Ρωσία
Διμερείς Σχέσεις
Στην Ρωσία λειτουργούν: α) Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Λεμονόσωφ της Μόσχας, β) Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, γ) Τμήμα Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν (Κρασνοντάρ). Παράλληλα, τα ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα, στο πλαίσιο άλλης ειδικότητας, σε τέσσερα ρωσικά Πανεπιστήμια.
Επίσης, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και η Ελληνική Κοινότητα Μόσχας διοργανώνουν μαθήματα Ελληνικών.
Παράλληλα, σε συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών, όπως το «Αφιερωματικό Έτος της Ελλάδας στην Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα» (2016), και το «Έτος Τουρισμού Ελλάδος-Ρωσίας» (19.9.2017 – 31.12.2018), το 2019 κηρύχθηκε ως Αμοιβαίο Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας. Στις 26 Οκτωβρίου 2020, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή τους Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας 2021.Η τελετή εγκαινίων του Έτους έλαβε χώρα στις 2 Ιουλίου 2021 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής). Κατά τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου στο Σότσι (8 Δεκεμβρίου 2021), συμφωνήθηκε η παράταση του Έτους Ιστορίας για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε διακοπή του συνόλου των δράσεων.
Σημαντικό παράγοντα που έχει διαχρονικά συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αποτελεί η ιστορική παρουσία στη Ρωσική Ομοσπονδία ενός σημαντικού αριθμού ελληνικής καταγωγής Ρώσων πολιτών, οι οποίοι διαβιούν κυρίως στις νότιες ρωσικές περιφέρειες, πέριξ της Μαύρης Θάλασσας.
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Ρωσία, δείτε εδώ...
Σχετικά με την υποχρέωση (ή μη) κατοχής θεώρησης εισόδου για πολίτες της Ρωσίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, δείτε εδώ...