Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι μεταξύ φίλων εδώ στο Ερεβάν. Συνδεόμαστε με μια μακροχρόνια και ισχυρή φιλία που εδράζεται σε ιστορικά θεμέλια.
Ως εκ τούτου, η παρουσία μου εδώ, αγαπητέ Zohrab, ενέχει έναν ισχυρό συμβολισμό της φιλίας που τρέφουμε για το πρόσωπό σου αλλά και για το έθνος της Αρμενίας.
Λίγο πριν έρθω στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχα το μεγάλο προνόμιο να υποβάλω τα σέβη μου στο Μνημείο των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Και η συγκίνηση μου ήταν πολύ βαθιά, καθότι οι δύο λαοί μας έχουν βιώσει τον βαθύ πόνο αυτού του είδους των εγκλημάτων.
Τα τραγικά αυτά γεγονότα πρέπει να μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας ώστε να μην επαναληφθούν πότε τέτοιου είδους εγκλήματα.
Με τον Zohrab συζητήσαμε, κατά πρώτο και κύριο λόγο, για τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και για διμερή ζητήματα.
Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση και επέκταση της στενής μας φιλίας, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα, όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης.
Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή την ανάλυση του Υπουργού σχετικά με την πολύ ανησυχητική αναζωπύρωση της σύγκρουσης στον Νότιο Καύκασο.
Πράγματι, παρακολουθούμε από την Αθήνα πολύ στενά τις εξελίξεις.
Χαιρετίσαμε την είδηση της κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη στη Μόσχα.
Και μας ανησυχεί ιδιαίτερα η παραβίασή της.
Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι βιώσιμες λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με διπλωματικά μέσα, μέσω της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των συμπροέδρων της ομάδας του Μινσκ, στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Όπως γνωρίζετε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας στη δική μας άμεση γειτονιά, αλλά αγωνιζόμαστε να βρούμε διπλωματικές λύσεις προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.
Και στις δυο περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ εκείνων που πυροδοτούν και τροφοδοτούν τις εντάσεις και εκείνων που υιοθετούν εποικοδομητική στάση και παραμένουν προσηλωμένοι στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα.
Αυτό που είναι επίσης απόλυτα ζωτικής σημασίας είναι να τερματιστούν οι ξένες παρεμβάσεις.
Η ανάμειξη της Άγκυρας σε μια ακόμη σύρραξη είναι πραγματικά ανησυχητική. Έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο.
Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί από την αρχή σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ήμασταν οι πρώτοι που ζητήσαμε τη δυναμική αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην αναζωπύρωση της σύρραξης, απευθύνοντας έκκληση για την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για την επιστροφή στις προσπάθειες για την εύρεση ειρηνικής λύσης, υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.
Επίσης, προτείναμε την έκκληση της ΕΕ για τερματισμό της εμπλοκής τρίτων.
Όπως, άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση χθες, έκανε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Pompeo.
Καταδικάσαμε αυστηρά τους αβάσιμους και προσβλητικούς ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή της Ελλάδας στη διαμάχη μέσω μιας σειράς υποτιθέμενων παράνομων ενεργειών.
Οι εν λόγω αθεμελίωτοι ισχυρισμοί απερρίφθησαν κατηγορηματικά από εμάς τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στα διεθνή φόρα.
Προβήκαμε ακόμη και σε ανάκληση του Πρέσβη μας στο Μπακού για διαβουλεύσεις στην Αθήνα.
Έχω προσωπικά υπογραμμίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή απέναντι σε προσβολές, ψεύδη και ψεύτικες ειδήσεις, που όπως φαίνεται, δυστυχώς, έχουν βρει πρόσφορο έδαφος και αντικατοπτρίζουν ενέργειες άλλων, γειτονικών χωρών.
Μου δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να ενημερώσω τον αγαπητό μου φίλο Zohrab σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλες οι εντάσεις και οι παράνομες ενέργειες, ειδικότερα στη Συρία, το Ιράκ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Ο κοινός αυτός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Και τούτο, αψηφώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ για το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός εκτιμούν βαθύτατα τη στήριξη της Αρμενίας σχετικά με τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα θέσει εκ νέου αυτά τα ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η θέση μας υπήρξε ξεκάθαρη από την αρχή: είμαστε πάντα έτοιμοι να αρχίσουμε τον διάλογο, καλή τη πίστει, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας.
Όμως, αντί μιας πρόσκλησης για διερευνητικές επαφές, για τις οποίες παρεμπιπτόντως υπήρξε συμφωνία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με την επανέναρξη των προκλήσεων και της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Για αυτό το λόγο, υπογραμμίζουμε σε συνεχή βάση το προφανές: ότι η Τουρκία θα πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της και όχι από τα λόγια της.
Μιλήσαμε, επίσης, για την Κύπρο όπου πάλι η Τουρκία υπονομεύει συστηματικά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική επίλυση του κυπριακού ζητήματος.
Η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσφάτως άνοιξε το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έκανε έκκληση για την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης.
Σε πλήρη αντίθεση με την παραπάνω συμπεριφορά, η τριμερής συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Αρμενίας και της Κύπρου συνιστά έναν υποδειγματικό πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, εκπέμποντας θετικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Βεβαίως, προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.
Τέλος, συζητήσαμε με τον Zohrab για τις σχέσεις της Αρμενίας με την ΕΕ.
Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή συνδρομή βάσει των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων και του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας.
Κλείνοντας, αγαπητέ Zohgrab, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω ακόμη μια φορά για τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξες και εύχομαι να μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην Αθήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι, αυτό που επιδιώκει η Ελλάδα και αυτό που επιδιώκω ο ίδιος , κατόπιν εντολής ς του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η δημιουργία μιας κοινότητας κατανόησης, μιας κοινότητας που περιλαμβάνει χώρες όπως η Ελλάδα και η Αρμενία, οι οποίες μοιράζονται κοινές αξίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν βλέπουμε αυτή την κατανόηση, στο πλαίσιο της οποίας πολλές χώρες έχουν πραγματικά βρει κοινά σημεία αναφοράς – όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ – ως έναν συνασπισμό που στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Θεωρούμε αυτόν τον συνασπισμό ως μια κοινωνία ειρηνόφιλων εθνών που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Και πρέπει να πω, αναφορικά με την Τουρκία, ότι θα θέλαμε πολύ η Τουρκία να μπορούσε να συμμεριστεί αυτές τις αξίες και ελπίζουμε ότι η Τουρκία κάποια στιγμή στο μέλλον, θα υιοθετήσει αυτές τις αξίες και θα καταστεί μέλος αυτής της κοινότητας και αυτής της κατανόησης. Αλλά θα μου επιτρέψετε και πάλι να είμαι ειλικρινής μαζί σας, καθώς όπως είπα και πριν, πιστεύουμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι απέναντι. Η Τουρκία είναι ο κοινός παρανομαστής πίσω από τις επιθετικές ενέργειες και την αστάθεια στην περιοχή. Και αυτό δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει σαφώς να αναγνωρίσουμε.
16 Οκτωβρίου, 2020