Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνάντησης ΥΠΕΞ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Σόφια

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Σε ευχαριστώ Nikolay για αυτή την ευκαιρία, αλλά επίσης και για την πρωτοβουλία που ανέλαβες και τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξες. Θα ήθελα ακόμη να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που έδωσες σε όλους μας, μαζί με τον Titus, να συζητήσουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Είναι πολύ σημαντικό και πολύ χρήσιμο για τις όμορες χώρες που συνδέονται με ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς, να έχουν επαφές σε μόνιμη βάση, επί οποιουδήποτε ζητήματος άπτεται της περιοχής μας αλλά και της κοινής μας ευρωπαϊκής προοπτικής. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτή εδώ την τριμερή συνάντηση, κατά την οποία, όπως είπε πριν και ο Nikolay, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις επί μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας, για την περιοχή μας και για την καινούρια μας μεγάλη πατρίδα, την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, εταίροι και σύμμαχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ενώνουν τις δυνάμεις τους ως παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας, φιλίας και συνεργασίας στην ευρύτερη γειτονιά μας και προωθούν τα κρίσιμα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής μας συνεργασίας.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στην κορυφή της σημερινής μας ατζέντας. Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας δέσμευση να στηρίξουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Επίσης επιβεβαιώσαμε εκ νέου την κοινή μας θέση όσον αφορά τη σημασία της συμμόρφωσης των χωρών αυτών με τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο όρος «Βαλκάνια» είναι μια έννοια με ιστορική και θετικό περιεχόμενο, που όμως για κάποιους στον κόσμο έχει αρνητική χροιά. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε και το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να καταστούν τα Βαλκάνια μια όαση και ένα υπόδειγμα συνεργασίας και φιλίας για τον υπόλοιπο κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο.
Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να προωθήσουμε την περιφερειακή συνεργασία, μεταξύ άλλων, και στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πρόκληση που και οι τρεις χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τη χώρα μου, την Ελλάδα να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω των εκτεταμένων, όπως γνωρίζετε, θαλάσσιων συνόρων της, πιέσεις που επιδεινώνονται από τις εντάσεις και τις κρίσεις στην περιοχή, όπως τη σημερινή κρίση στη Συρία, ένα ζήτημα που αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά το δεύτερο μέρος της σημερινής μας συνάντησης.

Και τέλος, συζητήσαμε το πολύ επείγον ζήτημα του πολυετούς χρηματοοικονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπογράμμισε ο Nikolay πριν, διότι το αποτέλεσμα των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο μέλλον και των τριών χωρών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Θα επηρεάσει τον τρόπο αλλά και το πότε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι θα εξέλθουμε από την τρέχουσα οικονομική κρίση.
Γενικότερα, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών. Μαζί, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, συνιστούν έναν πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη σχέση, αυτόν τον κοινό ρόλο ζωτικής σημασίας και θα το επιτύχουμε αυτό μέσω της συνεργασίας που δρομολογείται μεταξύ των διάφορων υπουργείων των τριών χωρών μας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των υπουργείων εξωτερικών.

Θα ήθελα εκ νέου να ευχαριστήσω τον Nikolay για αυτή την πρωτοβουλία που ανέλαβε και να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σόφια μαζί με τον Titus και τον ίδιο.

Ερώτηση εκτός μικροφώνου σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Όλοι γνωρίζετε αυτό το ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα τα τελευταία 20 χρόνια και αφορά το όνομα. Το όνομα αποτελεί προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας προκειμένου να χαραχθεί ο δρόμος για τους γείτονές μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη από την αρχή είχαμε απευθύνει μηνύματα φιλίας και συνεργασίας. Ακόμη και πρόσφατα, προτείναμε στους γείτονές μας την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι διατηρώντας αμετακίνητη τη στάση τους, μας απέστειλαν επιστολή σε συνέχεια της πρωτοβουλίας μας την οποία και λάβαμε. Όμως ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση. Όταν θα σταλεί η απάντηση, θα σας πούμε ποια θα είναι στάση μας.

