Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Την ενημέρωση, όπως πάντα, θα την κάνει ο κ. Γεννηματάς. Εγώ θα σας διαβάσω απλώς ένα κείμενο το οποίο αποτελεί σχόλιο επί του κειμένου του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.
«Η ανάρτηση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.
Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον είναι δηλωτική, εσκεμμένης πρόκλησης έντασης τόσο σε διμερές, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.
Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι “παράξενο", καθώς η Λιβύη δεν έχει – ανοίγω εισαγωγικά – «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Πρόκειται για τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, την Τετάρτη θα είναι στην Αθήνα. Τόνισε, επιπλέον, ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό.
Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι, κατά συνέπεια των ανωτέρω, σήμερα το πρωί ο Λίβυος Πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο Υπουργείο, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ως προς αυτό, θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα εξής: η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους τους οποίους είχαμε θέσει.
Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβρη στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων. »
Σας ευχαριστώ πολύ.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Σε συνέχεια όσων είπε ο Υπουργός, να είμαστε σαφείς: Τουρκία – Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες. Δεν έχουν κοινές θαλάσσιες ζώνες, ούτε παρακείμενες, ούτε έναντι η μία της άλλης. Συνεπώς, είναι κείμενο το οποίο δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα και δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Το έγγραφο αυτό πάσχει νομικά και από άλλες πτυχές του, καθώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την υπογραφή του από τη λιβυκή πλευρά, όπως σας είπε και ο κ. Υπουργός, αναφέροντας και τις αντιδράσεις από την πλευρά του Προέδρου του Κοινοβουλίου.
Θα ήθελα να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε ήδη τεθεί σε εγρήγορση από το παρελθόν θέρος όπου, ήδη από τον Ιούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουλίου με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της εβδομάδος υψηλού επιπέδου της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με το Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος του παρέσχε κάποιες διαβεβαιώσεις, οι οποίες προφανώς στην πορεία ανετράπησαν, όπως σας είπε και ο ίδιος ο κ. Υπουργός.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τόσο στο σύνολο των κρατών μελών της Συμμαχίας, όσο και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κατά τη συνάντησή τους, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω ενέργειες αντίκειται πλήρως στη διεθνή νομιμότητα και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, όσο και στον Πρόεδρο Macron κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. Σημειώνουμε την ξεκάθαρη δήλωση, του Προέδρου της Γαλλίας του Macron.
Επίσης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε διεξοδικά το νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Την αμέσως επόμενη ημέρα, εξεδόθη μια ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήταν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και περιλαμβάνει, μάλιστα, και ρητή αναφορά στο διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτό δηλαδή ακριβώς που αμφισβητεί η Τουρκία.
Επιπλέον, υπήρξε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Υπουργού με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh el Shoukry, και ακολούθησε επίσκεψη στο Κάιρο. Η Αίγυπτος, μάλιστα, έλαβε εξ αρχής κατηγορηματική στάση επί του θέματος και αντίστοιχη επικοινωνία και αντίδραση υπήρξε και από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Επιπλέον, έγιναν και οι δέουσες κινήσεις προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την κρισιμότητα του ζητήματος σημαντικών χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.
Σημειώνουμε, συναφώς, και τις αντίστοιχες θετικές για τις ελληνικές θέσεις τοποθετήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρωσίας και Ισραήλ. Μόλις χθες ο ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της 26ης Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ, έθεσε το ζήτημα ενημερώνοντας και τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.
Σε ότι αφορά τις επόμενες μέρες, έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης και έχει υπάρξει και σχετική ανακοίνωση από τη Βουλή των Ελλήνων. Και αναμένεται, επίσης, να προσκληθεί και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Λιβύης στο προσεχές διάστημα.
Την Τρίτη, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει συγκαλέσει και Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η ώρα θα ανακοινωθεί επισήμως, με ανακοίνωση, μόλις οριστικοποιηθεί.
Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του διακηρυγμένου στόχου της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να υποστηρίξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και κυρίως τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία να τεθούν σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον ασφαλώς πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια στις 26/11, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Nikola Dimitrov, ενώ επίσης, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev και από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, κ. Pendarovski. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας και ζητήματα της περιοχής.
Την ίδια μέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως στα Τίρανα ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αλβανικό λαό, μετά το φονικό σεισμό, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Eddi Rama, παρακολούθησαν τις προσπάθειες σωστικών συνεργείων να ανασύρουν επιζώντες από ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν λόγω του σεισμού.
