Επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο (6-7 Νοεμβρίου 2014).
Με την ευκαιρία της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο (8-11-2014), ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο την Πέμπτη, 6-7 Νοεμβρίου 2014. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της Α.Ε. του Πρωθυπουργού της Ελληνκής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Κ. Σαμαρά. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του ανέφερε τα ακόλουθα:
Φίλε Νίκο, φίλε Νίκο Αναστασιάδη, Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μακαριότατε, φίλες και φίλοι και τη λέξη φίλες και φίλοι την εννοώ με την πραγματική έννοια της λέξης αυτής, γεμάτη από συμβολισμούς αγάπης και τιμής.
Θέλω να σας πω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνηση μου απόψε, που βρισκόμαστε μαζί με τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο εδώ στην Κύπρο. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά και να ανταλλάξουμε απόψεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού των δύο πλευρών μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού.
Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας. Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα. Παρακολουθούμε με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στηρίζουμε, φίλε Πρόεδρε, πλήρως την απόφασή σας να αναστείλετε τη συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές.
Επιτρέψτε μου και μία σύντομη, γενικότερη αναφορά. Η ευρύτερη περιοχή μας πράγματι δοκιμάζεται. Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή η καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το «δύναμη», ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Και στο ίδιο ακριβώς κάδρο, Μακαριότατε, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους.
Σήμερα, λοιπόν, που η ευρύτερη περιοχή μας δοκιμάζεται, είναι επιτακτική η ανάγκη και για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση. Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου.
Για άλλη μία φορά, φίλε Πρόεδρε, θέλω και εγώ με ευγνωμοσύνη να σε ευχαριστήσω για την θερμότατη υποδοχή και την πραγματικά εξαίσια φιλοξενία.
Την Παρασκευή, 7/11 2014 και στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου Έλληνας Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εν εξελίξει προσβολής του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας γενικά και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου.
Στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη αναφέρθηκαν:
Ν. Αναστασιάδης:
Θέλω εκ μέρους όχι μόνο της Κυβερνήσεως αλλά ολοκλήρου του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα του Κυπριακού Ελληνισμού να εκφράσω τη βαθύτατη ικανοποίηση για την εδώ παρουσία, τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που περνά η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η επίσκεψη, θα πρέπει να πω, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά το ειλικρινές ενδιαφέρον αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Κυπριακό κράτος , ειδικότερα τον Κυπριακό Ελληνισμό. Επαναβεβαιώθηκε και από τις δυο κυβερνήσεις, ο στρατηγικός μας στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μια λύση του Κυπριακού προβλήματος που θα βασίζεται πάντοτε, βεβαίως, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των νομίμων κατοίκων αυτής της χώρας στη βάση των συμφωνιών Κορυφής, αναρίθμητων αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και αναλόγων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν θέματα συντονισμού αλλά και λήψης συγκεκριμένων μέτρων προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κοινή συνισταμένη μας είναι οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης και όχι πρόκληση περαιτέρω εντάσεων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συνειδητοποιήσουν πως ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ουδενός τα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν προσχηματικά γίνονται για τα αυτονόητα.
Θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω αυτό που είπα προηγουμένως, τα αυτονόητα, τόσο προς τους Τουρκοκύπριους όσο και προς την Τουρκία, ότι οι υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντοτε και ότι μετά τη λύση από τα έσοδα, βεβαίως, της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Συνεπώς στο θέμα της ενέργειας κατ’ εμάς θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου και το συντομότερο δυνατό μιας λύσης που, όπως είπα πολλές φορές, δεν αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες δημιουργίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους. Όπως είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο ίδιος αναχωρούμε το απόγευμα για το Κάιρο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν περαιτέρω τρόποι εμβάθυνσης της επωφελούς αυτής συνεργασίας. Ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία περιστρέφεται εναντίον καμιάς μα καμιάς χώρας. Αντίθετα προάγει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και δημιουργεί ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ κρατών μιας συγκεκριμένης περιοχής που ταράζεται από τα όσα καταμαρτυρούνται επί του εδάφους. Στόχος μας είναι να εργαστούμε από κοινού για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, να εντοπίσουμε τομείς συνεργασίας και να αποτελέσουμε ένα πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας και ένα παράδειγμα για άλλες .
Προτού τελειώσω, θα πρέπει να εκφράσω και τις θερμές ευχαριστίες μου στους αρχηγούς των κομμάτων και οι οποίοι με εποικοδομητικότατο τρόπο και σε ένα κλίμα εθνικής συναντίληψης έχουν συμβάλλει στους προβληματισμούς και βεβαίως οι όποιες άλλες αποφάσεις θα ληφθούν από πλευράς Ελληνοκυπριακής πλευράς θα συζητηθούν σε μια προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών.
