«Σήμερα και χθες μιλήσαμε για την Τουρκία. Σήμερα ήταν παρών και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και στο φίλο λαό της Τουρκίας. Εγώ ανέλυσα τις συνέπειες που θα είχε, αν πετύχαινε, το πραξικόπημα. Ταυτόχρονα υπογράμμισα, με βάση τη δική μας εμπειρία, ότι όσο και αν κανείς θυμώνει, ξεσηκώνεται, αντιμετωπίζει με την πρέπουσα σοβαρότητα τα πραξικοπήματα και τους πραξικοπηματίες, αυτό που διδαχθήκαμε από την Ελλάδα, από την ελληνική περίπτωση του 1974, είναι ότι θα πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε τους πραξικοπηματίες. Να τους αντιμετωπίσουμε με τη μέθοδο της Δημοκρατίας, των κανόνων του δικαίου και όχι να δημιουργήσουμε καινούρια τραύματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Κατανοώ το πάθος που υπάρχει ενάντια στους τρομοκράτες και τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία, αλλά η Δημοκρατία είναι πάντα μεγαλόψυχη, νηφάλια και τους αντιμετωπίζει με δημοκρατικά μέσα.
Χαιρέτησα το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να γίνονται ορισμένες μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τη στρατοχωροφυλακή, αλλά και ότι καταβάλλεται προσπάθεια να χτυπηθεί γενικά ο ρόλος του στρατού στην Τουρκία, ώστε να μην μπορέσει να ξανακάνει πραξικοπήματα. Και στο πρόσωπο του Γκιουλέν μάλλον ηττήθηκαν σε ένα βαθμό και οι προσπάθειες για επιβολή θρησκευτικών αντιλήψεων πάνω στο κράτος.
Αυτό που χρειάζεται, όταν γίνεται ένα πραξικόπημα, είναι να το αντιμετωπίζει κανείς από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών και της ανάπτυξης των δικαιωμάτων του πληθυσμού και όχι από τη σκοπιά της τιμωρίας και της διατήρησης της εξουσίας γιατί μπορεί να οδηγηθεί κανείς επίσης σε αυταρχικούς τρόπους και μεθόδους που επέλεξαν οι πραξικοπηματίες. Αλλά το πρόβλημα της Ε.Ε. δεν είναι το να συζητάμε συνεχώς για το τι πληροφορίες και στοιχεία έχουμε, καθώς κατά κάποιο τρόπο έτσι εξελίχθηκε η συζήτηση στη Συνάντηση. Δεν αρκεί η ανάλυση, πρέπει να έχουμε μία στρατηγική επικεντρωμένη στη μεγιστοποίηση της Δημοκρατίας σε όλη την περιοχή.
Επίσης, υπογράμμισα ότι και από τα γεγονότα στην Τουρκία, αλλά και από τα γεγονότα στην Αίγυπτο φαίνεται ότι υπάρχει ένα συνολικό ζήτημα που αφορά τη διάδοση της Δημοκρατίας από τη μία πλευρά, αλλά και τη σημασία που έχει η σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, διοργανώνουμε, και τη Διάσκεψη στη Ρόδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.Τέλος, μίλησα για τη Συρία, αλλά και για τα προβλήματα των συνόρων μας που σχετίζονται με τη Συρία. Τώρα έχουμε μία συζήτηση με τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, οι οποίες συνδέονται με μελλοντικές, όταν και όπως πραγματοποιηθούν, διευρύνσεις της Ε.Ε.».
3 Σεπτεμβρίου, 2016