Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024
greek english
Αρχική arrow Νέα arrow Νέα της Πρεσβείας arrow Συνέντευξη Πρέσβυ της Ελλάδος, κου Ηλία Φωτόπουλου, σε Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (23.6.2015).

Συνέντευξη Πρέσβυ της Ελλάδος, κου Ηλία Φωτόπουλου, σε Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (23.6.2015).

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Αισιόδοξος για μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα ο Πρέσβης της Ελλάδας ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 23/6/2015 13:28

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, η οποία θα δίνει πνοή στη χώρα και θα τη βγάζει από την ύφεση, δηλώνει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Φωτόπουλος αναμένει να γίνει σεβαστή η λειτουργία των κανόνων της ΕΕ, που «πάνω από όλα προβλέπουν κοινοτική αλληλεγγύη».

Για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρέσβης εκφράζει την υποστήριξη της Αθήνας σε μια σταθερή, βιώσιμη και με μέλλον λύση του κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να τίθενται χρονικοί περιορισμοί σε μια διαπραγμάτευση.

Χαρακτηρίζει παράλογη τη διαιώνιση του συστήματος των εγγυήσεων στην Κύπρο και διερωτάται πώς είναι δυνατόν σε κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχει έλεγχος από τρίτη χώρα. Όπως λέει, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει εκφραστεί ευθαρσώς για το θέμα, ενώ αναμένεται διασαφήνιση της τουρκικής θέσης μετά το σχηματισμό Κυβέρνησης στην Άγκυρα, κάτι που όπως ελπίζει, θα συμβεί σύντομα.

Για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Φωτόπουλος λέει εξάλλου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Ελλάδας επανέλαβε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών. «Η αισιοδοξία μου εξακολουθεί να ισχύει...Πιστεύω ότι θα βρεθεί μια συμφωνία, η οποία θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές», λέει ο κ. Φωτόπουλος.

Το σημαντικό, συνεχίζει, είναι η συμφωνία να δίνει πνοή στη χώρα, ώστε η Αθήνα να μπορεί αντεπεξέλθει στα προβλήματα των τελευταίων ετών, τα οποία δημιούργησαν πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε ύφεση και την ελληνική οικονομία σε καθίζηση.

Ερωτηθείς για τη συμβολή της Λευκωσίας, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι «το ζήτημα δεν τίθεται σε διμερές επίπεδο, Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Γαλλία, Ελλάδα-Γερμανία», αλλά η χώρα περιμένει από την ΕΕ και το ΔΝΤ να βρεθεί μια λύση. Πρόκειται για μια χώρα της ΕΕ που αναζητά συμφωνία, βασισμένη μέσα στη λειτουργία των θεσμών και στη συναπόφαση, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από υποστηρικτές σε όλα τα επίπεδα, ουσιαστικά όμως αναμένει σεβασμό της λειτουργίας των κανόνων της ΕΕ, που πάνω από όλα προβλέπουν κοινοτική αλληλεγγύη.

Σε άλλη ερώτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Έλληνας διπλωμάτης λέει ότι η Αθήνα συνεργάζεται στενά με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια σταθερή, βιώσιμη και με μέλλον λύση του κυπριακού προβλήματος. Προσθέτει ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε κατάληξη, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Παράλληλα, σημειώνει ότι θα ήταν ολίσθημα να μπουν χρονικοί περιορισμοί στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης. Το ζητούμενο δεν είναι πότε τελειώνει μια διαπραγμάτευση, αν θα τελειώσει άμεσα ή σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά η διαπραγμάτευση να προχωρήσει ομαλά και να καταλήξει σε οριστική λύση, η οποία θα έχει μέλλον, λέει.

Για τα εγγυητικά δικαιώματα, ο κ. Φωτόπουλος λέει ότι αποτελούν σχήμα οξύμωρο και μη λειτουργικό. «Μου φαίνεται εντελώς παράλογο - θα έλεγα και παράτυπο διότι αντίκειται στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου - να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις που να εγγυώνται την ασφάλεια μιας χώρας, κράτους μέλους της ΕΕ», λέει.

Πολύ σωστά, συνεχίζει, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε ευθαρσώς και δημοσίως πολλές φορές το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων.

Επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι η Τουρκία δεν πήρε σαφή θέση, ενώ για το ζήτημα υπήρξαν και αντιφατικές δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο.
«Αναμένουμε μια ξεκάθαρη θέση», λέει ο Πρέσβης της Ελλάδας και εκφράζει την προσδοκία του ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης στην Άγκυρα.

Μιλώντας εξάλλου για τη θέση της Μεγάλης Βρετανίας στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Φωτόπουλος λέει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ». Σε παρατήρηση ότι το σημείο της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ παραμένει ρευστό, ο Έλληνας Πρέσβης απαντά κατηγορηματικά ότι «θα είναι σίγουρα» εντός της ΕΕ.

Ο Έλληνας Πρέσβης, κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις «μητέρες πατρίδες», με την οποία ζητούσε αποκοπή του ομφάλιου λώρου της τ/κ κοινότητας από την Τουρκία. Σε ερώτηση αν μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει τον παρεμβατικό της ρόλο μετά τη λύση, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι αυτό «είναι εντελώς παράλογο». Μιλάμε για μια λύση, η οποία θα οδηγεί σε μια χώρα, κράτος μέλος της ΕΕ. Άρα, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έλεγχος από τρίτη χώρα, διερωτήθηκε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ούτε η τ/κ κοινότητα είναι δυνατόν να σκέφτεται ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, μπορεί να υπάρχει παρεμβατισμός από τρίτη δύναμη, πλην του καλώς νοούμενου παρεμβατισμού που ασκούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στα ζητήματα του κεκτημένου.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά την αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης λόγω του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Ιουνίου, ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε ότι «όλοι μας θέλουμε μια σταθερή Τουρκία» που θα λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες και θα έχει μια Κυβέρνηση που μπορεί να χειριστεί τόσο τα εσωτερικά προβλήματα όσο και τον εξωτερικό της περίγυρο.

«Χρειαζόμαστε χώρες με σταθερές Κυβερνήσεις, οι οποίες να μπορούν να παίξουν ένα σταθερό ρόλο στα διεθνή δρώμενα, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που τα φαινόμενα αποσταθεροποίησης σε ευρύτερες περιοχές πολλαπλασιάζονται», είπε.

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Φωτόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα, χωρίς να την προσδιορίζει χρονικά.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας ισραηλινής Κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτό συνέδραμε αποφασιστικά στο να επανέλθει η ιδέα της σύγκλησης μιας τριμερούς.

«Δεν βλέπω να καθυστερεί αρκετά», είπε για να προσθέσει ότι χρειάζεται να προηγηθούν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις και να οριστεί το επίπεδο των συμμετεχόντων.

Αναφέρει τέλος ότι τέτοιες οι πρωτοβουλίες, όπως ήταν και η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, συμβάλλουν ουσιαστικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, καθώς δείχνουν ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες προωθούν διαδικασίες σταθερότητας.

ELLHNAS01r
ELLHNAS03r
ELLHNAS06r