Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στην πόλη μας, στην Αθήνα, μετά από τη συνάντηση που είχαμε στη Ρώμη πριν από μερικές εβδομάδες. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω σαν αρχική τοποθέτηση ότι η Ελλάδα στάθηκε και συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου.
Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες του Λιβάνου μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού πριν από ένα περίπου χρόνο, για την ακρίβεια ήμασταν η πρώτη χώρα που προσφέραμε ακριβώς την επόμενη μέρα με σωστικά συνεργεία, και ανθρωπιστική βοήθεια.
Επικεφαλής μάλιστα της ελληνικής αποστολής ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ.Κώστας Φραγκογιάννης. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη - επίσης θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό- έχει δεσμευτεί για την περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου.
Θα συνεισφέρουμε στην ενίσχυση του ελληνορθόδοξου νοσοκομείου Άγιος Γεώργιος στη Βηρυτό, αγαπητή κυρία συνάδελφε.
Επίσης εξετάσαμε μαζί τη συνεισφορά της χώρας μας στην ανοικοδόμηση του Υπουργείου Εξωτερικών του Λιβάνου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου μια ομάδα θα έρθει στη Βηρυτό για να συντάξει τη σχετική μελέτη ανοικοδόμησης.
Και επίσης συζητήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να ενισχύσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο Balamand και χαίρομαι που κρίνετε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει.
Επίσης, θα συμμετάσχουμε στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου την επόμενη εβδομάδα. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας εκφράσω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου για την απώλεια ζωής στις καταστροφικές πυρκαγιές στο Βόρειο Λίβανο.
Και να σας πω ότι, εφόσον εσείς το κρίνετε, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μία μικρή παρένθεση. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην τουρκική κυβέρνηση, και στον τουρκικό λαό, για την απώλεια ζωών στις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττάλειας. Οι λαοί δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους ο ένας στον άλλον, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές.
Τηλεφώνησα εχθές στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τον φίλο μου κ.Τσαβούσογλου και του διαβίβασα μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την ετοιμότητά μας, εάν η Τουρκία κρίνει, να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.
Έρχομαι πάλι στο πλαίσιο της επίσκεψης για να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Λίβανο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήμασταν ένα από τα κράτη που υπογραμμίσαμε από την αρχή ότι η νέα χρηματοδοτική βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες δεν μπορεί να καλύπτει μόνο την Τουρκία. Πρέπει να καλύπτει και άλλες χώρες της περιοχής που φιλοξενούν πρόσφυγες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία.
Επίσης για την Ελλάδα, η σταθερότητα και η συνοχή του Λιβάνου αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ο Λίβανος είναι μια φίλη γειτονική χώρα, τμήμα της άμεσης γειτονιάς μας. Η περαιτέρω αποσταθεροποίηση του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τη χώρα μας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην Ομογένεια, αποδίδουμε επίσης μεγάλη σημασία στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και αυτό το ενδιαφέρον υπογράμμισε η επίσκεψη του Υφυπουργού Κώστα Βλάσση στο Λίβανο πριν από λίγες μέρες.
Για αυτό το λόγο θα θέλαμε να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Θα ευχόμασταν το σχηματισμό μιας σταθερής Κυβέρνησης που θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποδοχή της εξωτερικής βοήθειας, που είναι διαθέσιμη, και θα οδηγήσει το Λίβανο στις εκλογές το 2022.
Θα ήθελα σε ένα θέμα που αφορά την ευρύτερη περιοχή να πω ότι μας προκαλεί ανησυχία επίσης και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της γειτονικής Τουρκίας.
Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στις παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας για τα Βαρώσια που αποτελούν την πιο πρόσφατη έκφραση της τουρκικής παραβατικότητας στην περιοχή μας. Εξαγγελίες που αγνοούν και είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Καθίσταται σαφές πλέον ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε εργαλείο αποσταθεροποίησης και δεν χρειάζεται να θυμίσω σε κανέναν ότι ελάχιστα απέχει η Αμμόχωστος από το Λίβανο.
Εμείς στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αντιτάσσουμε τη στάση μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Μεγάλη σημασία έχει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η UNCLOS η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία και η Ελλάδα και ο Λίβανος έχουν υπογράψει και επικυρώσει.
Για την επίτευξη των στόχων της σταθερότητας και της ευημερίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την κυβέρνηση και με το λαό του Λιβάνου και διμερώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά πρέπει να πω και στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας.
Συνεννοηθήκαμε με την κα. Υπουργό για την επόμενη τριμερή ανάμεσα στο Λίβανο, την Ελλάδα και την Κύπρο, που πρόκειται να λάβει χώρα στη Λευκωσία και θα φροντίσουμε να συμβεί το συντομότερο δυνατόν.
Και πάλι επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω με πολύ μεγάλη χαρά σήμερα στην Αθήνα, αγαπητή κα. Υπουργέ.
30 Ιουλίου, 2021