Επισημαίνω μάλιστα ότι το ένα από τα δυο κλιμάκια της ΕΜΑΚ -αυτό που έφτασε πρώτο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα- ήταν και το πρώτο κλιμάκιο διασωστών που έφτασε στη χώρα. Η κίνηση αυτή πέρα από την πολύ σημαντική ανθρωπιστική της διάσταση, μετέφερε και ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο γίνεται αισθητό σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα μάλιστα από την αλβανική ηγεσία και τον αλβανικό λαό. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης η βοήθεια που απλόχερα προσέφεραν, από ελληνικής πλευράς, Οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών.
Να σταθούμε ιδιαίτερα και στην κίνηση της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης, της ΕΡΤ, που διοργανώνει τηλεοπτικό μαραθώνιο με την προσωπική στήριξη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιου. Ο μαραθώνιος θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, με στόχο τη συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς.
Να αναφερθούμε εν τάχει και στα προγράμματα των κ.κ. Υπουργών.
Σήμερα, πριν λίγο, είχε συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών με το Λίβυο Πρέσβη, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση απέλασής του. Αυτή τη στιγμή συναντάται με τον Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Vitorino.
Την Δευτέρα το πρωί, διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, ένα άτυπο πρόγευμα εργασίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Υπουργό Εξωτερικών της Βορείου Μακεδονίας και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, τους κ.κ. Dimitrov και Cekaj, με μήνυμα, προφανώς, τη στήριξη της ευρωπαϊκής τους πορείας. Θα είναι μια χρήσιμη ευκαιρία για γόνιμο διάλογο και για να συζητήσουν και να εκφράσουν όλοι οι παριστάμενοι -γιατί έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους πάνω από 18 Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης- τις θέσεις τους για το πού βρισκόμαστε. Να τροφοδοτηθεί, λοιπόν, αυτή η συζήτηση.
Ακολούθως, θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα ο κ. Νίκος Δένδιας και θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και πτυχές που αφορούν στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής.
Την επόμενη Παρασκευή, 13 του μηνός, θα φιλοξενήσουμε στην Αθήνα την Υπουργική Σύνοδο του OCEP, Οργανισμό του οποίου ασκούμε την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο.
Πάμε στο πρόγραμμα του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Βαρβιτσιώτηm ο οποίος σήμερα επιστρέφει από την επίσκεψή του στη Ζάμπια και στην Τανζανία, όπου μετέβη ως επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής που συνδιοργάνωσε ο ΣΕΒΕ και το Ελληνο-αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Στις 9 του μηνός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα λάβει χώρα την επομένη και θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης και της 13ης Δεκεμβρίου, αλλά και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της προσεχούς περιόδου, δηλαδη το 2021-27.
Αναμένεται, επίσης, σ’ αυτό το ΣΓΥ να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Εργασίας της νέας Επιτροπής, η οποία μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της και τέλος, θα πραγματοποιηθεί ακρόαση για την Ουγγαρία, καθώς και ο απολογισμός της κατάστασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία.
Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης θα παραμείνει στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, και στις 12 και 13, όπως σας είπα, θα συνοδεύσει τον κ. Πρωθυπουργό στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όσον αφορά το πρόγραμμα του Υφυπουργού κ. Φραγκογιάννη, το Σάββατο 7 του μηνός, θα επισκεφθεί την Ιταλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο 5ο Συνέδριο «Mediterranean Dialogue», το οποίο θα λάβει χώρα στη Ρώμη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» και θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του από τις συμμετέχουσες χώρες, όπως και με εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών.
