Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi (Αθήνα, 27.10.2021)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια,  μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi (Αθήνα, 27.10.2021)Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Είναι ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα.

Η συνάντηση μας, μετά τη συνάντησή σας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας.

Εδώ θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Xi Jinping τον περασμένο Ιούλιο.

Και στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου να προσθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρόεδρο Xi σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Εμείς προσβλέπουμε στην ενίσχυση των επαφών μας με τη μεγάλη χώρα σας μετά το τέλος της Πανδημίας.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψη ότι του χρόνου συμπληρώνονται 50 έτη από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων.

Συζητήσαμε σήμερα για την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, για τις προοπτικές περαιτέρω επενδύσεων στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδος – Κίνας.

Και υπό το φως της κύρωσης πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή των Ελλήνων, της Συμφωνίας μεταβίβασης του 16% του Οργανισμού Λιμένων Πειραιώς στην «COSCO Shipping».

Προσβλέπουμε σε νέα επενδυτικά έργα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, ίσως και το ιστορικότερο,  και επίσης στη διάχυση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να λειτουργήσει επωφελώς, για την τοπική κοινωνία.

Έχουμε επανειλημμένως πει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου από την Ασία προς την Ευρώπη, ενεργειακό κόμβο με την κατασκευή, μάλιστα, και του νέου σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και των διασυνδετήριων αγωγών.

Είχαμε την ευκαιρία με τον κύριο Υπουργό να εξετάσουμε τη συνεργασία στον πολιτισμό και τον τουρισμό, υπό το φως της έναρξης του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας–Κίνας.

Πριν από λίγες μέρες έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Εμείς προσβλέπουμε στην οργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, κύριε Υπουργέ. Επίσης, στην αύξηση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των χωρών μας.

Είχα την ευκαιρία, τη μοναδική ευκαιρία να ενημερώσω τον Κινέζο ομόλογό μου για τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας σε αυτήν. Βεβαίως, θεωρητικά, η περιοχή αυτή βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα.

Όμως, η αποσταθεροποίηση ενέχει κινδύνους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και για την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου μέσω της περιοχής μας. Κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κινεζική πλευρά.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να πω προς την κινεζική πλευρά τη σημασία που εμείς αποδίδουμε στην UNCLOS και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφέρθηκα εκτενώς στον κύριο Υπουργό στην προσπάθεια της Τουρκίας να προσεταιριστεί μουσουλμανικούς πληθυσμούς ανά τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και σε όλα τα πλάτη, προωθώντας ιδεολογίες όπως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και επιχειρώντας ευθεία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Αναφέρθηκα επίσης, στις εξελίξεις στη Λιβύη. Θυμίζω ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα στο παρελθόν είχε φανεί χρήσιμη στην Κίνα με την εκκένωση 13.000 Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη το 2011 και το 2014 στο πλαίσιο λιβυκών κρίσεων.

Ευχαρίστησα τον κ. Υπουργό για τη στάση της Κίνας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας στα ζητήματα του Κυπριακού. Ιδιαίτερα για τη σταθερή προσήλωση της Κίνας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, εντός του πλαισίου των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήσαμε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Συζητήσαμε εκτενώς, όπως καταλαβαίνετε, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία υπάρχει περιθώριο ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.

Θα ήθελα επίσης, κάτι σημειολογικό να πω τελειώνοντας, κύριε Υπουργέ, ευχαριστώντας σας θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Ξέρω ότι η μακρόχρονη κινεζική διπλωματία, διέρχεται τους αιώνες, είναι ιδιαίτερα προσεκτική έστω και στους μικρούς συμβολισμούς. Το χρώμα της γραβάτας που φοράτε, που είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι ένας τέτοιος συμβολισμός και σας ευχαριστώ θερμά για αυτόν. Με συγχωρείτε, διότι το πένθος το οποίο έχουμε σήμερα λόγω της απώλειας μίας σημαντικής Ελληνίδας πολιτικού, της Φώφης Γεννηματά, δεν μου επιτρέπει να ανταποδώσω τη χειρονομία φορώντας μία κόκκινη γραβάτα. Θα το κάνω όμως όταν έρθω στο Πεκίνο μετά την πρόσκλησή σας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

27 Οκτωβρίου, 2021