Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σε όλους, καλώς ήρθατε. Ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσουμε την εξαιρετικά σημαντική επόμενη μέρα στη Λιβύη και την συμμετοχή σας σε αυτή.
Όπως ξέρετε, η χώρα μας έχει επιδιώξει να πρωταγωνιστήσει το τελευταίο διάστημα στις εξελίξεις στη Λιβύη, τόσο στο επίπεδο της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ όσο, και αυτό είναι το ιδιαίτερα σημαντικό, στο επίπεδο της αντιμετώπισης της επόμενης μέρας. Η επόμενη μέρα είναι το μεγάλο ζητούμενο βέβαια, διότι, όπως έχουμε πει από την αρχή, με στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο δεν λύνεται το θέμα. Είμαστε από τις πρώτες χώρες και αυτό νομίζω ότι σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, που εγκαθιδρύσαμε διπλωματικές επαφές στη Βεγγάζη με Έλληνες διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν επικοινωνία εδώ και μήνες με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και είμαστε έτοιμοι, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, αμέσως να ανοίξουμε εκ νέου την Πρεσβεία μας στην Τρίπολη. Αυτό νομίζω θα είναι και για τη δική σας παρουσία ιδιαίτερα σημαντική.
Θα ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα για την κατάσταση στη Λιβύη. Αύριο ο Πρωθυπουργός και εγώ θα είμαστε στο Παρίσι στη συνάντηση των «Φίλων», όπως λέγεται πλέον το «Contact Group» και θα επιδιώξουμε φυσικά να έχουμε, όπως και πριν έτσι και στο μέλλον, πρωταγωνιστική συμμετοχή, ιδιαίτερα σε ζητήματα ανθρωπιστικά αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης.
Όσο μπαίνει η Λιβύη στην επόμενη φάση, εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε εντατικότατα γι' αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να έχει και θα έχει δυναμικό «παρών». Όταν σταματήσουν οι εχθροπραξίες - που δεν έχουν σταματήσει ακόμα, υπάρχει, αν διαβάσει κανείς τις εφημερίδες, μία αίσθηση ότι τέλειωσε το πράγμα, δεν έχει τελειώσει, υπάρχει ακόμα πόλεμος στη Λιβύη, υπάρχει πόλεμος στην Τρίπολη, υπάρχουν ακόμα εντάσεις και εχθροπραξίες σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά η εκτίμηση η δική μας είναι ότι αυτά τελειώνουν και ότι προχωράμε σε μια διαδικασία μετάβασης.
Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Λιβύης και η ανάπτυξή της θα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη χώρα όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Εξυπακούεται ότι θα επιτρέψει και την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, διότι εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα και αν θέλετε, είναι επίσης και η ιδιαίτερη συμβολή που μπορεί να έχει η χώρα μας.
Στον τομέα λοιπόν της ανάπτυξης, η δικιά σας συμβολή είναι καθοριστική. Εκπροσωπείτε εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στη Λιβύη εδώ και καιρό, έχετε δουλέψει εκεί, ξέρετε τη Λιβύη. Με τη δραστηριότητά σας από εδώ και πέρα μπορείτε να γίνετε φορείς ανάπτυξης στη Λιβύη αλλά φυσικά και στήριξης της ελληνικής παρουσίας εκεί, καθώς και έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών του ελληνικού με τον λιβυκό λαό. Γι' αυτό ήθελα να έχουμε αυτή τη συνάντηση, ήθελα να μπορέσω να σας ακούσω, να ενημερωθώ για τα ζητήματα τα οποία ο καθένας από τη σκοπιά του αναμένει ν' αντιμετωπίσει ή τις ιδέες ή τις προτάσεις που έχει για την δυνατότητα επέκτασης της παρουσίας μας εκεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξυπακούεται ότι, στο βαθμό και στον ρόλο που του αναλογεί, θα επιδιώξει να στηρίξει αμέριστα την παρουσία σας και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που ήθελα να σας περάσω.
Τέλος, δεν χρειάζεται να σας πω πολλά για τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον Δημήτρη τον Δόλλη που κάθεται στα δεξιά μου, τον έχετε γνωρίσει όταν μαζί με στελέχη του Υπουργείου μας έδωσε τον αγώνα για να απεγκλωβιστούν και να επαναπατριστούν από τη Λιβύη δεκάδες συμπατριώτες μας και συνεργάτες σας. Σήμερα συμμετέχει στη συνάντησή μας και με τη νέα ιδιότητά του ως Υπουργού αρμόδιου για θέματα οικονομικής διπλωματίας και στο τέλος των παρουσιάσεων θα τον παρακαλέσω επίσης, Δημήτρη, να πεις κι εσύ δυο κουβέντες.
Ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθατε και ο λόγος είναι σε σας.
31 Αυγούστου, 2011