Από την άλλη, θα ήθελα ακόμη μια φορά να εκφράσω τα καλύτερα αισθήματά που τρέφουμε για όλους τους γείτονές μας. Επιθυμούμε να δούμε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης να γίνεται κομμάτι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και όροι που πρέπει να τηρηθούν. Έτσι, δεδομένης της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών και των όρων που έχουν ήδη τεθεί τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του ζητήματος, περιμένουμε, σε πνεύμα καλής θέλησης, όπως πάντα, την απάντηση εκ μέρους των γειτόνων μας. Στείλαμε ένα μήνυμα, αλλά όπως σας είπα και πρωτύτερα, δεν έχουμε ακόμη λάβει καμία απάντηση.

Ερώτηση εκτός μικροφώνου για το ρόλο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας στο πλαίσιο της ΕΕ

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Όπως γνωρίζετε, πριν δέκα χρόνια, όταν η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ, χάραξε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή της διεύρυνσης. Είναι το πεπρωμένο της χώρας μας να ασκεί την προεδρία κάθε φορά που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διεύρυνσης.

Έχουμε μεγάλη εμπειρία επί του θέματος και σήμερα εργαζόμαστε πολύ σκληρά προκειμένου όλες οι χώρες της περιοχής μας να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ορισμένους όρους και προϋποθέσεις που όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν, αλλά η διεύρυνση θα αποτελέσει το κύριο θέμα στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας από τον Ιανουάριο του 2014.

Συζητήσαμε σήμερα επί αυτού του ζητήματος και μπορώ να σας πω ότι αυτό που βλέπετε μπροστά σας σήμερα, δηλαδή τους τρεις Υπουργούς Εξωτερικών των τριών αυτών χωρών, αντιπροσωπεύει αυτό ακριβώς που θέλουμε να επιτύχουμε στην περιοχή μας. Συνεργαζόμαστε σε ένα πνεύμα ενότητας, φιλίας, καλής πίστης, αλληλεγγύης και κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής. Και, εάν μου το επιτρέπεις Nikolay, εάν και αυτό είναι δική σου αρμοδιότητα, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα, όπως ακριβώς σας είπα και πριν: είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια όαση φιλίας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή και να εξασφαλίσουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για όλους.

Η μεταξύ μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αυτό ακριβώς το πνεύμα και δείχνει πως χώρες που έχουν περάσει δύσκολες στιγμές στο παρελθόν μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι άλλωστε η κοινή μας βούληση για όλες τις χώρες της περιοχής μας.

Ερώτηση εκτός μικροφώνου για διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Σας ευχαριστώ. Όπως είπαμε σήμερα, όλοι εργαζόμαστε με στόχο να μετατρέψουμε αυτή την περιοχή του κόσμου σε μια όαση φιλίας και σταθερότητας. Θέλουμε πραγματικά όλοι οι γείτονές μας να γίνουν πολύ σύντομα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, και η Σερβία είναι μια όμορη χώρα με την οποία διατηρούμε και εμείς, όπως όλοι, φιλικές σχέσεις.

Αλλά όπως είπα πριν, υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Περιμένουμε όλοι, και ελπίζουμε ότι η έκβαση του διαλόγου θα είναι θετική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τα κριτήρια και τους κανόνες της και όλοι πρέπει να τους σεβαστούν. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε, ενθαρρύνουμε και παροτρύνουμε τα δύο μέρη να συνεργαστούν, να εμβαθύνουν το διάλογό τους και να καταλήξουν σε μια οριστική λύση. Θέλουμε όλοι να γίνουν μέλη της οικογένειάς μας. Σε αυτό λοιπόν το θετικό πνεύμα, ελπίζουμε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα από αυτό το διάλογο που είναι πολύ σημαντικός γιατί ανάλογα με την έκβασή του, θα δούμε – και βέβαια η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ – εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε.

Joint Declaration

12 Νοεμβρίου, 2012