Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024
greek english
Αρχική arrow Νέα arrow Νέα της Πρεσβείας arrow Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Δ. Συλλούρη πριν τη σημερινή τους συνάντηση (Λευκωσία, 27.03.2017)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Δ. Συλλούρη πριν τη σημερινή τους συνάντηση (Λευκωσία, 27.03.2017)

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Δ. ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο γραφείο μου για πρώτη φορά και θέλω να πιστεύω ότι θα ερχόσαστε πολύ πιο συχνά, γιατί υπάρχουν ζητήματα, πέραν του Κυπριακού και της περιοχής μας, για τα οποία Ελλάδα και Κύπρος μαζί -και με τις σχέσεις που έχουμε στην περιοχή- μπορούμε πραγματικά να γίνουμε καταλύτες των νέων εξελίξεων. Οπωσδήποτε, είναι δεδομένο ότι και εγώ προσωπικά και η Βουλή και η Κύπρος ολόκληρη, στηρίζεται πάνω στην Ελλάδα. Είμαστε ευγνώμονες για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και εσάς προσωπικά, ως γνώστη των διεθνών εξελίξεων και ζητημάτων και ως πολύ καλό γνώστη του Κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε ότι έχουμε ένα στήριγμα πραγματικό, χωρίς ποτέ να θέλω να προσωποποιώ πράγματα γιατί οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν και όχι τα άτομα, όμως και τα πρόσωπα κάνουν κάποτε τη διαφορά.

Θεωρώ ότι στο Κυπριακό, το μεγαλύτερο ζήτημα -και το Κυπριακό ήταν πάντα, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ως προβλήματος εισβολής και κατοχής- ήταν το ζήτημα πρωτίστως της ασφάλειας. Δεν μπορεί το προζύμι της καταστροφής να γίνει προζύμι της ειρήνης και της επίλυσης του Κυπριακού. Το προζύμι της καταστροφής ήταν οι εγγυήσεις και ο τρόπος ιδιαίτερα που χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις η Τουρκία για να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, κατά τη γνώμη μου, στο μέλλον και δεν μπορεί να το δεχθεί ο Κυπριακός λαός. Βρίσκεστε στην Κύπρο την ώρα που γιορτάζουμε τις δυο επετείους, την 25η Μαρτίου και την 1Η Απρίλη, όπου η ΕΟΚΑ αντιμετώπισε τον ξένο ζυγό με πολλή αυτοθυσία των νεαρών παιδιών της Κύπρου, πήραμε την ανεξαρτησία μας και, παρόλο που αυτή η ανεξαρτησία που λαβώθηκε και με λάθη δικά μας αλλά και ιδιαίτερα με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, θα πρέπει να την επαναφέρουμε για ολόκληρη την Κύπρο. Ευχαριστώ που ήρθατε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την πολύτιμη θετική σας διάθεση. Ευχαριστώ τον Κυπριακό λαό που πάντα είχε ανοικτή την αγκαλιά του για την Ελλάδα, με τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας. Ξέρετε ότι το Κυπριακό -και μένα προσωπικά και στην Κυβέρνησή μας και στο θεσμό του Υπουργείου Εξωτερικών- είναι ένα κεντρικό θεμελιακό ζήτημα, του οποίου θέλουμε και αποζητούμε τη λύση του και πάντα ευχόμαστε μια ενωμένη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο, απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα και κατοχικούς στρατούς.

Ξέρετε ότι ήταν οι πρώτες εβδομάδες που ανέλαβα ως Υπουργός Εξωτερικών όταν, εξερχόμενος από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όπου συζητήσαμε ανάμεσα στα άλλα πρωτίστως το Κυπριακό, ερωτήθηκα γιατί η Ελλάδα δε βοηθάει να λυθεί το Κυπριακό, όπως το θέλει και η Τουρκία, από ένα Τούρκο δημοσιογράφο. Και του απάντησα η Ελλάδα θέλει περισσότερο από τον κάθε ένα να λυθεί το Κυπριακό και αν πράγματι εσείς βιάζεστε, όπως λέτε, όπως βιαζόμαστε και εμείς, ας βιαστεί να σηκωθεί να φύγει ο τουρκικός στρατός. Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανα σε διεθνές περιβάλλον στην πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Από τότε, πιστεύω ακλόνητα και πίστευα πάντα ότι δεν πρέπει να δικαιώνονται οι παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου, εκείνοι που χρησιμοποιούν βία έξω από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του και εκείνοι οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν δικαιώματα πάνω σε τρίτες χώρες.

Η Μεγαλόνησος είναι μια πληγή καρδιάς και ψυχής για μας τους Έλληνες, διότι εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ και την εγκληματική συμπεριφορά της ελληνικής χούντας, για την οποία πάντα ζητάω συγγνώμη. Όχι γι’ αυτό που έπραξε, αλλά γιατί δεν καταφέραμε να την αποτρέψουμε και η οποία άνοιξε το δρόμο για την εισβολή, την παράνομη και βίαιη εισβολή, δολοφονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι της γενιάς μου, οι άνθρωποι της σημερινής Κυβέρνησης, όπως και οι Κύπριοι, ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση και όχι να ονοματίσουμε ως λύση κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή. Σας ευχαριστώ για το χρόνο που βρίσκετε να κουβεντιάσουμε μαζί, στη διπλή μου χαρά να’μαι και στην Κύπρο αλλά και στο σπίτι της Δημοκρατίας της Κύπρου, οπότε είναι διπλή η χαρά και η τιμή που μου κάνετε. Σας ευχαριστώ πολύ.»