Δήλωση Εκπροσώπου Ελλάδος σε Δικαστική Διαδικασία στο ΔΔΧ, Πρέσβυ ε.τ. Γ. Σαββαΐδη, μετά την ανακοίνωση της Aπόφασης για την υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της χώρας μας (05.12.11)

Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο θεωρεί ως τον κύριο δικαιοδοτικό μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η απόφαση η οποία εκδόθηκε σήμερα από το Δικαστήριο θα εξεταστεί ενδελεχώς από την Ελληνική Κυβέρνηση. Στην Αθήνα έχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση.

Ωστόσο, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η μονομερής προσφυγή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υποκινήθηκε από πολιτικά κίνητρα με σκοπό να παρακαμφθούν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την εποπτεία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα.

Αντί να διαπραγματευθεί το ζήτημα της ονομασίας καλή τη πίστει, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας προέβη σε δικαστική προσφυγή με σκοπό να καταστούν οι διαπραγματεύσεις παρωχημένες.

Με ευχαρίστηση διαπιστώνουμε ότι το Δικαστήριο, με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα, καλεί τα δύο μέρη να προσέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ακολουθήσει αυτήν την πορεία και καλεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να πράξει το ίδιο και να μην χρησιμοποιήσει τη σημερινή απόφαση προκειμένου να υπονομεύσει τις εν λόγω διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιδεικνύει από το 2008, μετά την προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου μια πρωτοφανή εχθρική και εθνικιστική συμπεριφορά κατά της Ελλάδος. Έχει σφετεριστεί ελληνικές ιστορικές προσωπικότητες και σύμβολα, όπως για παράδειγμα έπραξε με την ανέγερση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη χρήση του Ήλιου της Βεργίνας σε όλη την πόλη των Σκοπίων, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα πολλαπλά έγγραφα και προφορικά διαβήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν έπεισαν την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει αυτήν την επιθετική πολιτική.

Αυτή η συμπεριφορά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη που πρέπει να κυριαρχούν στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πρέπει να σταματήσει αυτές τις παραβιάσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Μοναδικός στόχος παραμένει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κατά αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, κάτι που θα είναι επωφελές για όλους.

5 Δεκεμβρίου, 2011