Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Α.Κ. Abdul Μomen (Αθήνα, 29.10.2019)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Α.Κ. Abdul  Μomen (Αθήνα, 29.10.2019)«Υποδέχθηκα σήμερα με μεγάλη μου χαρά τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, τον κ. Abul Kalam Abdul Momen.

Θυμάμαι, αγαπητέ συνάδελφε ότι, σαν Υπουργός Δημόσιας Τάξης, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, την Nτάκα, το 2013, και να γίνω δεκτός από την Πρωθυπουργό -η οποία είναι και σήμερα Πρωθυπουργός- την κα Sheikh Hasina.

Σήμερα είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως τα θέματα περιβάλλοντος. Η περιβαλλοντική αλλαγή μας επηρεάζει όλους. Ακούσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις του Μπαγκλαντές, τόσο όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα της Νότιας Ασίας, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν όλη την υφήλιο. Η προστασία του περιβάλλοντος εντάσσεται σε αυτά.

Από την πλευρά μου, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου για τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά για θέματα της περιοχής μας, τη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, παρουσία τού αγαπητού μου φίλου,  του αναπληρωτή Υπουργού του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ανταλλάξαμε σκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αύξηση του αριθμού των επιστροφών, στο πλαίσιο της σχετικής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι οι επιστροφές θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού και ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας. Αυτό χαρακτηρίζει τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό, αυτό χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία.

Αυτή η στάση ευθύνης έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη. Και θα ήταν καλό η στάση αυτή να αποτελέσει πυξίδα για κάποιους που επιμένουν να κεφαλαιοποιούν τον ανθρώπινο πόνο, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Τους καλώ να εγκαταλείψουν την πολιτική αυτή και να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις.

Κυρίως όμως, η σημερινή μας συνάντηση απετέλεσε ιδανικό έναυσμα για την ανανέωση των διμερών μας σχέσεων. Το Μνημόνιο Κατανόησης  μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών που υπογράψαμε σήμερα, αφορά τη συνεργασία μας στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης και συνιστά απτό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στις συνομιλίες που μόλις ολοκληρώσαμε σκιαγραφήσαμε, επίσης, τις δυνατότητες αμοιβαίας υποστήριξης Ελλάδας και Μπαγκλαντές στο πεδίο διαφόρων θεμάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, εξέφρασε ο συνάδελφός μου ετοιμότητα να εντατικοποιήσουμε τις συνεργασίες μας σε όλους τους τομείς. Επίσης, δέχθηκα την πρόσκλησή του να επισκεφτώ σύντομα το Μπαγκλαντές, επικεφαλής ομάδας Ελλήνων επιχειρηματιών. Προσδοκία μου είναι να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και σε σειρά άλλων τομέων, όπως ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Εξέφρασα, επιπλέον, την ετοιμότητα της Ελλάδας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας με το Μπαγκλαντές σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ως τελευταία τοποθέτηση θα ήθελα να σας πω ότι ενημέρωσα, επίσης, τον συνάδελφό μου για την πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλείται από την κλιματική αλλαγή και ζήτησα τη συμμετοχή του Μπαγκλαντές.

Για την πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική μας αυτή συνάντηση αγαπητέ συνάδελφε, σας ευχαριστώ θερμά».

29 Οκτωβρίου, 2019