Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda

Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Hannes Swoboda

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μεγάλη χαρά που υποδέχομαι εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Hannes Swoboda, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επίλεκτα, πολύ σημαντικά, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συναπαρτίζουν την αντιπροσωπεία.

Η χαρά μου είναι διπλή γιατί τους υποδέχτηκα εδώ όχι μόνο ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά τους υποδέχτηκα και ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ενός κόμματος που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και μετέχει με μια ισχυρή ομάδα ευρωβουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστικών και Δημοκρατών.

Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι γνωστές. Είναι προτεραιότητες που εκφράζουν τις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών και φυσικά και της ελληνικής κοινωνίας. Ποιος δεν θέλει στην Ευρώπη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, δουλειά για νέους ανθρώπους; Ποιος δεν θέλει προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σε υγιείς δημοσιονομικές και δημογραφικές βάσεις; Αυτό είναι ζωτική ανάγκη για την χώρες που έχουν βιώσει βαριά την κρίση, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες.

Ποιος δεν θέλει να εμβαθύνουμε τους θεσμούς της οικονομικής διακυβέρνησης; Ποιος δεν θέλει μια τραπεζική Ένωση, που προστατεύει τις εγγυήσεις, που εγγυάται τις καταθέσεις όλων των Ευρωπαίων πολιτών; Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη διαφάνεια, για την ανταγωνιστικότητα, για την προοπτική το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, την πραγματική οικονομία.

Ποιος δεν θέλει προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, προστασία της ευρωπαϊκής ακτογραμμής; Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς ανθρωπιστικές κρίσεις όπως τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας; Ποιος δεν θέλει να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος στην πηγή τους;

Και, βεβαίως, είναι προφανές ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που θα τη διαδεχτεί στην Προεδρία μια άλλη μεσογειακή χώρα, όπως η Ιταλία, η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική είναι μια προτεραιότητα οριζόντια. Γιατί η θάλασσα μας προσφέρει ευκαιρίες επενδύσεων και απασχόλησης στην αλιεία, στην ενέργεια, στην προστασία του περιβάλλοντος. Μας προσφέρει νέους θεσμούς όπως η Μεγάλη Περιφέρεια στην Αδριατική και το Ιόνιο, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας στον ευαίσθητο χώρο της Μεσογείου.

Τέλος, η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο για το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άρα με μια μεγάλη συζήτηση για τη νέα ευρωπαϊκή αφήγηση. Και για μας τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα μου επιτρέψτε να πω, η πρόκληση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Γιατί οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από εμάς την εναλλακτική πρόταση, την εναλλακτική αφήγηση για μια Ευρώπη που μπορεί να είναι ασφαλής, ανεπτυγμένη, ανταγωνιστική και ταυτόχρονα κοινωνικά ευαίσθητη. Να δίνει δουλειά, ελπίδα, προοπτική, προστασία και ταυτόχρονα να είναι ανταγωνιστική.

Χαίρομαι γιατί η ανταπόκριση των συναδέλφων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ήταν πολύ θερμή, συζητήσαμε και θέματα εξωτερικής πολιτικής και είμαι βέβαιος ότι υπό την ηγεσία του Hannes Swoboda, που είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική προσωπικότητα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα δώσει μια μεγάλη μάχη αυτό το κρίσιμο εξάμηνο, που είναι το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και των ευρωπαϊκών εκλογών.

H. SWOBODA: Σας ευχαριστώ πολύ , κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης και Υπουργέ Εξωτερικών. Για εμάς, η ελληνική Προεδρία είναι πολλαπλώς σημαντική. Φυσικά, είναι σημαντικό στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου να υπάρχει ισχυρή προεδρία, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη προς επίλυση. Ο Αντιπρόεδρος κ. Βενιζέλος περιέγραψε, για παράδειγμα, όσον αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, την τραπεζική ένωση, ένα από τα στοιχεία. Τα κοινωνικά ζητήματα, διότι χρειαζόμαστε κοινωνικά κριτήρια, και κυρίως για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, το θέμα της μετανάστευσης - ζητήματα τα οποία είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε.

Θέλω να υπογραμμίσω το δεύτερο σημείο, το οποίο αφορά την παροχή στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ελλάδα ως χώρα. Όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα και πάλι, η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, αλλά θέλουμε, επίσης, να απευθύνουμε έκκληση προς όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Τρόικας, να αναγνωρίσουν το τεράστιο έργο που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, στα διοικητικά θέματα για παράδειγμα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια.

Έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. Θέλω, επίσης, να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το Συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα, όπως η Τρόικα, να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει, και όχι να ζητούν πράγματα, τα οποία είναι απαράδεκτα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την Κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, με βάση τη δύσκολη γεωγραφική της θέση. Και εδώ, θα πρέπει να γίνουν πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν οι δράσεις, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, όπου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και κοινές ευρωπαϊκές δραστηριότητες.

Έτσι, η στήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πλήρης, φυσικά, για την Ελλάδα ως χώρα, για την Κυβέρνηση και φυσικά για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση. Όπως είπα, και όπως είπε ο κ. Αντιπρόεδρος, δεν είναι ένα εύκολο έργο. Θα ήταν πιο εύκολο να βγαίνει κανείς και να λέει «κοίτα, θα πρέπει να γίνει η δουλειά, και εμείς θα παρατηρούμε από το εξωτερικό». Αλλά είναι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να είναι στο εσωτερικό, να αγωνίζεται για τη μεταρρυθμιστική διαδικασία. Αλλά και πάλι νομίζω ότι είναι καιρός ο καθένας να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει γίνει από αυτή την Κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα, βήματα που βρίσκονται ήδη σε προετοιμασία. Γι 'αυτό και πιστεύουμε ότι θα είναι μία πολύ γόνιμη Προεδρία, χαμηλών τόνων όσον αφορά το κόστος, αλλά όχι όσον αφορά το περιεχόμενο και τους στόχους της. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση είναι και για τους δύο. Ήθελα να ρωτήσω αν συζητήσατε την αντιμετώπιση του νεοναζισμού στην Ευρώπη και για κοινές πρωτοβουλίες στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης δεν αναφερθήκαμε στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, που ως κόμμα υποκρύπτει μια εγκληματική οργάνωση, στο φαινόμενο του νεοναζισμού. Γιατί αυτό το έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν και η στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι πάρα πολύ καθαρή. Είναι προτεραιότητα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο πολίτη να αντιταχθεί στα φαινόμενα του φασισμού, του ναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε μορφής βίας, πολιτικής ή κοινωνικής. Με την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και γενικότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, στη διάρκεια του εξαμήνου της Προεδρίας. Αυτά είναι δεδομένα, είναι προγραμματισμένα και ανακοινώνονται σταδιακά.

H. SWOBODA: Ένα σύντομο σχόλιο μόνο, ξέρετε είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτά τα θέματα, της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, κάθε είδους εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Υπήρξε, επίσης, συζήτηση για το ρόλο των ευρωπαϊκών κομμάτων, επειδή οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές, επίσης, προσπαθούν να οργανώσουν ένα ευρωπαϊκό κόμμα.

Τελικά, όμως, πρόκειται για έναν αγώνα της κοινωνίας εναντίον του φαινομένου. Και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για ορισμένες τάσεις σε ορισμένα κράτη-μέλη. Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Ορισμένα κράτη-μέλη δεν προσπαθούν για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, δεν καλλιεργούν την ανοχή και έτσι δεν προχωρούν μπροστά. Και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι δεν πρέπει να δεχθούμε. Και είμαι πολύ χαρούμενος για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων σοσιαλιστών αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα, για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από τα πολιτικά κινήματα και τα πολιτικά κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Swoboda και κ. Βενιζέλο, είπατε στην πρωτολογία σας ότι η ελληνική κοινωνία πιέζεται πάρα πολύ, η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα, δεν το ακούν όμως οι εταίροι μας. Εσείς ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες πως θα βοηθήσετε εμπράκτως τη χώρα, η οποία αυτή τη στιγμή περνάει μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση και θέλει να βγει από αυτήν; Μήπως τελικά δεν μπορείτε και έτσι βγει η χώρα απέναντι, όπως είπατε, και η κοινωνία περάσει απέναντι, με όλα τα φαινόμενα τα οποία ζούμε και σε πολιτικό επίπεδο; Ευχαριστώ.