Και πάλι, φίλε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Αντώνη, θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες του Κυπριακού Ελληνισμού για την εδώ παρουσία και την έμπρακτη συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου. Ευχαριστώ θερμά.
Α. Σαμαράς:
Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, για τη θερμότατη υποδοχή που μας επεφύλαξε. Οι συνομιλίες που είχα μαζί του και μάλιστα σε ώρες κλιμάκωσης της έντασης, επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά την αρραγή ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και τη συν-αντίληψη μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι ήταν πολύ γόνιμες, ενθαρρυντικές, οι αναλύσεις που με μεγάλη σοβαρότητα έγιναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Και κυρίως, να τονίσω ότι έγιναν σε πνεύμα ενότητας. Το οποίο θέλω να επαινέσω και δημόσια να χειροκροτήσω.
Πράγματι, εγγύηση αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας στο Κυπριακό, είναι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ μας. Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και θα πρέπει να θεωρείται από όλους δεδομένη. Είμαστε στο πλευρό σας.
Πριν λίγες ημέρες αυτό φάνηκε με τον πιο καθαρό τρόπο, λόγω μίας πρόσκαιρης ασθένειας του φίλου του Νίκου. Είχα την ύψιστη τιμή να εκπροσωπήσω και την Κύπρο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής. Οι αποφάσεις που βγήκαν, ζήτησαν με σαφήνεια, εξ ονόματος ολόκληρης της Ενωμένης Ευρώπης, το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, αλλά και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του νησιού στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσθέτει, επίσης, το αυτονόητο: Ότι δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχει μία υποψήφια χώρα που θα προσδοκά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία χώρα η οποία, όμως, δεν αναγνωρίζει ένα από τα Κράτη – Μέλη.
40 χρόνια έχουν περάσει από την βάναυση και την παράνομη εισβολή του ’74. Οι πληγές και η συνεχιζόμενη κατοχή παραμένουν ανοιχτές. Θέλω να πω και για το δράμα που βιώνουν εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας. Και από τη συνεχιζόμενη αυτή κατοχή, η Κύπρος βιώνει 40 χρόνια τώρα την εθνοκάθαρση που συντελείται στα Κατεχόμενα, την καταπάτηση των περιουσιών των νομίμων κατόχων, καθώς και τον μαζικό εποικισμό. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την παράνομη στρατιωτική κατοχή. Κοινός μας στόχος είναι ο τερματισμός της, η επανένωση της Κύπρου, μέσω μίας λύσης δίκαιης και βιώσιμης. Λειτουργικής και με σεβασμό στο Κοινοτικό κεκτημένο.
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίλυση του Κυπριακού, μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Φυσικά, υπό τις παρούσες συνθήκες, κατανοούμε πλήρως – και όπως δήλωσα και στους πολιτικούς αρχηγούς – υποστηρίζουμε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να αγνοούνται οι προκλήσεις. Ούτε μπορεί να επιβραβεύονται. Και θέλω σε αυτό να είμαι, επίσης, ξεκάθαρος.
Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Αναμένουμε, δηλαδή, απτά δείγματα ότι πραγματικά πιστεύει η Τουρκία στην επανένωση της νήσου. Και ότι δεν επιδιώκει απλώς την αποτυχία της διαδικασίας, ώστε να υπάρξει πρόσχημα για την προώθηση μεθοδεύσεων της εκτός πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και σε βάρος του Κυπριακού Λαού. Τέτοια δείγματα, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν.
Η ενότητα του Ελληνισμού είναι, πράγματι, η πηγή της δύναμής μας. Τα δίκαιά μας τα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αποτελεσματικά. Ελλάδα και Κύπρος είναι παράγοντες νομιμότητας, σταθερότητας, ειρήνης. Οι πάντες κατανοούν το πόσο σημαντική είναι αυτή η διάσταση, ειδικά σήμερα που η ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και από αστάθεια.
