Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlatean μετά τη συνάντησή τους (15.11.13)

 Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας Titus Corlatean μετά τη συνάντησή τους (15.11.13)ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουμανίας τον κ. Titus Corlatean, με τον οποίο μας συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας και έχουμε την ευκαιρία να συναντιόμαστε πολύ συχνά στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη, στο Λουξεμβούργο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να ανταλλάσουμε χρήσιμες επισκέψεις σε καθαρά διμερές επίπεδο.

Με τη Ρουμανία μας συνδέουν πολύ στενοί, ιστορικοί και πολιτικοί δεσμοί, αλλά και πάρα πολλοί οικονομικοί δεσμοί. Οι σχέσεις των δυο χωρών και στον τομέα της πραγματικής οικονομίας των επιχειρήσεων και των επενδύσεων και στον τομέα της χρηματοοικονομικής οικονομίας είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Η συνεργασία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρμονικότατη και είμαστε ευτυχείς που η Ρουμανία είναι πια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ ως μέλη της Συμμαχίας, φυσικά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον Οργανισμό για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ειδικότερα τη διαδικασία της συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία προεδρεύει το χρόνο αυτό η Ρουμανία. Και χαίρομαι γιατί τώρα που και η Ελλάδα θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα οργανώσουμε μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο Προεδρίες στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι μια ευκαιρία να συντονίσουμε τις δραστηριότητές μας.

Μιλήσαμε για όλα τα διμερή θέματα, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Σε όλα συμφωνούμε.

Ο συνάδελφός μου γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον κατάλογο των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία όπως έχουμε πει εναρμονίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2014 με την ιταλική προεδρία και σχηματίζουμε το μεσογειακό έτος 2014.

Όλες οι προτεραιότητες είναι κοινές, ανάμεσα στις δυο χώρες, την Ελλάδα και την Ρουμανία και θα μου επιτρέψετε εδώ να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δύσκολο τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Με την ευκαιρία θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για το τραγικό γεγονός που συνέβη στη Λευκάδα, για το θάνατο μικρών παιδιών και άλλων ανθρώπων που αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη. Αυτά τα φαινόμενα, που έφτασαν σε ακραίο βαθμό στη Lampedusa και τη Σικελία, είναι απαράδεκτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζονται κεφάλαια, χρειάζονται μηχανισμοί και χρειάζεται μια πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και η τριμερής συνεργασία μας με τη Βουλγαρία. Ελπίζω σύντομα να έχουμε μια τριμερή διαβούλευση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Ο ενεργειακός τομέας είναι πάντα μια σημαντική προτεραιότητα, μετά και την επιλογή του TAP και, βεβαίως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες πιέσεις που υφίστανται όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες λόγω της κρίσης.

Ενημέρωσα το συνάδελφό μου για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο και την κρίση. Γιατί τώρα πια είμαστε στο τελευταίο στάδιο και χρειαζόμαστε μια πανεθνική προσπάθεια με κοινωνική συναίνεση, με κοινωνική συνοχή, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας που είναι να ανακτήσουμε τη θεσμική μας ισοτιμία, να λειτουργούμε μέσα στην ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα απολύτως ισότιμο κράτος μέλος, ως μια ισχυρή ευρωπαϊκή οικονομία.

Θέλουμε όμως, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, οι θεσμικοί μας εταίροι να κατανοούν πραγματικά τα οικονομικά δεδομένα, να αντιλαμβάνονται και να σέβονται τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, να αντιλαμβάνονται ότι οι στόχοι δεν είναι μόνο δημοσιονομικοί, αλλά είναι μακροοικονομικοί. Δηλαδή αφορούν και την ανάπτυξη και την απασχόληση. Διαφορετικά δεν μπορούν να πετύχουν αυτό που θέλουμε, ούτε οι δημοσιονομικοί στόχοι. Δηλαδή δεν μπορεί από μόνοι τους να μας δώσουν το αριθμητικό αποτέλεσμα που θέλουμε.

Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί, με αφορμή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, είχα την χαρά να δεχτώ σήμερα εδώ τον αγαπητό μου φίλο και συνάδελφο. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και στις δυο ομάδες, στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι, γιατί η Ελλάδα είναι πάντα η πατρίδα των ολυμπιακών ιδεωδών, άρα και η πατρίδα του ευ αγωνίζεσθαι.
Τ. CORLATEAN: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κατ’ αρχάς για την πρόσκληση τον ομόλογό μου και στενό φίλο, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και θέλω να δηλώσω και την ιδιαίτερη ευχαρίστησή μου που βρίσκομαι εδώ.

