Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα σχετικά με ανακοίνωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Π. Παναγιωτόπουλου για τουρκική άσκηση

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την ανακοίνωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Π. Παναγιωτόπουλου για τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης:

«Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει αγαθές προθέσεις. Αλλά δυστυχώς μάλλον έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Φυσικά, εάν είχε και πάλι, επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα είχε ενημερωθεί για το θέμα πριν εκτεθεί.

Τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση και οι προβαλλόμενοι συσχετισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μεταξύ 23-25 Μαΐου, η τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εκτελούν σε διεθνή ύδατα, σκέλος της γνωστής στην ελληνική πλευρά τουρκικής άσκησης Deniz Kurdu, την οποία παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Στα διεθνή ύδατα, ως γνωστόν, ισχύει η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Δικαίου της Θάλασσας, ο οποίος επαναλαμβάνεται και στις σχετικές με την ΑΟΖ διατάξεις της Σύμβασης.

Η δε διεξαγωγή άσκησης καθ' ουδένα τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ως ενέχουσα οποιαδήποτε συνάφεια με τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ΑΟΖ.

Προς αποφυγή της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της συνήθους προσπάθειας μικροπολιτικής εκμετάλλευσης τέτοιων θεμάτων, επαναλαμβάνω ότι κανένα δικαίωμα της Ελλάδας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Η Τουρκία, παράτυπα, εξέδωσε αγγελία προειδοποίησης των ναυτιλλομένων στην περιοχή (NAVTEX), ενώ η προς τούτο αρμοδιότητα για την περιοχή αυτή εμπίπτει στις ελληνικές αρχές, βάσει των σχετικών προβλέψεων και αποφάσεων των αρμοδίων διεθνών οργανισμών.

Σε κάθε περίπτωση που η Τουρκία προβαίνει παρατύπως σε έκδοση NAVTEX, διενεργείται διάβημα προς την τουρκική πλευρά, σε αυτονόητη συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Άμυνας, που κατοχυρώνει πλήρως τις σχετικές αρμοδιότητες της Ελλάδας.

Για άλλη μία φορά: τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι υψίστης σημασίας, για να γίνονται αντικείμενο επιπόλαιας αντιμετώπισης, επικοινωνιακής διαχείρισης και εντυπωσιασμού».

23 Μαΐου, 2011