Πηγή της δύναμής μας, επίσης, είναι ότι όλο και περισσότεροι – πέρα από εμάς τους ίδιους – βλέπουν τη σημασία και το ρόλο της σταθερότητας και ασφάλειας που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί σε αυτήν την ταραγμένη περιοχή. Πράγματι, όλο και περισσότεροι και στην Ευρώπη και πέραν αυτής και στον περίγυρό μας στην Ανατολική Μεσόγειο κατανοούν πως Ελλάδα και Κύπρος μαζί είναι ένας αναντικατάστατος παράγοντας ασφάλειας. Σε αυτό προσβλέπουν, άλλωστε φίλε Νίκο, και λαοί – όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα και συζητήσαμε και το δέχονται όλοι – της περιοχής μας. Αλλά και κράτη που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν εδώ είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που προκαλεί μεγάλο, διεθνές ενδιαφέρον για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Αυτή η νέα διάσταση σύγκλισης που εμφανίζεται σήμερα ανάμεσα σε εμάς από τη μία πλευρά και τα συμφέροντα πολλών λαών από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις από την άλλη, ενισχύει τη θέση μας. Αναβαθμίζει το ρόλο μας και της Ελλάδας και της Κύπρου. Και υπογραμμίζει και την ευθύνη μας να πορευτούμε μαζί μέχρι και την τελική δικαίωση. Και ασφαλώς, συμπλέουμε και συμφωνούμε σε εκείνα τα οποία ανέφερες προηγουμένως ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού, όπως ήταν πάντα. Θεωρώ ότι η Κύπρος γίνεται πια και το προπύργιο της Ευρώπης. Και το κλειδί, δηλαδή, για την σταθερότητα ολόκληρης αυτής της περιοχής που όλος ο κόσμος παρακολουθεί και πολλές φορές με αγωνία για εκείνα τα οποία συμβαίνουν δίπλα μας.
Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου πάρα πολύ, για αυτήν την θερμή υποδοχή που είχαμε.
Δημοσιογράφος: κ. Πρόεδρε, μετά από τις σημερινές συναντήσεις με την Κυπριακή Ηγεσία, όπως είπε και ο κ. Αναστασιάδης, θα αναχωρήσετε για την Αίγυπτο, όπου αύριο θα έχετε και Τριμερή Διάσκεψη. Το ερώτημα είναι: θα προχωρήσετε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό περιλαμβάνει ότι αυτή η περιοχή περιλαμβάνει και μία περιοχή νοτίως του Καστελόριζου που αμφισβητείται από την Τουρκία. Και με δεδομένο ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως αντιδράσεις σε μία εποχή έξαρσης της Τουρκικής επιθετικότητας. Και στην αυριανή συνάντηση θα επιδιώξετε μία κοινή δήλωση στην κατεύθυνση αυτή;
Α. Σαμαράς: Δεν θέλω να προκαταβάλω την οποιαδήποτε τέτοια δήλωση, θα τη δείτε αύριο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα συζητήσουμε όλα τα θέματα. Η Αίγυπτος είναι μία χώρα της περιοχής με πάρα πολύ μεγάλη επιρροή στον Αραβικό κόσμο. Μπορούμε, λοιπόν, με την Αίγυπτο να δημιουργήσουμε έναν στρατηγικό κρίκο συνεργασίας. Τόσο ανάμεσα στους λαούς μας, όσο – μου επιτρέπετε να πω – ανάμεσα και στην Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο. Με πολλούς στόχους, αλλά και με πρώτο στόχο και πιο προφανή τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και ολόκληρης της περιοχής μας. Και αυτό νομίζω ενδιαφέρει όλον τον κόσμο σήμερα. Και είναι ώριμο αυτό να προχωρήσει, γιατί Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ίδιες αγωνίες και το ίδιο κοινό συμφέρον των τριών χωρών να ενισχυθεί αυτή η ασφάλεια στην περιοχή μας. Συνεπώς, είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε τώρα σε κάτι που εμείς μπορούμε και πολλοί εύχονται να πετύχει.
Θα τεθούν, όπως σας είπα, διάφορα θέματα, αλλά το σημαντικό είναι εκείνο που σας ανέφερα: Να ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε έναν στρατηγικό κρίκο συνεργασίας, που ενδιαφέρει όλον τον κόσμο γιατί, στόχο θα έχει τη σταθερότητα αυτής της περιοχής που σήμερα για χίλιους δύο λόγους που γνωρίζετε καλύτερα, είναι μία περιοχή εύφλεκτη και πολιτικά αποσταθεροποιημένη.
Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα, παρά να υιοθετήσω απόλυτα τα όσα ο Πρωθυπουργός έχει πει.
Δημοσιογράφος: Έχετε κατ’ επανάληψη δηλώσει, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν θα δεχτείτε να τεθεί θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό το θέμα να είναι υδρογονάνθρακες. Έχουμε δεχτεί κάποιες πιέσεις -και δημοσίως έχετε πει- ή στο παρασκήνιο πέρα από τη δήλωση του κυρίου Άιντε που μας έχει πει ότι οι υδρογονάνθρακες είναι για όλους, έχουμε κάτι άλλο το οποίο να μας επιβάλει να κάνουμε αυτές τις δηλώσεις;
Ν. Αναστασιάδης: Συμβουλές ακούγονται και προς τους συμβουλάτορες απαντώ. Και η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω.