Είχαμε σήμερα πολύ ουσιαστικές συζητήσεις, ένα πολύ ουσιαστικό διάλογο με τον ομόλογό μου και συζητήσαμε τόσο θέματα διμερής συνεργασίας, όσο, βεβαίως, και ζητήματα περιφερειακά, ευρωπαϊκά και διεθνή.

O σημερινός διμερής διάλογος ανέδειξε για άλλη μια φορά τις εξαίρετες σχέσεις που υφίστανται μεταξύ Ελλάδος και Ρουμανίας και τις τεράστιες δυνατότητες της οικονομικής συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της σημερινής μας συζήτησης ειλικρινά ταυτίζονται απόλυτα, όπως ανέφερε ο υπουργός, όσον αφορά τα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αλλά και τα διμερή.

Συμφωνήσαμε να προάγουμε και να υποστηρίξουμε περαιτέρω την πολιτική διμερή συνεργασία των δυο χωρών, προωθώντας και την επίσημη επίσκεψη του Ρουμάνου Πρωθυπουργού, τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα.

Επίσης, συμφωνήσαμε και οι δυο μας να υποστηρίξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας επαφές και σχέσεις σε υπουργικό επίπεδο στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της απασχόλησης, της περιφερειακής ανάπτυξης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Να τονίσουμε ότι οι ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Καλωσορίζω τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Να τονίσουμε ότι το εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το ποσό στο οποίο ανήλθε το διμερές εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών ήταν 560 εκατομμύρια ευρώ, ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ωστόσο, ξέρουμε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια για περαιτέρω αύξηση και βελτίωση και έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, προκειμένου να ενισχύσουμε το διμερές εμπόριο.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι η Ελλάδα είναι ο 6ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα μας. Υπάρχουν 5.700 εταιρείες με ελληνικό κεφάλαιο που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της χώρας μας και είναι ιδιαιτέρως δραστήριες στη Ρουμανία.

Να αναφέρω επίσης και το πολύ δυναμικό ρόλο και τη συμβολή της ρουμανικής κοινότητας στην Ελλάδα, αλλά και της ελληνικής κοινότητας στη Ρουμανία. Στο πλαίσιο αυτό να τονίσω και τη σπουδαιότητα που έχουν οι πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών και το γεγονός πως πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Επίσης, να εκφράσουμε και την εκτίμησή μας για την τριμερή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας και προσβλέπουμε, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επόμενη Διάσκεψη μεταξύ των τριών μερών, εδώ στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε, επίσης, και τις προτεραιότητες της Ελλάδας για την Προεδρία της, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Θα ήθελα δημοσίως να εκφράσω τη θερμή υποστήριξή μας στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενόψει της Προεδρίας της, που αφορούν στα θέματα της αύξησης του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, της μείωσης της ανεργίας μεταξύ των νέων, της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Και βέβαια τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και την ανάγκη ενδυνάμωσης της αρχής της αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδεις προτεραιότητες και θεμελιώδους σημασίας ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες της Ρουμανικής Κυβέρνησης για την υποστήριξη που έδειξε η Ελλάδα όσον αφορά την ένταξη τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέματα που αφορούν τους μελλοντικούς στόχους της περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων.

Δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα συμπέσουν η Ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Ρουμανική Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, συμφωνήσαμε να υπάρχει διαρκής διαβούλευση και συντονισμός μεταξύ των δύο Προεδριών. Επιβεβαιώνουμε ότι θα διοργανωθεί επίσημη σύσκεψη μεταξύ των δύο Προεδριών στην Ελλάδα. Δεν αναφέρω τον ακριβή τόπο. Εναπόκειται στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Ένα πολύ σημαντικό σχόλιο: ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος, θα ήθελα εκ μέρους της χώρας μου, λοιπόν, να μεταφέρω ένα μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης, δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εταιρικής σχέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τη χώρα.

Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την οικονομική της ανάκαμψη και κατανοούμε τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός λόγω της λιτότητας στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Αυτές οι προσπάθειες προϋποθέτουν κουράγιο, δύναμη και, βεβαίως, αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τις προσπάθειες αυτές. Από την πλευρά μας, είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να υπερβεί τις δυσχέρειες τις οποίες διέρχεται, οικονομικές και κοινωνικές.