Τέλος, από τις 13 έως 15 του μηνός, θα επισκεφθεί τη Ντόχα και θα συμμετάσχει στο Forum “Looking ahead at investment in 2020”, το οποίο εξετάζει σημαντικά μακροοικονομικά ζητήματα που ενδέχεται να κυριαρχήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Και τώρα, θα δεχθώ τις ερωτήσεις σας παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μάθω αν ξέρουμε ποιους θα δει, αν ξέρουμε με ποιους θα συναντηθεί ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, όταν έρθει, την Τετάρτη-Πέμπτη, και εάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Ευξείνου Πόντου θα είναι εδώ και ο κ. Cavusoglu.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πρώτο θέμα που αναφέρατε. Και για το δεύτερο, ακόμα τελεί υπό οριστικοποίηση η λίστα, οπότε μόλις έχουμε την πλήρη εικόνα -συνήθως αυτό γίνεται δυο μέρες πριν- θα σας ενημερώσω σχετικώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τί ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα εν αναμονή, βέβαια, και της κατάθεσης αυτής της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη από την Τουρκία; Θα την καταγγείλει στο Διεθνές Δικαστήριο; θα επισπεύσει διαδικασίες με την κυβέρνηση Haftar στη Λιβύη; Θα επισπεύσει τη διαδικασία με την Αίγυπτο; Και ούτω καθ' εξής. Ευχαριστώ.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Η τοποθέτησή μας ως προς τη συμφωνία είναι σαφής. Μάλιστα, απηύθυνε και ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα προ ολίγου ο Υπουργός Εξωτερικών. Τώρα για το τί θα κάνουμε μετά, πιστεύω ότι δεν είναι το κατάλληλο βήμα να το αναπτύξω, αλλά ασφαλώς μπορείτε ν’ αντιληφθείτε ότι έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία, υπάρχουν πολλά σενάρια βάσει των μεταβλητών, τα οποία εξετάζουμε συνεχώς και θα δοθούν εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, οι ενδεδειγμένες απαντήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Χθες που ήρθε στο φως της δημοσιότητας η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η οποία συνοδευόταν κι από έναν χάρτη με συντεταγμένες, υπάρχει η εκτίμηση, η άποψη, ότι οι συντεταγμένες που αποτυπώνονται σ’ αυτό το χάρτη, είναι διαφορετικές από τις συντεταγμένες που βλέπαμε στους χάρτες του Akar, που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και είναι διαφορετικές σε ό,τι αφορά το εύρος της αμφισβήτησης, της επήρειας της υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών. Να το πω πολύ συνοπτικά, όπως το έχω αντιληφθεί: ενώ αμφισβητούσαν την επήρεια που προκύπτει από νότια και ανατολικά τμήματα των ελληνικών νησιών, Κρήτη, Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος, τώρα περιορίζονται μόνο στο ανατολικό με μια εξαίρεση στην Κάσο. Αυτό, κατά τη δική σας εκτίμηση, δείχνει μια προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα ότι δεν είναι τόσο προκλητική όσο εμφανίζεται από τη δική μας πλευρά κι ότι έχει όλη την καλή διάθεση να καθίσει σ’ ένα τραπέζι διαλόγου, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν απέχουν και τόσο από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου;
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Δεν θέλω να ερμηνεύσω το τί επιδιώκει ή όχι η Τουρκία, εμείς καταγράφουμε πράξεις και ρητορικές, οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως το περιεχόμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας. Χάρτες έχουν κυκλοφορήσει, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, πολλοί, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να μην τηρούν αυτή τη βασική προϋπόθεση, που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Από κει και πέρα, υπήρξαν μηνύματα, και πρόσφατα και του Τούρκου Πρέσβη, για συνεργασία κλπ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία. Επιδιώκουμε να διατηρούμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται σ’ ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, σ’ ένα πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν μπορείτε να μου απαντήσετε, πώς έγινε γνωστή στην ελληνική πλευρά η συμφωνία από χτες που παρουσιάσατε, που δεν ήταν από τη Λιβύη.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε ό,τι είπε ο κ. Υπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία έχει υπογράψει με τη Λιβύη και μια δεύτερη συμφωνία, μια στρατιωτική συμφωνία ασφάλειας. Δεν ξέρω αν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο αυτής της συμφωνίας για να διαπιστώσουμε εάν παραβιάζει το εμπάργκο του ΟΗΕ που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011.
Επίσης, να σημειώσω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα, έβγαλε μια ανακοίνωση που ζητά την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και ετοιμάζει μια έκθεση με τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο και θέλω να ρωτήσω αν η Ελλάδα, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και θέλει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής, θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του σπασίματος του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη και θ’ αυξήσει τους ελέγχους στην περιοχή.
Α. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Κοιτάξτε, είναι μια πηγή ανησυχίας προφανώς, γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά, υπάρχει επιβεβλημένο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού ανεξαιρέτως. Και δεσμεύει επίσης όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού στο να βοηθούν στην επιβολή του και στην επιτήρηση εφαρμογής του. Συνεπώς, προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι όλες οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Πάντοτε πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν τί γνωρίζουμε και τί δε γνωρίζουμε.
6 Δεκεμβρίου, 2019