Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Κ. Gryshchenko (Κίεβο, 30.05.2011)

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Κίεβο και που συναντήθηκα με τον Υπουργό Εξωτερικών και πολύ καλό, αγαπητό φίλο, τον κύριο Kostyantyn Gryshchenko.  Τον ευχαριστώ για την πρόσκληση, για τη φιλοξενία, για το πολύ καλό και ζεστό κλίμα στις συνομιλίες μας και αναμένω να τον δω σύντομα στην Αθήνα.

Έχει περάσει καιρός από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ, στην Ουκρανία, και έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μια νέα, πραγματική ώθηση στις ελληνο-ουκρανικές σχέσεις.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, πέραν της επίσκεψής μου σήμερα, τον Ιούλιο έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση της λεγόμενης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στην Αθήνα, όπου θα μπορέσουμε να εξετάσουμε σε βάθος και με λεπτομέρειες τη συνεργασία μας, ιδιαίτερα στο οικονομικό πεδίο. Ενώ τον Οκτώβριο αυτού του χρόνου, με μεγάλη χαρά περιμένουμε την επίσκεψη του Προέδρου Yanukovych στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου κυρίου Κάρολου Παπούλια.  

Οι δύο λαοί μας, Ελλάδας και Ουκρανίας, έχουν έρθει πολύ κοντά και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω υπόψη μου, η αύξηση των επισκεπτών από την Ουκρανία στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή και φυσικά θέλουμε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Ξέρω ότι ένας βασικός παράγοντας είναι η υποχρέωση της θεώρησης εισόδου Schengen και θέλω να πω ότι η Ελλάδα εφαρμόζει, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας και οι προξενικές μας αρχές έχουν οδηγίες να διευκολύνουν την επίσκεψη Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο αγαπητός Kostyantyn, και μπορώ να σας πω ότι είχαμε αύξηση κατά 55% τον τελευταίο χρόνο.

Θέλω λοιπόν ξεκάθαρα να τονίσω ότι η Ελλάδα θα χαιρόταν πολύ αν βλέπαμε να εφαρμοζόταν και για την Ουκρανία μια άρση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε τον τελευταίο καιρό για τους γείτονές μας στα δυτικά Βαλκάνια.  Η Ελλάδα είδε τα απτά, τα πραγματικά οφέλη από αυτήν την κίνηση και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα ρίξει η Ελλάδα και όλο της το βάρος σε αυτήν την κατεύθυνση.  Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι σημαντικές, διότι η δυνατότητα οι πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος ώστε οι λαοί της Ευρώπης να έρθουν  πιο κοντά και να γνωρίσει ο ένας καλύτερα τον άλλον.

Με τον κύριο Gryshchenko είχαμε βεβαίως την ευκαιρία να συζητήσουμε και για διεθνή και περιφερειακά θέματα, όπως παραδείγματος χάριν τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά βεβαίως και θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος και κυρίως να διατρέξουμε το σύνολο των οικονομικών-εμπορικών σχέσεών μας, των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας και αυτό όχι μόνο μέσα από το καθαρά διμερές πρίσμα, αλλά και μέσα από το πρίσμα των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα να πω με σαφήνεια το εξής: η Ελλάδα βλέπει στην Ουκρανία έναν πολύτιμο εταίρο στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και υπάρχουν πολλά περιθώρια να αναπτύξουμε παραπάνω τις διμερείς μας σχέσεις.

Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας πολύ ισχυροί δεσμοί. Είναι η ακμάζουσα και δραστήρια ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία, αλλά είναι και οι Ουκρανοί πολίτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Τέλος, επειδή αυτό το μήνα ξεκίνησε η Προεδρεία της Ουκρανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας διαβεβαιώσω ότι θα έχετε την πλήρη υποστήριξή μας, την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας, και χαίρομαι επίσης που η Ουκρανία θα ασκήσει την Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2013.  Η Ελλάδα, όπως ξέρετε, άσκησε πρόσφατα την Προεδρία στον ΟΑΣΕ το 2009 και είμαστε περήφανοι που αφήσαμε μια κληρονομιά, τη λεγόμενη διαδικασία της Κέρκυρας και χάρηκα που άκουσα ότι και η Ουκρανία, κατά τη δική της Προεδρεία στον ΟΑΣΕ, θέλει να δώσει συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία και είμαστε βεβαίως στη διάθεσή σας για να οργανώσουμε και επισκέψεις στελεχών σας στην Αθήνα, για να σας μεταφέρουμε την εμπειρία που αποκομίσαμε κι εμείς οι ίδιοι από τη δική μας θητεία ως Προεδρεία στον ΟΑΣΕ.

Kostyantyn , για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω θερμά για το πολύ ζεστό κλίμα στις συνομιλίες μας, αυτές τις πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες και τη φιλοξενία σου και προσβλέπω στη συνέχεια αυτής της στενής μας συνεργασίας και φιλίας.

[Απόσπασμα από τη συνέντευξη τύπου:]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ποιό είναι το πλεονέκτημα, κατά την άποψή σας, στις διμερείς σχέσεις και ποιο είναι το σημείο τριβής ή το πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις που έχετε εντοπίσει ως τώρα.

Δ . ΔΡΟΥΤΣΑΣ :  Να ξεκινήσω με το εύκολο.  Δεν υπάρχουν προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις.  Νομίζω αυτό ήταν μία κοινή διαπίστωση και σε ό,τι αφορά τα θετικά, είναι πάρα πολλά.  Αναφέρθηκα σε κάποια, υπάρχει μία ακμάζουσα δραστήρια ελληνική ομογένεια εδώ στην Ουκρανία, έχουμε και έναν αριθμό Ουκρανών πολιτών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, μοιραζόμαστε και μία κοινή ιστορία και κοινές πολιτιστικές ρίζες.  Η Ουκρανία είναι οπωσδήποτε μία χώρα η οποία μεταμορφώνεται με γοργούς ρυθμούς, έχει πιστεύω κατακτήσει τον ρόλο της, έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Οι σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβαθύνονται όλο και περισσότερο και είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω και τον κύριο Gryshchenko ότι η Ελλάδα θα κάνει το παν για να στηρίξει, να βοηθήσει περαιτέρω  τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ουκρανίας.  Είναι ένας δρόμος στον οποίο πιστεύουμε βαθιά ως Ελλάδα και η Ουκρανία θα βρει στην Ελλάδα έναν πολύ καλό και έμπιστο εταίρο και σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.

30 Μαΐου, 2011