Δημοσιογράφος: Η ερώτηση είναι και για τους δύο. Είναι κοινή. Ελλάδα και Κύπρος –θα σας πάω σ’ ένα άλλο ζήτημα- δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση την περίοδο αυτή. Οι πολίτες έχουν χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Έλληνες αλλά και στους Κυπρίους και ειδικά εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, τι θα πρέπει να περιμένει ο Έλληνας πολίτης από εδώ και πέρα, ειδικά λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup που εξέτασε την επόμενη μέρα του μνημονίου στη χώρα;
Α. Σαμαράς: Περάσαμε τα δύσκολα πιστεύω, τα πολύ δύσκολα, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτά τα δύσκολα τώρα τα αφήνουμε πίσω. Μια πολιτική διάσταση θέλω μόνο να θέσω, ότι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Πολλοί προεξοφλούσαν τότε την έξοδό μας από το ευρώ. Το 2013 αντίστοιχα η Κύπρος πέρασε από πολύ δύσκολες στιγμές. Σήμερα, όμως, και η Κύπρος και η Ελλάδα είμαστε προπύργια σταθερότητας πρώτα απ’ όλα για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το λέω αυτό γιατί φανταστείτε, αν όχι και τα δύο, αλλά ένα από τα δύο κράτη ή δεν είχαν καταφέρει να μείνουν στο ευρώ ή είχαν διακόψει ή τραυματίσει σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Φανταστείτε την απομόνωση την οποία θα είχαμε υποστεί. Και φανταστείτε κάτι τέτοιο πόσο θα στοίχιζε και στα εθνικά μας θέματα. Πολύ σύντομα λοιπόν πιστεύω ότι η κρίση θα περάσει και στις δύο χώρες. Η Κύπρος πάει ήδη καλύτερα, η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων αλλά θα παραμείνουμε, πέρα και πάνω από οτιδήποτε σχέσεις με οποιουσδήποτε δανειστές, όταν αυτές τελειώσουν – εγώ θα επιμείνω – σ’ ένα δρόμο που λέγεται σταθερότητα, σοβαρότητα, μεταρρυθμίσεις για το καλό του μεγάλου αγαθού που λέγεται Ανάπτυξη. Έτσι νομίζω ότι ενισχυόμαστε και γεωπολιτικά και οικονομικά. Συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών λύνονται μέσα σε μήνες και παρά τη μακροχρόνια ύφεση κατορθώσαμε και μένουμε όρθιοι. Ξεπεράσαμε χρόνιες αδυναμίες και νομίζω ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί απελευθερώνουμε και τεράστιες δυνάμεις. Και επομένως, από αυτή τη δοκιμασία βγαίνουμε και οι δύο ισχυρότεροι.
Ν. Αναστασιάδης: Αυτό που ήθελα να σχολιάσω είναι απλά η συνέπεια με την οποία αλλά και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις σαν αποτέλεσμα των οποίων ήταν πέντε κατά σειρά θετικές αξιολογήσεις, αναβαθμίσεις που οίκους αξιολόγησης, εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, στόχοι που έθεταν ως προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αποκατάσταση του κράτους έρχεται μέσα από τις αναβαθμίσεις για τα όσα έχω προαναφέρει. Η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσα από τις τελευταίες δοκιμασίες, τα stress tests τα λεγόμενα, που επιβεβαιώνουν ότι έχουμε επιτύχει και προς αυτή την κατεύθυνση. Με μια σειρά μέτρα κινήτρων που έχουμε εξαγγείλει ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε επενδύσεις και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό έτσι ώστε να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, να επιτύχουμε την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση γενικότερα της κρίσης σε πολύ πιο σύντομο και με καλύτερα από τις όποιες προσδοκίες αποτελέσματα.
Πιστεύω και συμμερίζομαι απόλυτα τις θέσεις του Πρωθυπουργού ότι η ισχυροποίηση της θέσης μας μέσα από τη συνέπεια δημιουργούν και προοπτικές εξόδου ή αν θέλετε αποφυγής πιέσεων από κάποιους που πίστευαν ότι η οικονομική αδυναμία ενδεχόμενα να οδηγούσε και σε απαράδεκτες πιέσεις αναλογιζόμενοι ότι αντιμετωπίζουμε και το μέγα εθνικό πρόβλημα της κατοχής της πατρίδας μας.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, είπατε στην αρχική σας δήλωση ότι συζητήθηκαν θέματα συντονισμού και συγκεκριμένα μέτρα προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ποια είναι αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα αν μπορείτε να μας πείτε δεδομένου ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της;
Ν. Αναστασιάδης: Νομίζω ότι θα ήτο αδόκιμο εάν εξήγγειλα σήμερα τα μέτρα, τα διαβήματα, τις όποιες ενέργειες αποσκοπούν εις την αποτροπή μιας κρίσης. Το κάθε τι θα ανακοινώνεται στην ώρα του. Η ουσία παραμένει μία, ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση, ότι υπάρχει μια εθνική ομογνωμία μεταξύ των αρχηγών και οι κινήσεις θα γίνουν στην κατάλληλη στιγμή αλλά και με τα πλέον πρόσφορα μέσα και μέτρα. Ευχαριστώ.
Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε στη κοινή σύσκεψη με τους Αρχηγούς Κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
Κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Σαμαράς προσφωνώντας την Ολομέλεια της Βουλής αναφέρε:
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Πριν σας μιλήσω με όρους πολιτικής, θα ήθελα με μεγάλη συγκίνηση να σας μιλήσω από την ψυχή μου.
Όταν έρχομαι στη Μεγαλόνησο, δεν νιώθω απλώς ότι κάνω μία επίσκεψη επίσημη. Νιώθω ότι κάνω προσκύνημα σε έναν τόπο ιερό. Ιερό για τον ίδιο τον Ελληνισμό, για την ίδια την Ιστορία, για την ίδια την παράδοση της Πατρίδας μας.
Στα κράτη μπορεί να βάζουν σύνορα, στις Ιδέες, στις Αξίες, στις καρδιές των ανθρώπων σύνορα δεν μπαίνουν. Γυρεύοντας το νόημα της ταυτότητάς μας, βρίσκουμε στα μάτια μας την ίδια λάμψη. Το φως το ελληνικό. Την ίδια πηγή ζωής. Την ιστορία μας. Την ίδια αλήθεια και το ίδιο πείσμα στην ελευθερία, στα ματωμένα μας χώματα.
Πλέουμε μαζί σε ένα απαράλλαχτο καΐκι ελπίδας, με ανοιχτά πανιά στις ίδιες θάλασσες. Η καρδιά σας, καρδιά μας που και αυτή χτυπάει ακατάπαυστα στο σάλπισμα για το κοινό μας χρέος.
Νιώθω, λοιπόν, ότι κάνω προσκύνημα σε ένα χώρο που υπήρξε μαρτυρικός και ηρωικός. Μπορεί να πέρασαν από εδώ κατακτητές ανά τους αιώνες. Ήρθαν, έμειναν και στο τέλος έφυγαν. Αλλά αυτό δεν άλλαξε ποτέ και σε τίποτα την ψυχή και το φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού.
Ο ίδιος ο Κυπριακός λαός πέρασε πολλά δεινά, αλλά ποτέ δεν έπαψε να δείχνει δύο πράγματα. Την ελληνική του συνείδηση και την αξιοσύνη του. Και ποτέ δεν έπαψε να μας εκπλήσσει και για το υψηλό του φρόνημα και για τις επιτυχίες του σε ό,τι καταπιάνεται.
Καμία πρόσκαιρη επιβουλή δεν μπορεί να τα αλλάξει αυτά. Καμία κρίση δεν πρόκειται, κ. Πρόεδρε, να τα επηρεάσει. Και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, να λιώσει τους αδερφικούς δεσμούς που ενώνουν κάθε τμήμα του Ελληνισμού και όλους μαζί με τα αδέρφια μας την Κύπρο.
Και σήμερα, πλέον, νιώθω ότι κάνω προσκύνημα σε ένα χώρο που είναι ταυτόχρονα προπύργιο του Ελληνισμού, αλλά και προπύργιο ολόκληρης της Ευρώπης στην ταραγμένη αυτήν περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή στον Βορρά, παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση η Κύπρος είναι σήμερα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελλάδα και Κύπρος μαζί, λοιπόν, είναι προπύργια σταθερότητας. Σε ένα περίγυρο ταραγμένο και ανήσυχο. Και στον σταθεροποιητικό μας ρόλο προσβλέπουν πλέον όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι! Αυτό, σας παρακαλώ να το θυμάστε…
Η ενότητα ανάμεσά μας είναι παράγγελμα αιώνων Ιστορίας. Είναι φωνή της συνείδησής μας! Τώρα όμως, αυτή την ενότητα, την σφραγίζουν, την απαιτούν και την στηρίζουν, οι γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή μας. Και δίπλα μας, σιγά-σιγά συμπαραστέκονται κι άλλοι, που κι εκείνοι ενδιαφέρονται για αυτό που ονομάζουμε περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Μείναμε ενωμένοι στα δύσκολα. Μείναμε ενωμένοι κι όταν βρεθήκαμε μόνοι μας. Τώρα που δεν είμαστε μόνοι μας πια, τώρα που η θέση μας ενισχύεται και ο ρόλος μας αναβαθμίζεται, πρέπει αυτήν την ενότητα να τη νιώσουμε ως δύναμη και ως ευθύνη. Απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στην Ιστορία μας, αλλά και απέναντι σε άλλους λαούς της περιοχής μας που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια, τη δική τους σταθερότητα και τη δική τους ευημερία.
