Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef Falah M. Al-Hajraf (Αθήνα, 29.10.2021)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Nayef Falah M. Al-Hajraf (Αθήνα, 29.10.2021)Καλώς ήρθατε στην Αθήνα, αγαπητέ κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα. Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε έξι μήνες, ύστερα από τις συναντήσεις που είχαμε στο Ριάντ και μετά στη Νέα Υόρκη. Και η συχνότητα των επαφών μας υποδηλώνει πραγματικά ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου εμβαθύνονται σημαντικά και διαρκώς.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στο Ριάντ πριν από λίγες μέρες, όπου συναντήθηκε με τον διάδοχο του Θρόνου. Επίσης, συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματικούς που χειρίζονται το αμυντικό σύστημα Patriot που έχει αναπτύξει η Ελλάδα για την προστασία των εγκαταστάσεων και των αμάχων στη Σαουδική Αραβία.

Εγώ πριν από μία εβδομάδα ήμουν στο Ομάν. Εντός των επόμενων ημερών θα επισκεφθώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και ελπίζω στις αρχές του ’22 και το Κουβέιτ.

Πέρυσι υπογράψαμε μια Συμφωνία Συνεργασίας στην Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Τον περασμένο Απρίλιο υπογράψαμε μαζί Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας. Και επίσης, η Ελλάδα οργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο το Forum Φιλίας, στο οποίο συμμετείχαν 3 χώρες του Κόλπου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία.
Και όλες αυτές οι πρωτοβουλίες εντάσσονται σε μια κοινή ομπρέλα που οδηγεί στην προσπάθεια της χώρας μου να ανοίξει νέους ορίζοντες και να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ του Κόλπου και της Ευρώπης.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η Συμφωνία της Αλ-Ούλα, δημιουργούν νέες προοπτικές και δεν κρύβω ότι είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί είχαμε διαγνώσει αυτές τις προοπτικές πριν από την υπογραφή αυτών των Συμφωνιών.

Επίσης, υπηρετούμε και επιθυμούμε την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου -του GCC- και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλησης Υπουργικής Συνάντησης των δύο Οργανισμών μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η εμβάθυνση και αυτών των σχέσεων, αποτελεί για εμάς υψηλή προτεραιότητα και το τόνισα στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ευημερία στην κοινή μας περιοχή. Αυτό ήταν και το κυρίως αντικείμενο των συνομιλιών μας.

Εξετάσαμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή μας, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Εμείς, η Ελλάδα, προσβλέπουμε στη συνύπαρξη δύο κρατών σε ειρήνη και ασφάλεια, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επισημαίνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα καλέσει για διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει τις προσπάθειες για τη λύση στη βάση των δυο κρατών.

Είχα την ευκαιρία, Εξοχότατε, επίσης, να σας ενημερώσω για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά, όχι μόνο στην υπό στενή έννοια περιοχή μας.

Προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο, το casus belli, την απειλή με πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Καθημερινές παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εισβολή σε μια μεγάλη σειρά χωρών. Σε πέντε διαφορετικές χώρες η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία που δεν θα έπρεπε με κανένα τρόπο να έχει.

Συζητήσαμε εκτενώς το ζήτημα της Λιβύης. Οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη. Πρέπει η Λιβύη να προχωρήσει σύντομα, στην ορισθείσα ημερομηνία, σε εκλογές.

Και θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν μου προκαλεί καμία ικανοποίηση να επαναλαμβάνω τον μακρύτατο, ούτως ή άλλως, κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων. Θα προτιμούσα να μιλάω για μία Τουρκία ως μία χώρα που ασπάζεται το Διεθνές Δίκαιο, που ασπάζεται τις αξίες που προηγουμένως συζητήσαμε. Μια χώρα με εκσυγχρονιστική ευρωπαϊκή πορεία. Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι πιστεύω ότι αυτή είναι η βούληση μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας.

Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να μιλήσω, για μία Τουρκία που δεν θα αποτελούσε συνεχή απειλή για την Ελλάδα, που δεν θα είχε εκπέμψει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, που δεν θα απειλούσε την ευρύτερη περιοχή.

Όμως, για να μιλήσω για αυτή την Τουρκία, πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η Τουρκία. Η Τουρκία, την οποία αυτήν τη στιγμή βλέπουμε πέραν του Αιγαίου, δεν είναι η Τουρκία όπως θα θέλαμε να είναι. Η συμπεριφορά της δεν είναι η συμπεριφορά που θα επιθυμούσαμε να έχει.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι αυτό που καθημερινά βιώνουμε. Αλλά η Ελλάδα, θέλω να είμαι σαφής, επιδεικνύει πάντοτε και θα επιδεικνύει μία ώριμη συμπεριφορά. Μία συμπεριφορά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και με κατανόηση για τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες της γείτονος χώρας.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι η σημερινή μας συνάντηση είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία, αποτελεί βήμα για την κατεύθυνση εμπέδωσης της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας. Νομίζω είμαστε σε μία εξαιρετική φάση. Το Σχέδιο Δράσης που θα συμφωνήσουμε μεταξύ του ΣΣΚ και της Ελλάδας θα είναι ο οδηγός μας σε αυτή την κοινή πορεία, όπως πάντοτε και το Διεθνές Δίκαιο.

Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια από κοινού με τους φίλους μας και τους εταίρους μας. Ξέρετε πολύ καλά, Εξοχότατε, ότι σας συγκαταλέγουμε στους στενούς αγαπητούς μας φίλους.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την σημερινή παρουσία σας εδώ.

29 Οκτωβρίου, 2021