Θα ήθελα επίσημα να προσκαλέσω τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μου, κάτι το οποίο θα ρυθμιστεί βεβαίως μέσω της διπλωματικής οδού.

Και να πω και για τον σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών, καλή επιτυχία στις ομάδες μας. Είναι τεράστιες οι προκλήσεις, πολύ δύσκολοι οι αγώνες, είναι πολύ δύσκολη η μάχη για να καταφέρει να βρεθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βραζιλία η εθνική ομάδα κάθε χώρας.

Και γνωρίζοντας ότι και οι δύο λαοί, δηλαδή και οι Ρουμάνοι και οι Έλληνες είναι λαοί γεμάτοι πάθος και έντονα συναισθήματα, το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι το εξής:

Βεβαίως θα αποφύγω οποιαδήποτε υποκειμενική προσέγγιση, διότι αν ρωτήσετε τον Υπουργό κ. Βενιζέλο ποιος θέλει να νικήσει θα πει η ελληνική ομάδα, αν ρωτήσετε εμένα θα πω η ρουμανική ομάδα, οπότε το μόνο που έχω να πω είναι ας νικήσει ο καλύτερος.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για άλλη μια φορά.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΟΤΩΝΗΣ(Δ.Τ): Κύριε Αντιπρόεδρε, είπατε στη δήλωσή σας ότι οι θεσμικοί εταίροι πρέπει να κατανοήσουν όλες αυτές τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός για να βγει από την κρίση.

Θεωρείτε ότι και μετά τη δήλωση του κ. Ντάιζενμπλουμ χθες είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση; Κατανοούν; Το βλέπουν ότι κάνουμε θυσίες; Γιατί είδαμε κάποιες δηλώσεις που δεν ήταν αυτές που θα περιμέναμε. Εσείς πιστεύετε ακόμα και επιμένετε, γιατί το έχετε πει ότι πάμε προς πολιτική διαπραγμάτευση;

Και σε ότι αφορά για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, ήταν διπλωματική η απάντηση του κ. Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας, εμείς θέλουμε να κερδίσουμε απόψε, σας ευχαριστούμε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρω αν θέλει να κάνει ο συνάδελφός μου κάποιο σχόλιο για το ποδοσφαιρικό μέρος της ερώτησης.

Τ. CORLATEAN: Αν θέλετε να αποδεχθείτε την πρόκληση μπορώ κι εγώ να την αποδεχθώ, αλλά η απάντησή μου θα είναι πολύ δύσκολη. Έτσι θα απαντήσω με μια πολύ ευγενική και διπλωματική απάντηση, θέλω να δω έναν όμορφο και δίκαιο αγώνα και για μια ακόμη φορά να πω ότι όποιος είναι ο καλύτερος ας νικήσει.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τώρα ως προς το ερώτημα που θέσατε για τους εταίρους μας, οι αριθμοί είναι προφανείς. Η Ελλάδα έχει πετύχει μια μοναδική στην οικονομική ιστορία της Ευρώπης, θα έλεγα γενικότερα της Δύσης, δημοσιονομική προσαρμογή. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι προφανείς και μετρήσιμες. ‘Αρα δεν υπάρχει καμιά δυσκολία οι θεσμικοί μας εταίροι να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Εμείς δε θέλουμε πολιτική διαπραγμάτευση με την έννοια της αποφυγής μιας οικονομικής συζήτησης ή του μετριασμού των οικονομικών στόχων. Εμείς θέλουμε πολιτικούς θεσμικούς συνομιλητές, που μπορούν να καταλάβουν τα οικονομικά ζητήματα στη σφαιρικότητά τους, να διαβάζουν σωστά τους αριθμούς, για να προστατεύσουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς μας στόχους. Γιατί η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρωζώνης, είναι και επιτυχία της Ευρώπης, λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό θέλουμε.

Άρα δεν μπορεί με τίποτα να παρατείνεται μια εκκρεμότητα. Δεν υπάρχει εκκρεμότητα. Οι αριθμοί λένε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί και, εν πάση περιπτώσει, είναι απολύτως επιτεύξιμοι. Το ελληνικό χρέος έχει καταστεί βιώσιμο και αυτό που θέλουμε τώρα είναι να στείλουμε στον ελληνικό λαό και τις διεθνείς αγορές ένα καθαρό μήνυμα για τις προτεραιότητές μας.