Έτσι λοιπόν, με έντονη συγκίνηση, βρίσκομαι εδώ μπροστά σας, στο βήμα της Κυπριακής Βουλής, που δεν είναι μόνον ένας θεσμός δημοκρατίας, όπως κάθε άλλο κοινοβούλιο. Είναι θεσμός μιας Δημοκρατίας μαχόμενης, σ’ ένα μέτωπο ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό στο σύνολό του.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, πριν απ’ όλα, να αποτίσω φόρο τιμής σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Κυπριακής Ελευθερίας. Να υποκλιθώ στη μνήμη των ηρώων του εθνικού αντί-αποικιακού αγώνα του 1955-59. Ήμουν 6 χρόνων όταν δολοφόνησαν το Γρηγόρη Αυξεντίου. Ήταν πανοπλία του ήθους και της λεβεντιάς σε έναν αγώνα που πάντα πρέπει να τιμούν οι Έλληνες. Να εκφράσω το σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη, ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς τους Κυπρίους και Ελλαδίτες μαχητές, οι οποίοι, στην άνιση αναμέτρηση του 1974, αντιμετώπισαν με αυτοθυσία τις στρατιωτικές δυνάμεις του εισβολέα. Να τιμήσω τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.
Σαράντα χρόνια τώρα – έχετε δίκιο που το επισημάνατε τόσο όμορφα και συγκινητικά, κ. Πρόεδρε – παραμένουν ανοιχτές οι πληγές της εισβολής του 1974. Που έφερε το θάνατο, την εθνοκάθαρση, τη λεηλασία και καταστροφή της ορθόδοξης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το συνεχιζόμενο μαζικό εποικισμό στα κατεχόμενα και τη βασανιστική αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων.
Ακόμα και τον περασμένο Μάιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε άλλη μία καταδικαστική για την Τουρκία απόφασή του επί της κυπριακής προσφυγής για τη δίκαιη ικανοποίηση των συγγενών, όπως εξάλλου και των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρίες και κύριοι Βουλευτές.
Όσα χρόνια κι αν χρειασθεί να περάσουν, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα! Θα συνεχίσει να στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις της, τον ειρηνικό αγώνα σας για την ανατροπή των συνεπειών της συνεχιζόμενης κατοχής στη Μεγαλόνησο. Μέχρι τελικής δικαίωσης. Μέχρι να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μία λύση βασισμένη σε μία κυριαρχία. Μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Πριν από λίγες μόνον ημέρες, είχα την ύψιστη για εμένα τιμή να εκπροσωπήσω τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο και απέστειλε ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ότι οφείλει «να σεβασθεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Στα τελευταία Συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης στην Τουρκία, ότι η αναγνώριση όλων των Κρατών-Μελών αποτελεί αναγκαίο συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας της. Αυτό που λέμε προϋπόθεση.
Η Ευρώπη λοιπόν, παίρνει όλο και πιο καθαρή θέση στο ζήτημα. Κι αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό.
Βεβαίως απομένει ακόμα δρόμος πολύς. Φρόντισε και πάλι να μας το υπενθυμίσει η Άγκυρα με παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουμε την προσβολή αυτή του διεθνούς Δικαίου και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εθνική ομοψυχία, αλλά και ψυχραιμία. Γιατί είναι το κοινό μας συμφέρον που επιβάλει να μην παρασυρθούμε σε γνωστές τακτικές κλιμάκωσης της έντασης. Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, τα ευρωπαϊκά και ευρύτερα ερείσματά της, για την απερίφραστη καταδίκη επιβολής τετελεσμένων στη θάλασσα.
Και επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πάντα και τονίστηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτήν τη φωνή ενότητας που βγήκε μόλις προηγουμένως από το Συμβούλιο αυτό, ότι τα οφέλη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους πολίτες της Κύπρου και στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας της ομοσπονδιακής λύσης.
