Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με το πέρας της συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Francois-Philippe Champagne (Αθήνα, 13.10.2020)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με το πέρας της συνάντησης του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Francois-Philippe Champagne (Αθήνα, 13.10.2020)Καλωσορίζω θερμά τον αγαπητό μου συνάδελφο, Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, στην Αθήνα. Ένα θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αγαπητέ Francois – Philippe σε εσένα και στην ομάδα σου και στα αγγλικά και στα γαλλικά. Καλώς ήρθες στην Αθήνα, καλώς ήρθες στην Ευρώπη.

Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς συνδέονται από μια μακροχρόνια ιστορική φιλία η οποία εδράζεται στις κοινές μας αξίες, στον σεβασμό μας στη δημοκρατία, στην αρχή επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στο σεβασμό και την επιλογή της πολυμέρειας ως βέλτιστου τρόπου συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις.

Είναι μία φιλία με ισχυρά θεμέλια η οποία καλλιεργείται από την ευημερούσα ελληνική ομογένεια στον Καναδά και που ενισχύεται από την αυξανόμενη παρουσία καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα, την εποχή μετά την κρίση.

Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο να εκφράσω την εκτίμηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την απόφαση του Καναδά να υποδεχθεί 50 οικογένειες ευάλωτων αιτούντων άσυλο. Είναι μία απόφαση έμπρακτης αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Και βέβαια να εκφράσω για μια φορά ακόμη δημόσια τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του πληρώματος του καναδικού ελικοπτέρου τον περασμένο Απρίλιο στο Ιόνιο Πέλαγος, στο  πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ εν ώρα καθήκοντος.

Πέραν των θεμάτων διμερούς συνεργασίας συζητήσαμε με τον Francois  επί μίας ευρείας θεματολογίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις από την πανδημία του Covid, οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Λευκορωσία, τα ζητήματα ενέργειας, τα ζητήματα του ΝΑΤΟ, κάλυψαν τη συζήτησή μας.

Η Ελλάδα, ένα από τα παλαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ, είναι απόλυτα προσηλωμένη στην στήριξη των ευρωατλαντικών σχέσεων. Και στο πλαίσιο αυτό μοιραζόμαστε την ανησυχία των συμμάχων μας για τη διάβρωση που έχει επέλθει από την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος χώρας – συμμάχου, όσο και από την επιλογή της να αποκτήσει μη συμβατό στρατιωτικό υλικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφερθήκαμε επίσης εκτενώς στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Είμαστε θιασώτες μίας διευρυμένης συνεργασίας η οποία θα επεκτείνεται πέραν του οικονομικού τομέα, σε πεδία όπως η ασφάλεια, η διατήρηση της ειρήνης, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία, η παγκόσμια διακυβέρνηση, η κλιματική αλλαγή.

Είχα επίσης την ευκαιρία να αναλύσω στον αγαπητό μου συνάδελφο όλο το πρόσφατο ιστορικό της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην περιοχή σε βάρος της Ελλάδας και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη χθεσινή νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε για έρευνες, μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής.

Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν και πάλι την κλιμάκωση, την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Και βέβαια διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν εφόσον το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις διενεργεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μόλις πριν από 10 ημέρες 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τουρκία να αποστεί ενεργειών αντίθετων με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό.

Γινόταν επίσης ρητή αναφορά στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όμως και στα δύο ζητήματα και με την απόφαση για επέκτασης της πρόσβασης στα Βαρώσια και τη νέα παράνομη NAVTEX η Τουρκία επέλεξε την κλιμάκωση. Επιβεβαίωσε, έτσι, ότι είναι ο κατ’ εξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας.

Απέδειξε ότι οι επικλήσεις για διάλογο δεν είναι παρά προσχήματα.  Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την κρίνει.  Να την κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πριν να είναι αργά.

Αγαπητέ μου Francois ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψή σου μετά από πάρα πολλά χρόνια στην Αθήνα, είναι μεγάλη μας χαρά που σε φιλοξενούμε εδώ.  Καλώς ήρθες.

13 Οκτωβρίου, 2020