Με τις εναρκτήριες ομιλίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-MED). Επρόκειτο για την πρώτη Υπουργική Σύνοδο που γίνεται με φυσική παρουσία στην μετα-Covid εποχή και στόχο έχει την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών των EU-MED, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στα Χανιά.
Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Συγκεκριμένα, για τις εργασίες της Συνόδου έφτασαν στην Αθήνα οι κ.κ. Νίκος Χριστοδουλίδης (Υπουργός Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας), Clement Beaune (Υφυπουργός Εξωτερικών Γαλλίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις), Vincenzo Amendola (Υφυπουργός Προεδρίας Ιταλίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα), Anna Paula Zacarias (Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πορτογαλίας), Dr Stefan Zrinzo Azzopardi (Υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκούς Πόρους Μάλτας), ενώ τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Juan Gonzalez Barba εκπροσώπησε ο Ισπανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Enrique Viguera.
Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε τα ακόλουθα:
“Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα για τη Διάσκεψη των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων EU-MED. Από την πρώτη Υπουργική Συνάντηση το 2014 έως σήμερα, έχουμε δει αυτήν την πρωτοβουλία να αναπτύσσεται σταθερά τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και αρμοδιοτήτων. Έχει οδηγήσει σε επτά Συνόδους Κορυφής EU MED που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, από την Αθήνα έως το Ajaccio, ενώ η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, αυτό το φθινόπωρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σημασία της περιοχής της Μεσογείου για την ασφάλεια, τις οικονομίες και τη βιωσιμότητά μας έχει αυξηθεί με τρόπο πρωτόγνωρο. Ως χώρες της Νότιας Ευρώπης, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι μαζί, εκπροσωπώντας σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, μπορούμε να ενισχύσουμε τη φωνή μας στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού. Ενωμένοι μπορούμε να διαμορφώσουμε το Μέλλον της Ευρώπης που απαιτούν και αξίζουν οι πολίτες μας. Ένα μέλλον που προστατεύει και σέβεται το περιβάλλον μας, τον μοναδικό φυσικό πλούτο και την ομορφιά της Μεσογείου μας. Γι 'αυτό, στην υπουργική διάσκεψη EU MED, μια ειδική θεματική συνεδρία αφιερώνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον με την πολύτιμη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας και του WWF Ελλάδας.
Οι συζητήσεις μας σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες. Οι εκστρατείες εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες μας. Καταργούμε σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους πρώτους τουρίστες που θα χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Αυτή η πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά από εσάς, κύριε πρωθυπουργέ, και ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοφανή ταχύτητα, χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες της Πορτογαλικής Προεδρίας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη των οικονομιών μας θα είναι ταχεία και θα ενισχύσει την Ψηφιακή και Πράσινη μετάβαση, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω, όπως συμφώνησαν πρόσφατα οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο.
Πρέπει επίσης να συζητήσουμε τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ενωμένοι πρέπει να βρούμε μια ολοκληρωμένη λύση στις προκλήσεις της μετανάστευσης, που θα ισορροπεί ανάμεσα στη δίκαιη κατανομή ευθύνης και την αλληλεγγύη.
Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τους Νότιους Γείτονές μας, γιατί έχουμε κοινό συμφέρον για μια ευημερούσα και βιώσιμη Μεσόγειο. Η κοινή μας θάλασσα απειλείται από την κλιματική αλλαγή και το θαλάσσιο περιβάλλον υποβαθμίζεται. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε.
Στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλουμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, μέσω της διαρκούς αποκλιμάκωσης και του σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο. Αυτός πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεών μας με την Τουρκία. Η αλληλεγγύη μας προς την Κύπρο παραμένει ισχυρή όσο ποτέ και εμείς δεσμευμένοι σε μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, βάσει της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αγαπητοί φίλοι, είναι μεγάλη μου χαρά που έχουμε σήμερα μαζί μας τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο οποίος θα μοιραστεί τις σκέψεις του, τις απόψεις του. Όπως ξέρετε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιδείξει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο ως ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφοσιωμένος Ευρωπαίος».
Στη συνέχεια, κατά την Κοινή Συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Υπουργικής Συνόδου των EUMED.
"Είμαστε εδώ για να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της Μεσογείου, που αποτελεί σημείο αναφοράς και πεδίο ζωτικού ενδιαφέροντος για όλους μας”, τόνισε χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του μοναδικού φυσικού της πλούτου.
Το θέμα της σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο της Συνόδου, κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής πλευράς, το οποίο αναδεικνύεται ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας στην Κοινή Δήλωση των 7 Υπουργών Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Ελλάδας
Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης και τη μετάφραση στα ελληνικά εδώ
Ειδικότερα, σχετικά με το τρίπτυχο “πανδημία - κινητικότητα – τουρισμός”, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των EUMED στην ευρωπαϊκή απόφαση για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους πολίτες και σε αυτούς που έχουν αρνητικό τεστ Covid19 να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα.
Αναφορικά με την υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημείωσε ότι "πήραμε σοβαρά μαθήματα για την οργάνωση μας απέναντι σε καταστάσεις όπως είναι η πανδημία και εκφράστηκαν ήδη πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γενναία χρηματοδότηση, που έρχεται μέσα από το Next Generation EU". Πρόσθεσε επίσης ότι "είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουν να τρέχουν και να παράγουν αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο τα προγράμματα που το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών έχει καταθέσει".
Αναφερόμενος στην περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της Ανάκαμψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε πως "είναι τεράστιο ζήτημα για όλους μας η Ψηφιακή και η Πράσινη Μετάβαση και το πώς θα μετατρέψουμε το ενεργειακό μας μείγμα, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους επιστήμονες να δουλέψουν σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον".
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στις προκλήσεις του μεταναστευτικού και το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς το ζήτημα απασχολεί όλες τις χώρες της Μεσογείου ως χώρες πρώτης υποδοχής. Αναφερόμενος στο επιπλέον βάρος που αυτό δημιουργεί στις χώρες αυτές, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι τους πρέπει να είναι έμπρακτη, να εξασφαλιστεί δίκαιος και επί ίσοις όροις καταμερισμός των βαρών πριν τεθούν σε ισχύ καινούριοι μηχανισμοί παροχής ασύλου, καθώς και ότι δεν μπορεί οι χώρες αυτές να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες εισροές ή και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας. Γιατί, όπως δήλωσε, κάτι τέτοιο θα μας καταστήσει εξαιρετικά ευάλωτους και γεωπολιτικά ανίσχυρους.
Επιπλέον, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι εκφράστηκε από όλους η ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας και η συμπαράστασή τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί των Μεσογειακών Χωρών χαιρέτισαν το γεγονός ότι και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχοληθεί με την Τουρκία, ένα πρόβλημα που συνεχίζει να απασχολεί τις Ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά και την αποκλιμάκωση στο πεδίο. Από την άλλη, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν έχει αλλάξει η ρητορεία από την πλευρά της Άγκυρας και σημασία έχει κάποια στιγμή να έρθει και η Τουρκία πιο κοντά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε, τέλος, ότι για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος η Ελλάδα παραμένει ταγμένη στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.
Καταλήγοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε όλους τους Έλληνες να συμμετάσχουν μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς, όπως δήλωσε, αποτελεί το βήμα μέσα από το οποίο θα ακουστεί η αυθεντική φωνή των πολιτών για την Ευρώπη του αύριο.
11 Ιουνίου, 2021