Οι προτεραιότητές μας είναι οι επενδύσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι νέες ευκαιρίες, οι νέες θέσεις εργασίας, η αλλαγή του κλίματος και η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν και των θυσιών στις οποίες αναγκάστηκε να υποβληθεί ο ελληνικός λαός.

Υπάρχουν λοιπόν πολύ σαφή όρια που έχουν τεθεί, τα οποία δεν είναι όρια που θέτει η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι όρια που θέτει η κοινή λογική και όταν τα λέω αυτά δεν τα λέω στο όνομα μόνο του ελληνικού λαού, τα λέω και στο όνομα του ευρωπαϊκού συμφέροντος, στο όνομα όλων των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

ΜONIKA LOAN(Ρουμανική τηλεόραση): Έχω μια ερώτηση και για τους δυο Υπουργούς. Αφορά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. ‘Όσον αφορά δηλαδή τα σχέδια που έχετε από κοινού, αν μπορείτε να μου πείτε μερικά λόγια, γιατί είναι σχεδόν άγνωστο αυτό το θέμα.

Τ. CORLATEAN: Πρόκειται για μία εμπεδωμένη μορφή τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η τελευταία επίσημη σύσκεψη έγινε πέρυσι μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια. Πρόκειται για έναν διάλογο, ο οποίος βεβαίως περιλαμβάνει πολιτικές πτυχές, οι οποίες οδηγούν παράλληλα και σε οικονομικά έργα και οικονομικές επενδύσεις, που όλα αυτά βεβαίως συνάδουν με συζητήσεις, οι οποίες αφορούν την περιφερειακή συνεργασία και σε θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεύρυνσής της, αλλά πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μορφή συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και προσβλέπουμε στην επόμενη επίσημη συνάντηση που θα διοργανωθεί τον επόμενο χρόνο από την Ελλάδα.

Να πω απλώς ότι το πλαίσιο συνεργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο συνεργασία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών που ήδη είχαν συσκέψεις στο Βουκουρέστι, στη Σόφια και, απ’ ό,τι φαίνεται ίσως και στην Αθήνα του χρόνου, αλλά και των Υπουργών Εσωτερικών που είναι πολύ σημαντική πηγή της συνεργασίας μας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι ευτυχής για το γεγονός ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι πλέον μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είχαμε προσπαθήσει να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή και χαιρόμαστε γιατί τώρα έχουμε δυο γειτονικές φίλες και σύμμαχες χώρες σε όλους τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η συνεργασία αυτή έχει κατ’ αρχάς νόημα γιατί είμαστε τρεις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και, εκ των πραγμάτων, μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για το ευρωπαϊκό πρόβλημα και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια διαρκής ανοιχτή διαπραγμάτευση. Οι επόμενοι μήνες, καθ’ οδόν προς τις εκλογές για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μήνες κατά τους οποίους θα διεξαχθεί μια μεγάλη πανευρωπαϊκή συζήτηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι τρεις χώρες της περιοχής να έχουμε μια κοινή ενιαία αντίληψη.

Επίσης, έχουμε πολλά τρέχοντα ζητήματα για τα οποία πρέπει να συνεργαστούμε. Ο αγαπητός μου συνάδελφος ανέφερε τη συνεργασία στον τομέα των εσωτερικών υποθέσεων και της δικαιοσύνης. Πριν από 20 χρόνια είχα ασχοληθεί πολύ έντονα ως Υπουργός Δικαιοσύνης με την προετοιμασία και της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγο πριν ως Υπουργός Μεταφορών για τους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους, για τις γέφυρες στο Δούναβη, για ζητήματα που έχουν πάντα πολύ μεγάλη σημασία, όπως είναι ο μεταφορές και η ενέργεια.

Επιπλέον, έχουμε να συζητήσουμε για τη Νότια Γειτονία. Έχουμε να συζητήσουμε για την Ανατολική Γειτονία. Η Μολδαβία είναι μια χώρα που έχει στενούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Από την πρωτεύουσά της, το Κισινάου, ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί ο στόχος και της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για την ένταξή τους στο χώρο Schengen, στόχο που υποστηρίζει βεβαίως πάντα σταθερά η ελληνική πλευρά.

Ευχαριστώ.

15 Νοεμβρίου, 2013