Κι ακόμα η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αναβαθμίζεται συνεχώς στα πλαίσια της ευρύτερης Ευρωπαϊκής στρατηγικής και στη θαλάσσια πολιτική και στα ενεργειακά ζητήματα. Άλλωστε, η προοπτική εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων μπορεί να αυξήσει τις εναλλακτικές λύσεις τροφοδοσίας ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται, έτσι και αλλιώς, διαφοροποίηση των πηγών της. Η κρίση της Ουκρανίας, αυτό το υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο. Ελλάδα και Κύπρος επομένως μπορούν και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Δέκα και πλέον χρόνια έχουν περάσει από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνθήκη προσχώρησης που είχε υπογραφεί ένα χρόνο νωρίτερα στη στοά του Αττάλου κάτω από την Ακρόπολη, στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και σφυρηλάτησε τις αξίες που σήμερα θεμελιώνουν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενέταξε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όλοι θυμόμαστε με πόση υπομονή και επιμονή που είχαμε τότε και όλα τα προηγούμενα χρόνια από κοινού είχαμε έτσι εργαστεί, ώστε να συμπεριληφθεί η Κύπρος στη διεύρυνση του 2004. Και όλοι θυμόμαστε το πόσο πολλά διπλωματικά εμπόδια έπρεπε τότε να ξεπεραστούν και όλοι θυμόμαστε πως λίγα χρόνια πριν αυτή η εξέλιξη εθεωρείτο αδιανόητη από πολλούς, ίσως από τους περισσότερους, και όμως έγινε πραγματικότητα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάχθηκε το σύνολο της Κύπρου. Αν και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός, όμως, παραμένει, ότι με την ένταξη της Κύπρου η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε εκ των πραγμάτων και στο κατώφλι της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στη συμβολή της Κύπρου και της Ελλάδας.
Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το σύνολο των Κυπρίων, οι Ελληνοκύπριοι και τα νόμιμα μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία τους δεν είχε ανταποκριθεί στην πρόσκληση να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, απέκτησαν εκ των πραγμάτων την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Αυτό θα έπρεπε η ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας να το είχε εκτιμήσει πολύ καλύτερα. Και όμως δέκα χρόνια μετά την ένταξη η συνεχιζόμενη κατοχή και η εμμονή της ηγεσίας αυτής στη συντήρηση και προώθηση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, καθιστούν ακόμα αδύνατη την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Φίλες και φίλοι,
Από το 1974, ο κοινός μας αγώνας για τον τερματισμό και την ανατροπή των συνεπειών της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού στην Κύπρο, συνοψίζεται σε ένα πράγμα: την εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.
Ως προσφορότερη μέθοδο, Κύπρος και Ελλάδα υποστηρίζουμε τον δικοινοτικό διάλογο, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αντί των μεθόδων διαπραγμάτευσης που κατά καιρούς προωθεί η Τουρκία – και όχι μόνο η Τουρκία – αλλά που εμείς σταθερά απορρίπτουμε! Και τις απορρίπτουμε τέτοιες μεθόδους, διότι, πρωτίστως, οι μέθοδοι αυτές υποβαθμίζουν και οδηγούν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ και τώρα πλέον και της ΕΕ.
Υποστηρίζουμε, ακόμα, τον δικοινοτικό διάλογο γιατί, μετά από την τουρκική εισβολή, όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ, αξιώνουν παράλληλα το σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.
Οι ίδιες αυτές αποφάσεις, αποτελούν και την μόνη βάση για αναζήτηση συνολικής, συμπεφωνημένης, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.
Ελλάδα και Κύπρος δεν ζητούν τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Και βεβαίως, με ταυτόχρονο –επαναλαμβάνω- σεβασμό του Κοινοτικού Κεκτημένου, πράγμα που είναι απαραίτητο και θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό –το ξαναλέω- για όλους του πολίτες της Κύπρου.
Όπως, όμως, έχει καταστήσει σαφές και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου δεν είναι δυνατή, υπό συνθήκες διαρκών προκλήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και σε αυτό είναι ενωμένη η φωνή όλων μας. Και είναι άλλος ένας λόγος απόλυτης ικανοποίησης από τη γόνιμη συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και επίσης, θα πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, ότι τυχόν επανάληψη του δικοινοτικού διαλόγου δεν θα μπορέσει να οδηγήσει πουθενά, όσο η Τουρκία, επανέρχεται συνεχώς στην «εναλλακτική» τάχα «λύση δύο κρατών» και συνεχίζει να επιδεικνύει περιφρόνηση στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χωρίς να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις, Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνουμε στον καθαρό μας λόγο και στις σαφείς μας επιδιώξεις.
Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώ, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ότι η Ελλάδα ολόκληρη – λαός και πολιτική ηγεσία – στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πλήρως τη Δημοκρατία της Κύπρου και τον κυπριακό Ελληνισμό. Η θέση μας αυτή και η κοινή πορεία μας στο μέλλον είναι ιστορικά δεδομένη. Δεν το επιβάλλει μόνο το συμφέρον μας. Το υπαγορεύει και η ψυχή μας!
