Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας επίσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπηρετήσατε τη Διεθνή Κοινότητα επί μία δεκαετία υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Δυστυχώς, η κατάσταση της ανθρωπότητας, όπως παρατηρήσατε, δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αντιθέτως. Οι δυνάμεις του αναθεωρητισμού καταπατούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως δε, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος στο άρθρο 2.4 απαγορεύει ρητά τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα, παράλληλα, αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που εκπορεύονται από τη γείτονα Τουρκία. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, προτάσσουμε πάντοτε τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.
Συγκρατώ ότι χθες η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντά της». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Εκλαμβάνω αυτή την αναφορά σε «νόμιμα μέσα», ως αποδοχή, έστω και έμμεση, εκ μέρους της Τουρκίας, ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Προφανώς, αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, παραίτηση από την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, το περιβόητο casus belli.
Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε μια στέρεη βάση, τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω πολύ και πάλι για την παρουσία σας σήμερα στην Αθήνα και στο Υπουργείο. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Και, αν μου επιτρέπετε, η προβολή της ιδέας των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
29 Σεπτεμβρίου, 2022