Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις ιδέες του για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επανέλαβε ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, προκειμένου να υπερκερασθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και για την προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ.ΟΗΕ, Espen Barth Eide. Τέλος, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Βενιζέλος αναφέρθηκαν στη στενή συνεργασία και τον απόλυτο συντονισμό των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εξεύρεση μίας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση... τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις και τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Kerry. Το αντίστοιχο έπραξε ο Πρόεδρος και Υπουργός για τις μέχρι στιγμής συναντήσεις αλλά και για αυτές που έρχονται προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συγχρονισμένοι με κοινές τις θέσεις και βεβαίως τις επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά διότι αυτή η συνεργασία είναι που ενδυναμώνει και τις προσπάθειες, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση, το συντομότερο, του Κυπριακού προβλήματος.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως είπε ο κ. Πρόεδρος ανταλλάξαμε πληροφορίες και απόψεις και είμαστε απολύτως συντονισμένοι αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης. Η Ελληνική και η Κυπριακή αντιπροσωπεία θα έχουμε σειρά συναντήσεων κρίσιμων για το εθνικό μας θέμα που είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια συνάντηση.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Θα έχω μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας με το νέο Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα και, φυσικά, κρίσιμες είναι μία σειρά από άλλες συναντήσεις, μία από τις οποίες θα είναι και η καθιερωμένη συνάντηση που θα έχω με το νέο Τούρκο ομόλογό μου. Όπως ακριβώς είπε και ο κ. Πρόεδρος, στόχος μας είναι μία λύση ειρηνική, βιώσιμη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες του, τις ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνουμε πάντα σε όλες τις συναντήσεις μας πως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ενόψει της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η Ελλάδα ετοιμάζεται να διακόψει τη δανειακή της σύμβαση. Μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το κενό χρηματοδότησης ύψους 15 έως 20 δις ευρώ;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της σχέσης με το ΔΝΤ μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στήριξης το έχει ήδη θέσει η Ιρλανδία και ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άλλωστε, το ΔΝΤ βρίσκεται μες την καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής επειδή διαθέτει κεφάλαια αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Δεν θέλω να απαντήσω με τεχνικές λεπτομέρειες. Μπορώ να πω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της Τρόικας.
22 Σεπτεμβρίου, 2014