Bună dimineața, dragă ministru, dragă Bogdan.
Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την ευγενική φιλοξενία σας.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα, με την άδειά σας, με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ στο Βουκουρέστι, να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη.
Ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών που, 22 χρόνια πριν, σχεδόν σαν σήμερα, έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα.
Υπήρξε πρωτοπόρος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένας υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και της ενδυνάμωσης της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα ιδανικά και οι αρχές του καθοδηγούν σήμερα την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά εκτίμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την σημαντική συμβολή που παρέσχε η Ρουμανία κατά την διάρκεια της κρίσης των πρόσφατων πυρκαγιών. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Πρόκειται για σημαντική χειρονομία μεταξύ παραδοσιακών φίλων, μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων, μεταξύ Συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
Οι διπλωματικές μας σχέσεις εκτείνονται σε βάθος μεγαλύτερο των 14 δεκαετιών, των 140 ετών. Και αποτελεί μεγάλη τιμή να απευθύνω χαιρετισμό στην Ετήσια Πρεσβευτική Συνάντηση του Ρουμανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, αποτελεί τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας αργότερα σήμερα.
Οι Έλληνες που ζουν στη Ρουμανία, καθώς και οι Ρουμάνοι που ζουν στην Ελλάδα, συμβάλλουν στην περαιτέρω προαγωγή των δεσμών των δύο λαών μας.
Σύντομα, η Ελευσίνα και η Τιμισοάρα θα ανακηρυχθούν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Παρά την πανδημία, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν το προηγούμενο έτος σχεδόν στο ποσόν των δύο δισεκατομμυρίων Ευρώ. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία έχουν αξία σχεδόν 3,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Επίσης η Ελλάδα είναι ένας από τους προτιμώμενους προορισμούς για τους Ρουμάνους τουρίστες.
Οφείλουμε να εργαστούμε περαιτέρω για την ενδυνάμωση της διασυνδεσιμότητάς μας. Στις μεταφορές, μέσω του αυτοκινητοδρόμου Via Carpatia, στον ενεργειακό τομέα, σε όλους τους τομείς. Αυτό θα αποβεί ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων των υπολοίπων Ευρωπαίων εταίρων μας.
Συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και φυσικά συνεργαζόμαστε στενά στους κόλπους της οικογένειάς μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορείτε να υπολογίζετε στην πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειές σας να ενταχθείτε στη ευρωζώνη, στη ζώνη Schengen, καθώς και στην προσπάθεια ένταξης στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, για την οποία συζητήσαμε προηγουμένως.
Όλα τα ανωτέρω συνιστούν την θετική όψη της υπόθεσης. Δυστυχώς, δεν είναι όλα ρόδινα, αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις.
Κατ’ αρχάς, οφείλουμε να αποτρέψουμε – και συμφωνούμε επ’ αυτού – τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στα Δυτικά Βαλκάνια. Εμείς, οι χώρες της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, έχουμε πρωταρχική ευθύνη και άμεσο συμφέρον να προωθήσουμε την ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων. Βέβαια, με πλήρη σεβασμό της καθορισμένης αιρεσιμότητας.
Η Ελλάδα και η Ρουμανία συγκάλεσαν από κοινού σχετική συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Μάιο. Εφόσον η ΕΕ δεν αντιληφθεί το κενό, άλλοι, οι οποίοι δεν συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με τη Ρουμανία και την Ελλάδα, θα αποπειραθούν να το καλύψουν. Χώρες που υποστηρίζουν ριζοσπαστικές ιδέες και εξτρεμιστικά κινήματα.
Παρόμοια, οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανατολικούς μας γείτονες. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θα διαβιβάσω στους συνομιλητές μου στο Κισινάου αργότερα σήμερα. Επίσης σας ευχαριστώ που με ενημερώσατε σχετικά με την κατάσταση στη Μολδαβία. Φυσικά, όπως συμφωνήσαμε, θα τους δηλώσω ότι υφίσταται έντονη ανάγκη να συνεχίσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Μια άλλη μεγάλη κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, είναι ο κίνδυνος ορισμένες χώρες ενδεχομένως να προσπαθήσουν να εργαλειοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές. Έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της πρακτικής αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Και θα δηλώσω ευθέως, προς όλους, ότι αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.
Πρόσφατα περιστατικά στα σύνορα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας καταδεικνύουν ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν είναι απρόσβλητη από αυτή την απειλή.
Μπορεί το Αφγανιστάν να απέχει πολύ γεωγραφικά αλλά, πιστέψτε με, βρίσκεται πολύ κοντά.
Τελευταία, αλλά όχι αμελητέα, είναι η ανάγκη να εξακολουθήσουμε να οικοδομούμε μια κοινότητα αξιών και αρχών. Κοινότητα στη βάση του σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα προς το Δίκαιο της Θάλασσας, για το οποίο το Υπουργείο αυτό - και επιτρέψτε μου να πω και εσείς προσωπικά, αγαπητέ φίλε - διαθέτει μια υπερήφανη παράδοση.
Πρόκειται για αρχές που συμμερίζονται και οι δύο χώρες μας, αντίθετα με όσα πρεσβεύουν άλλοι, που εμμένουν σε προσπάθειες να αναβιώσουν αρχές του 19ου αιώνα.
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ σχεδόν επί επτά δεκαετίες. Εξακολουθούμε να επιδεικνύουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Συμμαχία στην οποία ανήκουμε.
Αντίθετα με άλλους Συμμάχους, εμείς δεν υπονομεύουμε την συνοχή της Συμμαχίας εκ των έσω, ενεργώντας αποσταθεροποιητικά, προμηθευόμενοι προηγμένα οπλικά συστήματα, ή συμπεριφερόμενοι αντίθετα με τις αξίες και τις αρχές του ΝΑΤΟ.
Οφείλω να ευχαριστήσω τη Ρουμανία για την αλληλεγγύη της, και επίσης τον Bogdan, για την ανοικτή έκφραση αυτής της αλληλεγγύης σήμερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Και για να το διατυπώσω καθαρά, θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρουμανία προς τον σκοπό αυτό.
Μια τελευταία, μάλλον προσωπική δήλωση, αν μου επιτρέπετε: νομίζω ότι αύριο έχετε τα γενέθλιά σας. Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν σας συγχαίρω και εύχομαι κάθε καλό για το μέλλον για εσάς προσωπικά, αλλά επίσης και με τον ρόλο σας ως Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας. Προσβλέπω σε πολλές επιτυχείς συναντήσεις μεταξύ μας.
Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία σας.
8 Σεπτεμβρίου, 2021