Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Με συναισθήματα συγκίνησης, αλλά και μεγάλου σεβασμού είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως και να συναντήσω, να συνομιλήσω με τον Παναγιότατο Πατριάρχη του Οικουμενικού Θρόνου. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλους μας, η συνέχεια, η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου… του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αποτελεί το ζωντανό σύνδεσμο με όλο τον Ομογενειακό Ορθόδοξο Ελληνισμό, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου που στην πραγματικότητα είναι ο θεματοφύλακας της θρησκευτικής μας πίστης.
Έχουμε καταγράψει τα θετικά βήματα που έγιναν από την τουρκική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σ’ αυτή την προσπάθεια της διασφάλισης των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τη συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θέλω να διαβεβαιώσω προς κάθε κατεύθυνση πως η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει τόσο τον Παναγιότατο Πατριάρχη του Οικουμενικού Θρόνου όσο και όλους τους Πατέρες που μαζί Του προσπαθούν σ’ αυτές τις δύσκολες πραγματικά εποχές.
Είναι σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής της Ελλάδος η στήριξη και η συνέχεια της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ αυτό που λέει ο κύριος Μπαγίς, αλλά και οι άλλοι Υπουργοί, αλλά και η τουρκική πολιτική ηγεσία ότι « η Χάλκη έναντι τζαμιού», τι απαντάει η ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτό; Θωρείτε ότι υπάρχει κάποιου είδους αμοιβαιότητα;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αίτημα το οποίο προβλήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δε συνιστά ζήτημα αμοιβαιότητας όπως κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται. Πολύ απλά θα μπορούσε κανείς να το δει και να το εντοπίσει σε δύο άξονες: στην, αν θέλετε, από όλους εκφρασμένη προσπάθεια καταγραφής και σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα ζήτημα που αφορά στην τουρκική πλευρά, και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αν κανείς δει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από αυτούς τους δύο άξονες, είναι εύκολο να φτάσει στην απάντηση. Δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει καμία κίνηση στην Αθήνα γι’ αυτό το περιβόητο τζαμί που θέλουν να γίνει; Υπάρχει κάποια κινητικότητα;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: H ελληνική πολιτεία στο τελευταίο διάστημα βλέπει θετικά το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά βεβαίως προσπαθώντας να διασφαλίσουμε όλους εκείνους τους όρους και τις ικανές συνθήκες που οι άνθρωποι που θα θέλουν κάθε φορά να προσέλθουν προκειμένου να ικανοποιήσουν την όποια θρησκευτική τους αναζήτηση σε ένα τέμενος να μπορούν να το κάνουν χωρίς να δημιουργούνται άλλους είδους προβλήματα. Είναι μία, θα έλεγα, καταγραφή η οποία αντιμετωπίζεται θετικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και είμαστε στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα πάτε αύριο στη Μεγάλη Σχολή, στη Θεολογική Σχολή;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Αύριο θα πάμε στη Χάλκη, θα δούμε τις ομογενειακές οργανώσεις, θα δω τον Νομάρχη της Κωνσταντινούπολης και βεβαίως την Παρασκευή το πρωί θα είμαι εδώ στη Λειτουργία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με κάποιο άλλο πολιτικό δεν θα έχετε συνάντηση, μόνο το Νομάρχη Κωνσταντινούπολης…
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ο βασικός σκοπός της επίσκεψής μου και της μετάβασής μου στην Κωνσταντινούπολη ήταν να βρεθώ κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κυρίως μέσα από το θρησκευτικό γεγονός της Θείας Λειτουργίας της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
12 Σεπτεμβρίου, 2012