ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Αθήνα τον αγαπητό μου συνάδελφο Υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας τον κ. Rinkevics, με τον οποίο συναντιόμαστε πάρα πολύ συχνά στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο, με την ευκαιρία άλλων συναντήσεων των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια οργανωμένη διμερή συνάντηση εδώ στην Αθήνα και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί βρίσκεται εδώ.
Η κατ’ ιδίαν συνάντησή μας ήταν ιδιαίτερα φιλική φυσικά, αλλά και συγκεκριμένη. Εξετάσαμε το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις. Το επίπεδο είναι πολύ καλό, αλλά έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, ιδίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά βεβαίως και στον τομέα των επενδύσεων. Οι ενδείξεις στον τουρισμό είναι εξαιρετικές, έχουμε πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.
Ενημέρωσα τον Υπουργό για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, ούτως ή άλλως, το παρακολουθεί και το γνωρίζει. Η Λετονία έχει περάσει μέσα από μια σκληρή εμπειρία εφαρμογής ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής πριν από μερικά χρόνια. Άρα αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά τις συνέπειες της κρίσης, τι σημαίνει ύφεση, τι σημαίνει περιορισμός του εισοδήματος, τι σημαίνει ανεργία, γιατί αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.
Από αυτή την οπτική γωνία, μιλήσαμε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο κ. Υπουργός γνωρίζει τις προτεραιότητες, γνωρίζει τη συνεργασία μας με την ιταλική Προεδρία του δευτέρου εξαμήνου του 2014, στο πλαίσιο του λεγόμενου μεσογειακού έτους 2014, γιατί η Λετονία ετοιμάζεται να ασκήσει την Προεδρία αμέσως μετά την Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2015. Άρα έχουμε και από την άποψη αυτή πολλά κοινά ενδιαφέροντα, ιδίως για τη διαχείριση αφ’ ενός μεν της Ανατολικής, αφ’ ετέρου δε της Νότιας εταιρικής σχέσης. Κάτι που μας ενδιαφέρει και τους δυο ένθεν κακείθεν.
Δική μας θέση είναι ότι θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους για την ανατολική εταιρική σχέση και η λετονική προεδρία φυσικά θα δείξει το ενδιαφέρον της για τη νότια εταιρική σχέση και για τις πολιτικές μας σε σχέση με τη Μεσόγειο.
Εξέφρασα τις θερμές μου ευχαριστίες στον κ. Υπουργό για τη συμπαράσταση της Λετονίας όλη αυτή την περίοδο στα θέματα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών και ιδίως της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης. Η συμβολή της Λετονίας στη FROΝΤEX, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ σημαντική και αυτό είναι μια χειρονομία φιλίας και συνεργασίας, την οποία ιδιαίτερα τιμάμε.
Ετοιμαζόμαστε, επίσης, να υποδεχτούμε τη Λετονία στη ζώνη του ευρώ, σε μια πολύ δύσκολη ομάδα διευρυμένης συνεργασίας. Οι 17 θα γίνουμε 18 με τη συμμετοχή της Λετονίας. Βεβαίως η Ευρωζώνη, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά τους νέους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης για να διαφυλάξουμε τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Ενημέρωσα, επίσης, το συνάδελφό μου για τις νέες πρωτοβουλίες που πήρε η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα σε σχέση με την προστασία της ευρωπαϊκής ακτογραμμής και γενικά των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο, στη νότια περιοχή. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και είναι προφανές ότι θα έχουμε πολλές κοινές πρωτοβουλίες πάντα με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την επίδειξη μιας πραγματικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών σε αυτό τον πάρα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο τομέα που πρέπει να αντιμετωπίζεται στην πηγή του, δηλαδή στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση και τις οποίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν άνθρωποι αναζητώντας την προστασία της ζωής τους και μια καλύτερη τύχη.
Με τις σκέψεις αυτές καλωσορίζω τον αγαπητό συνάδελφο στην Αθήνα και τον παρακαλώ να λάβει το λόγο.
E. RINKEVICS: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Είναι γεγονός ότι βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από 10 χρόνια και χαίρομαι πάρα πολύ για την επίσκεψη. Πράγματι το 2003 είχα ξαναέρθει εδώ με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας και πάλι, όταν υπεγράφησαν οι σχετικές Συνθήκες Ένταξης της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και είναι, επίσης, γεγονός ότι την 1/1/2014 η χώρα μου θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη, όπως ακριβώς προείπε ο κ. Υπουργός.
Συνεπώς, τούτων λεχθέντων, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την υποστήριξή της και τη βοήθειά της, κυρίως όσον αφορά την έναρξη των συνομιλιών για την επικείμενη ένταξή μας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Όσον αφορά τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διμερούς μας συνάντησης, πράγματι συζητήσαμε ενδελεχώς τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Υποστηρίζουμε τις προτεραιότητες αυτές, οι οποίες αφορούν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη και την εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των θαλασσίων συνόρων.
Πράγματι πάντοτε υποστηρίζουμε μέσω της FROΝΤEX τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Βεβαίως και συμμεριζόμαστε και κατανοούμε τους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τη λαθρομετανάστευση που κυρίως πλήττει τις χώρες του νότου. Υπάρχουν δεδομένα πλαίσια, αλλά και προκλήσεις στα ζητήματα αυτά.
Όσον αφορά το ζήτημα της διμερούς μας συνεργασίας. Είναι γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος δεν πρέπει να διεξάγεται μόνο στις Βρυξέλλες γι’ αυτό και συζητούμε και στην Αθήνα. Πράγματι, προ ολίγου, είχα μια συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συζητήσαμε, κυρίως, για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.
Και με τον Πρωθυπουργό, αλλά και με τον συνάδελφο Υπουργό μιλήσαμε για τα θέματα της Ανατολικής εταιρικής σχέσης, αλλά και της Νοτίου. Αναφερθήκαμε στη Συμφωνία Σύνδεσης που έχει ξεκινήσει και αφορά την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία.
Πράγματι εμείς αναλαμβάνουμε την Προεδρία μετά την ελληνική και την ιταλική αντιστοίχως. Συνεπώς, θα συνεργαστούμε και με τις δυο αυτές χώρες για να προχωρήσουν τα προαναφερθέντα ζητήματα. Και γι’ αυτό ακριβώς εμμένουμε σε θέματα συνεργασίας. Είναι γεγονός ότι μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει πολύ καλή οικονομική συνεργασία. Αυτό δείχνουν και οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία, για παράδειγμα στον τουριστικό τομέα.
Ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν και περισσότεροι Έλληνες τουρίστες που θα ενδιαφερθούν να γνωρίσουν τη χώρα μας. Άριστη είναι, επίσης, η συνεργασία που έχουμε σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Θα συνεχίσει λοιπόν η καλή μας συνεργασία και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να τονίσω ότι ελπίζω να σας δω κύριε Υπουργέ λίαν συντόμως και στη Ρίγα. Είναι γεγονός ότι συναντιόμαστε συχνά, όπως είπατε, και συναντιόμαστε με διάφορες αφορμές είτε στα ευρωπαϊκά όργανα, τις Συνόδους, τις υπουργικές, και στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, παραμένουν εξίσου σημαντικές οι διμερείς μας επαφές και είναι καλό να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε τέτοιες συναντήσεις, ούτως ώστε να μπορούμε να συντονίζουμε τη συνεργασία μας.
Επίσης, μας απασχολεί από κοινού το θέμα της συνοχής. Εξ ου και εξετάσαμε μαζί το πολυετές πρόγραμμα για τα έτη 2014 – 2020 και τούτου λεχθέντος θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω.
5 Νοεμβρίου, 2013