«Αγαπητέ Đorđe, είναι χαρά μου που σε υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα. Η συνάντησή μας αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας, που έχουν ξεκινήσει από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.
Ένας ομοεθνής σου, ο Βάζο Μπράζεβιτς, γνωστός στην Ελλάδα ως Βάσος Μαυροβουνιώτης, πολέμησε και τραυματίστηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση και μετά υπηρέτησε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Και χάρηκα πάρα πολύ που τίμησες τη μνήμη του σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο.
Εμείς στην Ελλάδα φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία. Και με αυτή την ευκαιρία, τιμούμε τους ήρωες αυτής της μεγάλης εθνικής μας προσπάθειας.
Σήμερα, βεβαίως, δεν μιλήσαμε μόνο για τους ιστορικούς μας δεσμούς. Εξετάσαμε την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας. Κατ’ αρχήν στον οικονομικό τομέα, όπου υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια.
Μιλήσαμε επίσης για στρατιωτική συνεργασία. Η Ελλάδα είναι περήφανη που από την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2018 έχει αναλάβει την προστασία του εναερίου χώρου του Μαυροβουνίου, στο πλαίσιο της νατοϊκής σχετικής αποστολής.
Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να ανακοινώσω αυτό που σου είπα και πριν, την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καθιερώσει την απονομή ενός ετήσιου βραβείου με το όνομα «Βάσος Μαυρουβουνιώτης», που θα αποδίδεται στους Μαυροβούνιους φοιτητές των ελληνικών στρατιωτικών σχολών.
Μιλήσαμε, επίσης, για την ενεργειακή μας συνεργασία. Τόνισα την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην ανάπτυξη ενεργειακών κόμβων και μέσω της κατασκευής αγωγών, αλλά και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σταθμών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρθηκα, για παράδειγμα, στον ΤΑΠ, αλλά και στον διασυνδετήριο κάθετο άξονα Ιουνίου – Αδριατικής.
Άλλωστε, η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένας από τους λόγους της περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων μας με τις χώρες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέφτηκα μόλις προχθές, μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και υπογράψαμε σειρά συμφωνιών.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου είχα την ευκαιρία να εκφράσω τους επαίνους μας για την κυβέρνηση της χώρας σας για τις μεταρρυθμίσεις που προωθείτε, για την εμπέδωση του κράτους δικαίου και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σας υπογράμμισα ότι είμαστε δίπλα σας στην προσπάθειά σας για να καταστείτε μέλος της οικογένειάς μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δήλωσα την προθυμία της χώρας μου να σας παράσχει τεχνική βοήθεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις επί τη βάσει των συγκεκριμένων προτάσεων που σας ενεχείρισα.
Είχα έτσι, αγαπητέ μου φίλε, κύριε Υπουργέ, την ευκαιρία να επαναλάβω ξανά την προσήλωση της Ελλάδας στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και τη σταθερή μας υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πάντοτε βέβαια υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα.
Όμως, σας δήλωσα ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα τονίσω και στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όταν θα έχουμε τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Θα συζητήσουμε, κατά το γεύμα, την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε από το προσφυγικό-μεταναστευτικό όλη η Ευρώπη. Θα συζητήσουμε, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλετε εσείς στο Μαυροβούνιο και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτό.
Και επίσης, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα της Πρωτοβουλίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συζητήσαμε τις πρωτοβουλίες και τα σχήματα για την περιφερειακή συνεργασία.
Επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία μετά να κάνουμε μια επισκόπηση επί τη βάσει των πρόσφατων επισκέψεών μου στην Άγκυρα, στο Κάιρο, στο Ριάντ και στην πενταμερή που αρχίζει την Τρίτη για το Κυπριακό, στη Γενεύη.
Θα ήθελα να πω σε αυτό το πλαίσιο και δημοσίως, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία περί λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν βοηθούν προς την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος στις συζητήσεις που θα αρχίσουν στη Γενεύη, την Τρίτη, στο πλαίσιο της πενταμερούς.
Θα ήθελα κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας. Να σας πω ότι εμείς στην Ελλάδα θεωρούμε τα Δυτικά Βαλκάνια ως περιοχή αμέσου ενδιαφέροντος, ως μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλές φιλικές μας χώρες.
Να σας πω ότι ανησυχούμε πάντα όταν βλέπουμε άλλες χώρες με διαφορετικές, όχι ευρωπαϊκές ατζέντες και όχι φιλικές στην περιοχή μας ατζέντες να προσπαθούν να σφετεριστούν την παρουσία τους στις χώρες αυτές, επιχειρώντας αναβίωση περασμένων αυτοκρατοριών και μεγαλείων. Πιστεύουμε ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος που θα οδηγήσει την περιοχή μας στο μέλλον. Αυτό που θα οδηγήσει τα Δυτικά Βαλκάνια, τα Βαλκάνια, όλους μας στον 21ο αιώνα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, η συνεννόηση και η καλή γειτονία.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ στην Αθήνα.»
23 Απριλίου, 2021