Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με το πέρας της συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του, Enzo Moavero Milanesi (Αθήνα, 08.08.2019)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με το πέρας τη συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του, Enzo Moavero Milanesi (Αθήνα, 08.08.2019)Με μεγάλη μου χαρά υποδέχθηκα σήμερα στο Υπουργείο τον ομόλογό μου, τον κ. Enzo Moavero Milanesi, Υπουργό Εξωτερικών της φίλης χώρας Ιταλίας.

Είναι ήδη μέσα σε ένα μήνα η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι ενδεικτικό των άριστων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Και οι δύο χώρες ανήκουν στο στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μοιραζόμαστε ένα κοινό πολιτιστικό παρελθόν. Έχουμε τις ίδιες αξίες. Οι λαοί μας είχαν για χιλιάδες χρόνια και διατηρούν μια στενή σχέση, μια πολύ φιλική σχέση.

Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τόσο διμερούς, όσο και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κατάσταση που δημιουργείται από την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω να σας πω, ότι είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για τη θέση που ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεών του στο Συμβούλιο Υπουργών. Τη διατύπωση υπεράσπισης των Ευρωπαϊκών αξιών και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Θα ήθελα επίσης να σας πω, ότι με τον αγαπητό Υπουργό συζητήσαμε μια σειρά από θέματα ενέργειας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, υπήρξε αντικείμενο της συζήτησής μας, όσο και η υπόθεση που αφορά τον East Med, τον άλλο αγωγό, ο οποίος, όπως ξέρετε, καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Άλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο.

Ως προς τα Ευρωπαϊκά θέματα, αναφερθήκαμε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο, για το ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση εξαιτίας του Brexit και, βέβαια, σαν χώρες πρώτης γραμμής, συζητήσαμε το μεταναστευτικό, το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κοινή θέση, πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύουν από την πατρίδα τους. Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τις χώρες αυτές, τις κοινωνίες αυτές με την επένδυση χρημάτων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο, για τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης για τη στενότερη συνεργασία μας σε μια σειρά από fora, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και με την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής για την επίσκεψη του Υπουργού στην Αθήνα. Συζητήσαμε πως οι επισκέψεις αυτές μπορούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας θεσμοθετημένης και τακτικής επαφής μεταξύ των Υπουργών και των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

8 Αυγούστου, 2019