Δήλωση του Πρέσβεως της Ελλάδος κου Η. Φωτόπουλου για το Μεταναστευτικό (εφ. Σημερινή, 6/9)
Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί πρωτίστως ένα ζήτημα ανθρωπισμού που η Ευρώπη δεν πρέπει να παραβλέψει εφόσον επιθυμεί να είναι συνεπής με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Είναι δε τέτοιες οι τραγικές διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα ώστε είναι σαφές ότι το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως από εκείνα που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις, όπως είναι η Ελλάδα.
Μία ισόρροπη και αποτελεσματική δυνατότητα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσαν να συνθέσουν η ενεργοποίηση και η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ιδίως των τεσσάρων πυλώνων που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο, ο ανασχεδιασμός της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ με επικέντρωση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των βαρών, η εξέταση του ζητήματος της αναθεώρησης των κανόνων για χορήγηση ασύλου, η ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα των κρατών-μελών, τα οποία σημειωτέον αποτελούν και τα σύνορα της Ευρώπης, όπως προβλέπεται ρητά από το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Η υλοποίηση των μέτρων αυτών πρέπει να προχωρήσει άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο, να επιτευχθεί μία αξιοπρεπής και ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και να ανακουφιστούν οι χώρες της ΕΕ που δέχονται δυσανάλογες πιέσεις. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Υπό την πίεση των εκρηκτικών διαστάσεων του προβλήματος, η ηγεσία της ΕΕ κινητοποιείται. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (4 και 5/9) αλλά και στις 14 Σεπτεμβρίου στο προγραμματισμένο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με στόχο τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, την αναγκαιότητα της οποίας η Ελλάδα έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει.
Θα ήθελα, καταλήγοντας, να σημειώσω ότι δεν αρκεί απλώς η παροχή χρηματικής συνδρομής στις χώρες που υφίστανται τα βάρη. Η βοήθεια πρέπει να είναι πολυδιάστατη τόσο προς τις χώρες του Νότου όσο κυρίως προς τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες που πρέπει να αντιμετωπισθούν με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.