ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αποκλιμακωθεί. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολιτική αρχών. Για μας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας των κρατών είναι θεμελιώδεις αρχές. Βεβαίως, πρέπει η αντίδρασή μας να είναι καθαρή, απόλυτη αλλά και ψύχραιμη και παραγωγική. Γιατί δεν μπορούμε, φυσικά, να υποτιμήσουμε τον ρόλο της Ρωσίας και των ευρω-ρωσικών σχέσεων, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά για την κατάσταση παγκοσμίως. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν, μέσα από το διάλογο, να εφαρμοστούν και να επιτευχθούν. Ο διάλογος είναι επιταγή του διεθνούς δικαίου. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία σήμερα, ως Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και για την πρόοδο της Ουκρανίας, για την υπέρβαση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης αλλά και για την αποφυγή της έντασης, για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης, η οποία θα είναι εις βάρος όλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στην Αθήνα υπήρξαν αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση για το ταξίδι σας στο Κίεβο. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λυπάμαι, ειλικρινά, πάρα πολύ, γιατί μετέφερα στον Ελληνισμό της Μαριούπολης την μέριμνα, την φροντίδα, την αγάπη όλης της ελληνικής Πολιτείας, όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο της Κυβέρνησης. Επίσης, λυπάμαι γιατί οι πολιτικοί Αρχηγοί, όπως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, που φαίνεται ότι λειτουργούν συντονισμένα, προσπαθούν να μεταφέρουν στα θέματα της διεθνούς πολιτικής την τακτική και το ύφος που ακολουθούν στα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Στην εσωτερική πολιτική συγχωρούνται πολλά, πολλές δημαγωγικές και ανεύθυνες στάσεις. Όταν, όμως, αυτά τα μεταφέρεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, μπορεί να οδηγηθείς στο περιθώριο και να βλάψεις, καίρια, τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
3 Μαρτίου, 2014