H. SWOBODA: Κοιτάξτε, είναι ταυτόχρονα πολύ εύκολο και πολύ δύσκολο. Κοίταξα τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για την Ελληνική ανάπτυξη, και υπάρχουν καλά σημάδια για την Ελληνική ανάπτυξη. Αλλά υπάρχει ένας περιορισμός: Η Ευρώπη δεν βαδίζει με μια πολιτική ανάπτυξης. Όσο δεν έχεις αναπτυξιακή πολιτική, πώς μπορείς να μεταμορφώσεις το χαμηλό κόστος εργασίας σε αύξηση εξαγωγών, για παράδειγμα;

Γι αυτό συμφωνώ απολύτως ότι δεν πρέπει να επωμίζεται όλο το βάρος η Ελλάδα, ούτε κάποιες άλλες χώρες. Το βάρος πρέπει να το επωμιστεί όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ελπίζουμε ότι με τη νέα Γερμανική κυβέρνηση θα υπάρξει κάποια ριζοσπαστική αλλαγή. Αλλά θα υπάρξει περισσότερη στήριξη προς μία αναπτυξιακή πολιτική. Παλεύουμε για επενδύσεις, επειδή οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την προώθηση της ανάπτυξης στην ΕΕ. Ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Η εγκατάλειψη της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ανάπτυξης στην Ευρώπη. Αυτή είναι η σημαντικότερη συνέπεια στην Ελλάδα, και κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αν επιλέξουμε την αλλαγή για την ανάπτυξη - και αυτό θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων μηνών ελπίζουμε με την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης - τότε θα κινηθούμε από μία πολιτική λιτότητας σε μία πολιτική ανάπτυξης.

Έχετε κάνει πολλά στη μείωση του κόστους εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία, και για την Ισπανία, και για την Ιταλία. Έχετε κάνει μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο και στη Διοίκηση. Λοιπόν, πολλές από τις μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, αλλά πώς μπορεί αυτό να μετουσιωθεί σε νέες θέσεις εργασίας, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Συνεπώς, αυτό είναι το κύριο πρόταγμα μας και αυτό θα είναι και για τις Ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί, αυτό που απασχολεί περισσότερο τον κόσμο είναι η έλλειψη ανάπτυξης, επενδύσεων, και θέσεων εργασίας. Και αυτό μερικές φορές μεταμορφώνεται σε ριζοσπαστισμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε τηλεφωνική επικοινωνία χτες με τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ρεν αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και την πορεία του ελληνικού χρέους ; Μπορείτε να μας μιλήσετε για το περιεχόμενο των συνομιλιών;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Γιατί, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετέχω σε ένα εξαιρετικά σημαντικό Δίκτυο ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και προοδευτικών Κομμάτων, γιατί ως Υπουργός των Εξωτερικών είμαι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μου και γιατί ως πρώην Υπουργός Οικονομικών διατηρώ τις σχέσεις και τις επαφές μου με την ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοοικονομική κοινότητα. Άρα δεν είναι είδηση το να μιλήσω με τον αρμόδιο Επίτροπο ή με έναν Υπουργό Οικονομικών.

Μάλιστα ειδικά τα δυο ονόματα που αναφέρατε, είναι δυο φίλοι μετά από τη δύσκολη εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης. Αλλά φυσικά το αντικείμενο των συζητήσεων αυτών είναι πάντα τι γίνεται στην Ευρώπη, τι γίνεται στην Ελλάδα, πως θα προχωρήσουμε μαζί προς την έξοδο από την κρίση.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό να πετύχουμε: την οριστική έξοδο από την κρίση, την αλλαγή της ατμόσφαιρας, να ηρεμήσει η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Δεν πρόκειται να πω τίποτε για το περιεχόμενο των συζητήσεών μου αυτών, αυτό που θέλω να πω κάνοντας μια πρόσθετη παρατήρηση στα όσα είπε και ο κ. Swoboda προηγουμένως είναι ότι ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, οι επιχειρήσεις, τα funds, οι Τράπεζες έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει, ότι η Ελλάδα είναι μια ευκαιρία για επενδύσεις, για ανάπτυξη και αυτή την αντιμετώπιση που έχουμε από το διεθνή ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να την κατανοήσουν και οι θεσμικοί μας εταίροι.

Δεν θέλουμε χάρες, δεν θέλουμε μια πολιτική «διαπραγμάτευση» όπου η λέξη πολιτική σημαίνει όχι οικονομική, όχι δίκαιη. Αντιθέτως. Θέλουμε μια σοβαρή οικονομική συζήτηση, για την οριστική έξοδο από την κρίση αλλά όχι μια συζήτηση γραφειοκρατική και στείρα. Μια συζήτηση, η οποία είναι δυναμική και έχει συνείδηση της ιστορικής στιγμής στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη.

Ευχαριστώ.

2 Δεκεμβρίου, 2013