την […]

Διμερείς Σχέσεις

Οι σχέσεις Ελλάδος-Παλαιστίνης ανέκαθεν ήσαν και παραμένουν άριστες, γεγονός το οποίο οφείλεται, κυρίως, στις διαχρονικά συνεπείς θέσεις της χώρας μας στο Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Το Παλαιστινιακό Ζήτημα ευρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εμπέδωση  ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή. Η Ελλάδα συμβάλλει τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ για την επίλυσή του, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, την οποία προωθεί η διεθνής κοινότητα. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου, και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωριζομένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της χώρας μας στην τρέχουσα κρίση στη Γάζα, η Ελλάδα έχει, από την αρχή, τονίσει τη σημασία διάκρισης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και της Παλαιστινιακής Αρχής από τη Hamas αναδεικνύοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση και υποστήριξη της νόμιμης ηγεσίας των Παλαιστινίων ώστε να καταστεί δυνατή η εμπλοκή της σε πολιτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση της κρίσης και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στο ανθρωπιστικό πεδίο, η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη διενέργειας ικανών ανθρωπιστικών παύσεων και τη δημιουργία των κατάλληλων διαδρόμων για την απρόσκοπτη και ταχεία παροχή βοήθειας στους Παλαιστινίους κατοίκους της Γάζας. Επιπλέον, η χώρα μας έχει αποστείλει βοήθεια, τόσο σε χρήμα όσο και σε είδος, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, αλλά και τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επ΄ ωφελεία του Παλαιστινιακού λαού.

Σε διμερές επίπεδο καταγράφεται η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογο του κ. Shtayyeh, στο Παρίσι (9/11/2023). Επίσης, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Ραμάλλα όπου είχε επαφές με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (16/11/2023).

Σε σχέση με την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Παλαιστίνης, η πρώτη τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 21.9.2016. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλλα, στις 15.2.2017, η πρώτη τριμερής συνάντηση, σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών Υπουργείων Εξωτερικών, με στόχο την περαιτέρω πρόοδο της τριμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το θρησκευτικό τουρισμό και την αναπτυξιακή συνεργασία, κυρίως εντός του πλαισίου της ΕΕ.

Στην Αθήνα, τέλος, λειτουργεί Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης και, από το 2010, ο εκάστοτε Παλαιστίνιος Πρέσβης επιδίδει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στον Υπουργό Εξωτερικών, συμβολικό δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών μας σχέσεων. Αρμόδιο για τις σχέσεις της Ελλάδος με την Παλαιστίνη είναι το Γενικό Προξενείο Ιεροσολύμων.

Στην πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων υπάγονται και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, με σημαντικό αριθμό Ορθοδόξων Χριστιανών (πρόκειται για την μεγαλύτερη Χριστιανική Κοινότητα της Παλαιστίνης). Τέλος, οι Παλαιστίνιοι Ελληνορθόδοξοι, καθώς και ο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αποφοίτων και υποτρόφων ελληνικών ΑΕΙ αποτελούν ισχυρή γέφυρα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού.