Συνέντευξη του Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλου στην Κυριακάτικη εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ (20-12-2015)
«Η Τουρκία να παραδειγματιστεί από τη στάση της Ελλάδας- Ο Ελληνας Πρέσβυς στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, σε συνέντευξη του στην «Αλήθεια» τονίζει την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές πτυχές της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος»
«Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές πτυχές της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σημειώνει στη συνέντευξη του στην «Αλήθεια» ο Έλληνας Πρέσβυς στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα ήταν ευτυχής αν η Τουρκία αντιλαμβανόταν αυτό το μήνυμα. Ο κ. Φωτόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν συμβιβάζεται η έννοια μιας κυρίαρχης, επανενωμένης Κύπρου που είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων.
-Οι συνομιλiες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Πως αποτιμάτε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;
-Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, διαπραγματεύεται όλα τα ζητήματα της εσωτερικής έννομης τάξης της Κύπρου, ζητήματα που αφορούν τον κυπριακό λαό - ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους - και το μέλλον του στο νησί. Η εικόνα που αποκομίζω από τις συνομιλίες είναι ότι έχουν σημειωθεί ορισμένες νέες συγκλίσεις. Υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, αλληλένδετα μεταξύ τους, που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Οι συνομιλίες θα πρέπει να οδηγήσουν στην επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με σεβασμό στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθόσον η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές πτυχές της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Θα ήμουν ευτυχής εάν η Άγκυρα αντιλαμβανόταν αυτό το μήνυμα.
-Η προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας σε ποιο βαθμό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι δυσκολίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο;
-Η Ελλάδα και η Τουρκία, όπως προανέφερα, δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου και επομένως διάφορα ζητήματα εσωτερικών πτυχών της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται στο πλαίσιο των συνομιλιών. Είμαι βέβαιος ότι και λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσω του διαλόγου αλλά και ότι δημιουργείται με τον τρόπο αυτό μία κουλτούρα συμφιλίωσης, πάνω στην οποία θα μπορούσαν οι πολίτες να επενδύσουν. Η ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εξαρχής επέμειναν στην αναγκαιότητα κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Η Άγκυρα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν συμβιβάζεται η έννοια μίας κυρίαρχης, επανενωμένης Κύπρου που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και σέβεται το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων.
-Η Πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ αλλάζει κάποια δεδομένα;
-Κατ' αρχάς να σημειώσω ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου η προσέγγιση της Τουρκίας προς την ΕΕ. Μία Τουρκία απομονωμένη πολιτικά και οικονομικά, από την Ένωση θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα αυτή έναν απρόβλεπτο γείτονα και ένα δυσκολότερο συνομιλητή. Οι δημοκρατικές αρχές και οι αξίες της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα το ευρωπαϊκό μοντέλο διεθνούς συμπεριφοράς ελπίζουμε να αλλάξει την Τουρκία εσωτερικά αλλά και στις εξωτερικές της σχέσεις, κάμπτοντας φαινόμενα αδιαλλαξίας και επιθετικότητας. Πιστεύω επίσης ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά πως η ευρωπαϊκή προοπτική της διέρχεται από τις Βρυξέλλες και κατ' επέκταση διέρχεται, μεταξύ άλλων, από την Αθήνα και τη Λευκωσία.
-Τι μήνυμα θα στέλνατε ως Έλληνας Πρέσβυς στους νέους της Κύπρου, με αφορμή τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 2015 σε βάρος Τουρκοκυπρίων, με την εμπλοκή μαθητών.
-Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω ως μήνυμα σε όλους τους νέους της Κύπρου και στους μαθητές είναι ότι η οδός της βίας δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Χρειάζεται μία σύγχρονη προσέγγιση της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και μέσω της συναίνεσης.
-Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά τον διχασμό που υπάρχει πολλές φορές, ανάμεσα στους νέους μας, όσον αφορά την χρήση της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας (Σε γήπεδα, εκδηλώσεις κλπ);
-Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω απολύτως με τη χρησιμοποίηση της λέξης «διχασμός», καθόσον ως λέξη έχει βαρύτητα που δεν ταιριάζει με το περιγραφόμενο φαινόμενο. Η άποψή μου είναι ότι δεν υφίσταται κανένα «πρόβλημα» ως προς τη χρήση της ελληνικής και της κυπριακής σημαίας και κατ' επέκταση ως προς τη χρήση των δύο αυτών ταυτοτήτων. Οι δραματικές αλλαγές στο πολιτισμικό και εθνοτικό τοπίο, η υπαρκτή κατάσταση κινητικότητας και μετανάστευσης σε όλο τον κόσμο διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της πολιτισμικής ετερότητας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο και οδηγεί αναπόφευκτα στην συνύπαρξη πολλαπλών ταυτοτήτων. Το σημαντικό είναι σε μία τέτοια συνύπαρξη να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και να καλλιεργηθεί ο αμοιβαίος σεβασμός και η συνεργασία και να μην υπάρχει καπήλευση των εθνικών ή άλλων συμβόλων. Για να το πω απλά και ξεκάθαρα, δεν θεωρώ ότι είναι διχασμός να είναι κάποιος Κύπριος και ταυτόχρονα να είναι Έλληνας και Ευρωπαίος.
- Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας, σε ποια θέση βρίσκουν την Ελλάδα και την Κύπρο;
-Η Αθήνα και η Λευκωσία, ακόμη και σήμερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, παραμένουν πόλοι σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή. Οι δύο χώρες, σε αντίθεση με την αναθεωρητική στάση γειτόνων, λειτουργούν σταθεροποιητικά εγγυώμενες ασφάλεια και προβλεψιμότητα τόσο έναντι των ευρωπαίων εταίρων όσο και έναντι των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Ασκώντας μία ενεργητική, ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών, δηλαδή σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού των υφιστάμενων συνόρων, απόκρουσης του αναθεωρητισμού και προστασίας των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, δύνανται να αποτελέσουν έναν έντιμο διαμεσολαβητή και αξιόπιστο εταίρο. Η εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση των δύο χωρών, η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, οι εμπεδωμένες σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας με το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και η συμμετοχή σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς καθιστούν την Ελλάδα και την Κύπρο σημαντικούς παράγοντες για τη σταθερότητα του όλου συστήματος.
-Πως αποτιμάτε τις συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ;
-Επέστρεψα την προηγούμενη εβδομάδα από την Αθήνα, όπου συμμετείχα στις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου (9 Δεκεμβρίου). Όπως προκύπτει από την κοινή διακήρυξη, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης και εμβάθυνσης των σχέσεων των τριών χωρών. Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας τους ενώ συγχρόνως απέδειξαν ότι διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς θεμάτων σε περιοχές κρίσης, γεγονός που συνιστά έμπρακτη απόδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου τους σε μία ταραχώδη περιοχή. Για τις αρχές του επόμενου έτους προγραμματίζεται επίσης η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, με τις προσδοκίες όλων των πλευρών να είναι αυξημένες για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών και επίτευξη απτών αποτελεσμάτων. Οι τριμερείς συνεργασίες αντανακλούν τη βούληση των κρατών για την εμπέδωση και εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής προς όφελος των λαών. Εκτιμώ ότι η μέχρι στιγμής θετική αποτίμηση των συνεργασιών αυτών θα επιβεβαιωθεί εκ νέου μέσω των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί και αναμένονται να αναληφθούν σε διάφορους τομείς.
Υπάρχει βούληση για έξοδο από την οικονομική κρίση
-Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί, ώστε να αναπνεύσει και ο λαός;
-Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (20 Σεπτεμβρίου), η ελληνική Κυβέρνηση διαθέτει ξεκάθαρη εντολή για την υλοποίηση της Συμφωνίας με τους εταίρους μας και την εφαρμογή τον νέου προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε δε η αδιαμφισβήτητη επιθυμία του ελληνικού λαού να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Η χώρα διανύει αυτή τη στιγμή μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας, γεγονός που επιτρέπει τη λήψη των αναγκαίων και δύσκολων αποφάσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων απαραίτητων για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι υπάρχει η απαραίτητη βούληση για την έξοδο από την κρίση, μία κρίση που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο και το λαό της. Με την οριστική έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, μία έξοδο που χαροποιεί ιδιαιτέρως την Ελλάδα, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα και γινόμαστε μάλιστα πιο δυνατοί. Αυτό που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι ότι λαός που πιστεύει, σύμφωνα με τον Καζαντζάκη, ότι «ο σωστός δρόμος είναι ο ανήφορος» και που απαγγέλει το στίχο του Βάρναλη «αν είν' ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς» δεν έχει φόβο, θα τα καταφέρει. Αυτό που δεν πρέπει να χαθεί είναι η ελπίδα και βλέποντας γύρω μου γίνομαι κάθε μέρα πιο αισιόδοξος».
Η συνέντευξη συνοδεύεται και από 2 φωτογραφίες του κ. Πρέσβυ.