Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
greek english
Αρχική arrow Νέα arrow Νέα της Πρεσβείας arrow Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο ΚΥΠΕ με το πέρας της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας (Λευκωσία, 19.12.2018)

Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο ΚΥΠΕ με το πέρας της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας (Λευκωσία, 19.12.2018)

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία προωθούν πολλά σχήματα τριμερούς συνεργασίας στην περιοχή μας, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μόνο πυλώνες σταθερότητας, θέλουμε και να εξάγουμε αυτή την σταθερότητα στην αναζήτηση της ειρήνης και της ευημερίας για τους λαούς μας.
Η συνεργασία με την Ιορδανία έχει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση αυτή και είχαμε σήμερα πολύ σημαντικές συνομιλίες.

Να θυμίσω βέβαια ότι είχα την ευκαιρία να φιλοξενήσω τον φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, σε αντίστοιχη συνάντηση που είχαμε με τους Παλαιστίνιους, στην Τριμερή Συνάντηση με την Παλαιστίνη, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, καθώς και ότι οι ηγέτες μας πρόκειται να μεταβούν στο Ισραήλ για να έχουν αντίστοιχες Συνομιλίες Κορυφής στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Αυτό δείχνει ακριβώς το πολυδιάστατο της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε, αλλά και το ότι προσπαθούμε να είμαστε παράγοντας ειρήνης, αλλά και ταυτόχρονα προώθησης της οικονομικής συνεργασίας και της οικονομικής ευημερίας των λαών μας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θεωρώ ιδιαίτερα πετυχημένη τη σημερινή Υπουργική Τριμερή, η οποία προετοιμάζει το έδαφος και για τη συνάντηση των ηγετών μας, το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ, μας επιτρέπετε να θέσουμε και μια ερώτηση για το Κυπριακό, επειδή είχατε και μία διμερή συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη και έχετε δει κι εσείς την κυρία Lute, η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές της.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, όχι απλώς συνομιλούμε, αλλά έχουμε ταύτιση απόψεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Περιμένουμε να δούμε τις σκέψεις της κυρίας Lute.  Η έμφαση της δικής μας πλευράς, της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι στην ανάγκη να αναδειχθεί ο χαρακτήρας του Κυπριακού ως θέματος Διεθνούς Δικαίου και φυσικά να αποτυπωθεί η πρόοδος που υπήρχε στο Crans Montana, σε ό,τι αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα των εγγυήσεων και της μη παρουσίας των ξένων στρατευμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη των όρων αναφοράς;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Θέλουμε τουλάχιστον να υπάρχει μία πολύ καλή προετοιμασία αυτή τη φορά, για να έχουμε τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες για κάτι καλό.