Το 1974 η Κύπρος ήταν μια ανοιχτή πληγή στο εθνικό μας υποσυνείδητο. Σήμερα, το πρόβλημα είναι ακόμα άλυτο, αλλά η Κύπρος παραμένει πηγή δύναμης και υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό. Κι ακόμα –και εδώ θέλω να μείνει ιδιαίτερα η προσοχή σας- η Κύπρος μετατρέπεται γοργά σε πολύτιμο «περιουσιακό στοιχείο» για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που επιθυμούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην κρίσιμη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Και να μην υπήρχε η, Ευρωπαϊκή πλέον, Κύπρος, θα έπρεπε τώρα να την εφεύρουν! Και επειδή υπάρχει, πρέπει να τη στηρίξουν και να την υπερασπιστούν.
Πράγματι, το Κυπριακό παραμένει ακόμα άλυτο, αλλά σήμερα δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα η θέση μας είναι πολύ ισχυρότερη απ’ ό,τι λίγα χρόνια πριν, παρά την οικονομική κρίση που περάσαμε.
Είδαμε τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά αλλά και τις πολύ ξεκάθαρες δηλώσεις χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Είδαμε τη στάση διαφόρων χωρών της περιοχής. Για να σας δώσω μόνο ένα παράδειγμα, αύριο θα είμαστε μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, σε μια πολύ σημαντική τριμερή συνάντηση με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος χώρα τεράστιας επιρροής σε όλη τη Μέση Ανατολή, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της σταθερότητας για την οποία σας μιλάω στην περιοχή μας. Και θα έχουμε μαζί την δυνατότητα να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική και να δημιουργήσουμε πολύ στέρεα θεμέλια γεωπολιτικής ασφάλειας ενεργειακής συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης.
Σήμερα, λοιπόν, έχουμε επιλογές, έχουμε ερείσματα, έχουμε στηρίγματα που ήταν αδιανόητα πολλά χρόνια πριν. Και σας το λέει κάποιος που πριν από 24 χρόνια συμμετείχε σε πολιτικό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η οικονομική κρίση θα περάσει! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ήδη τα δύσκολα τα θεωρώ ότι είναι πίσω μας. Αλλά η θέση μας θα συνεχίσει να δυναμώνει και τα ερείσματά μας θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.
Στην Κύπρο πιστεύω πραγματικά ότι δημιουργείται πλέον εκ των πραγμάτων μια ομπρέλα προστασίας. Η Κύπρος δεν είναι μόνο προπύργιο του Ελληνισμού. Είναι και αυτό, βέβαια…
Δεν είναι μόνο προπύργιο της Ευρώπης. Είναι και αυτό, ασφαλώς…
Η Κύπρος είναι πάνω απ’ όλα, ο «πήχης» πάνω στον οποίο μετριέται η συνείδησή μας, με το χρέος μας στην Ιστορία.
Η Κύπρος είναι, όμως πλέον, και ο πήχης πάνω στον οποίο μετριέται η συνείδηση κάθε ανθρώπου, και πέραν της Ελλάδας, με το χρέος που οφείλει να έχει προς τα ιδανικά της Ευρώπης, προς τα ιδανικά κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας.
Η Κύπρος έρχεται σήμερα ξανά, λοιπόν, στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου ολόκληρου. Κι εδώ στην Κύπρο ανάβει ο φάρος της Ελπίδας, για όλους τους λαούς της γης:
Η δικαίωση θα έλθει!
Και μιλάω για αληθινή δικαίωση, δεν μιλάω για «μια κάποια λύση»… Και η πλήρης τελική δικαίωση της Κύπρου θα είναι ένα - βαρύ σε συμβολισμό – μήνυμα πώς: η Ελευθερία είναι ισχυρότερη από την υποταγή, πως το δίκαιο είναι ισχυρότερο από την αυθαιρεσία, πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ισχυρότερη από τους τακτικισμούς, πως η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από τον αυταρχισμό.
Αυτά όλα τα ιδανικά γεννήθηκαν στην Ελλάδα και θέρμαιναν πάντα, επί χιλιάδες χρόνια, τις καρδιές των Ελλήνων! Σε αυτά τα ιδανικά προσχωρούν, τώρα πλέον, πολλές δημοκρατικές κοινωνίες! Κι αυτά τα ιδανικά θα νικήσουν μεγάλη συμβολική νίκη, εδώ, στην ηρωική Κύπρο! Για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας!
Η δικαίωση της Κύπρου θα είναι το αδιάψευστο μήνυμα, ότι η οικουμένη ολόκληρη έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.
Και όπως είπε ο ποιητής, δεν θα αργήσει να καρπίσει το στάχυ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στον χώρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, συναντήθηκε με τους Προέδρους των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Κατά την παραμονή του στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.