Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με συναντήσεις του στο πλαίσιο ΓΣ ΟΗΕ. Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ισχυρισμούς ΜΜΕ ΠΓΔΜ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος εκπροσώπησε σήμερα της χώρα μας στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το Κράτος Δικαίου, που αποτελεί το βασικό θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σερβίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με σκοπό μεταξύ άλλων, να υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Μετά τις συναντήσεις, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στα πλαίσια των εδώ επαφών μου, συνεχίζω σήμερα τις συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον Σέρβο συνάδελφό μου και τον Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κυριάρχησαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η συνάντηση έγινε μετά από αίτημά του και βέβαια ήταν μια συνάντηση γνωριμίας. Πέραν των όσων είπαμε, σε αυτή την ανεπίσημη συνεργασία, έχει σημασία να τονιστεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά και ακόμη καλύτερα στις σχέσεις μεταξύ μας, αν από τη γειτονική χώρα επεδείκνυαν περισσότερο σεβασμό σε θέματα ιστορικής και πολιτισμικής ευαισθησίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα».

Στη συνάντηση με τον κ. Ποπόσκι, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του Έλληνα Πρωθυπουργού, προς τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, με το οποίο ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με ακρίβεια το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση του ζητήματος της ονομασίας. Αφού επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει κάνει το βήμα που της αναλογεί για την επίτευξη λύσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έχει φτάσει η ώρα για την ηγεσία της γειτονικής χώρας να κάνει και εκείνη από την πλευρά της τα βήματα που της αναλογούν Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε τους κινδύνους που κρύβει για τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η καλλιέργεια του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που τόσο συχνά στο παρελθόν έχουν προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή των Βαλκανίων.

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρα σε ισχυρισμούς ΜΜΕ ΠΓΔΜ


Σχολιάζοντας ισχυρισμούς ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναγνώρισε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα έξης:

«Αυτό είναι ανακριβές και ουδέποτε διατυπώθηκε τέτοια άποψη. Στη συνάντηση των δύο Υπουργών, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα γνωριμίας και στην οποία παρέστησαν ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών, δεν υπήρξε τέτοια αναφορά. Μάλλον πρόκειται για τη γνώριμη τακτική των Σκοπίων να δημιουργούν εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι δεν επιδεικνύουν ειλικρινή διάθεση και πρόθεση για να εξευρεθεί λύση. Ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο που θέτει η επιστολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον ομόλογο του των Σκοπίων, υπογραμμίζοντας ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός, μπορεί να προσφέρει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά τελικά πάντα οδηγεί σε καταστροφές και συγκρούσεις. Ειδικά στα Βαλκάνια, η εμπειρία του παρελθόντος επιβάλλει μια διαφορετική προσέγγιση, που είναι απαραίτητη για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, διότι η προπαγάνδα που συντηρείται στα Σκόπια, άσχετα με το εάν εκ των πραγμάτων μπορεί ή όχι να θέσει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων, συνιστά απειλή γιατί δηλητηριάζει την κοινή γνώμη και εκθρέφει τον αλυτρωτισμό. Το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών προς τον κ. Ποπόσκι ήταν ξεκάθαρο: «Αποδείξτε με πράξεις, ότι έχετε πράγματι τη βούληση να συμβάλλετε στην εξεύρεση λύσης προς όφελος των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή».

24 Σεπτεμβρίου, 2012