Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας N. Gherman μετά τη συνάντησή τους (Αθήνα, 15.10.14)

 Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας N. Gherman μετά τη συνάντησή τους (Αθήνα, 15.10.14) ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, την αγαπητή φίλη και συνάδελφο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, την κυρία Natalia Gherman. Είναι η δεύτερη σε λίγους μήνες επίσκεψη που κάνει η κυρία Gherman στην Αθήνα.

Είχαμε τη χαρά να δεχτούμε τον Πρωθυπουργό της Μολδαβίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και την κυρία Υπουργό, τον Απρίλιο, με αφορμή την άρση της βίζας, την κατάργηση της βίζας για τους Μολδαβούς πολίτες και η Μολδαβική Κυβέρνηση για να τιμήσει την Ελληνική Προεδρία και να γιορτάσει το γεγονός, οργάνωσε μια ειδική πτήση από το Κισινάου στην Αθήνα.

Είχα τη χαρά να επισκεφτώ την πρωτεύουσα της Μολδαβίας κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε γενικά μια εξαιρετική συνεργασία με μια χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, με μια χώρα με την οποία μας συνδέουν πολύ στενοί ιστορικοί και πολιτικοί δεσμοί.

Δεν ξεχνώ ποτέ τη σχέση του Αλέξανδρου Υψηλάντη με το Κισινάου. Και είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγο στην αίθουσα Ιωάννη Καποδίστρια στην οποία έγιναν οι συνομιλίες, να μιλήσουμε για την ενασχόληση του Καποδίστρια με τη Βεσσαραβία, με τη σημερινή περιοχή της Μολδαβίας.

Έχουμε κατ’ επανάληψη επιβεβαιώσει τις άριστες διμερείς σχέσεις μας. Μας συνδέουν πολλές συμφωνίες. Έχουμε ένα ισχυρό πλέγμα συμφωνιών και νομικών κειμένων σε ισχύ, αλλά ιδιαίτερα θα αναφέρω το Μνημόνιο που έχουμε υπογράψει τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Η κυρία Gherman είχε την καλοσύνη να μας παρουσιάσει μια σειρά από ιδέες για την ενεργοποίηση και την αξιοποίηση αυτού του Μνημονίου και εμείς στο Υπουργείο Εξωτερικών θα συντονίσουμε τις ελληνικές Υπηρεσίες και τα ελληνικά Υπουργεία για να ανταποκριθούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό με ταχύτητα στα αιτήματα αυτά.

Θεωρούμε ότι υπάρχουν δυο μεγάλα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας σε σχέση με τη Μολδαβία. Το ένα ήταν η κατάργηση της βίζας στο οποίο αναφέρθηκα, το δεύτερο και σημαντικότερο ήταν η προετοιμασία και η  υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαίρομαι γιατί τώρα, σε πολύ λίγο καιρό, θα κυρωθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία αυτή. Η Μολδαβία παρά την ουδετερότητά της, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, παίρνει ενεργό μέρος σε πολλές δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση στο Κόσοβο και χαίρομαι γιατί έχουμε εδώ μια ισχυρή μολδαβική κοινότητα και μια πολύ ισχυρή παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Μολδαβία.

Υπογράψαμε πριν από λίγο ενώπιον σας το Εκτελεστικό Πρόγραμμα για τους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης για το 2015 και 2016. Είναι υποχρέωσή μας ιστορική να δώσουμε έμφαση στο πρόγραμμα αυτό, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να επεκτείνουμε τη διμερή εμπορική και οικονομική μας συνεργασία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς και χαίρομαι γιατί αυτό τώρα πλέον γίνεται και στο  πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης της Μολδαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για μας είναι θέμα αρχής ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, γιατί το διεθνές δίκαιο και η περιφερειακή σταθερότητα αποτελούν τους θεμελιώδεις άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Από αυτή την οπτική γωνία στηρίζουμε το διάλογο της Ομάδας 5 + 2 για την περιοχή της Υπερδνειστερίας. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει η ουκρανική κρίση να επηρεάσει δυσμενώς την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Μολδαβία.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα πριν από λίγο στις συναντήσεις μας και θα συνεχίσουμε κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις για τις πολλαπλές κρίσεις που μαστίζουν τον κόσμο και στα ανατολικά και στα νότια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είχα την ευκαιρία, επίσης, να ενημερώσω την κυρία Gherman για ορισμένα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, που αφορούν την Κύπρο, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιβεβαιώνουμε με την επίσκεψη αυτή την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε και εύχομαι στην Κυβέρνηση, κυρίως όμως στο λαό της Μολδαβίας, με σοφία και σύνεση, να κάνει τις μεγάλες επιλογές που αρμόζουν στην δική του μοίρα και την δική του προοπτική μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο.

N. GHERMAN: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, κύριες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Σήμερα, βρίσκομαι στην Ελλάδα κατόπιν της πρόσκλησης που μου απηύθυνε ο αγαπητός συνάδελφος, κ. Βενιζέλος. Θα ήθελα καταρχάς να αναφερθώ στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Ελλάδας και να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους για τη στήριξη και τη συμβολή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Μολδαβία για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της.

Πρόκειται για ένα φυσικό προορισμό για εμένα, όπως ακριβώς ήταν για τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, για τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς ηγέτες στις 28 Απριλίου, καθώς η χώρα σας, η Ελληνική Δημοκρατία, είχε πολύ σημαντική συμβολή κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στην προώθηση των στόχων της ευρωπαϊκής ενταξιακής ατζέντας της Μολδαβίας.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες, είχαμε δύο σημαντικά επιτεύγματα: πρώτον, την κατάργηση της θεώρησης για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήμασταν εδώ τον Απρίλιο για να γιορτάσουμε τη θέση σε ισχύ αυτής της ιστορικής απόφασης για τη χώρα μου, και δεύτερον, την ολοκλήρωση των διαπραγματευτικών διαδικασιών και την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε και αυτή χώρα  επί  Ελληνικής Προεδρίας, στις 27 Ιουνίου.

Έκτοτε, η Μολδαβία έχει επικυρώσει τη Συμφωνία και μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να την εφαρμόζει από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Κατά τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα με τον κύριο Υπουργό, αναφερθήκαμε στις διαρκείς προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλονται για την εφαρμογή της εν λόγω Συμφωνίας, στην οποία πιστεύουμε ακράδαντα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο υπογράψαμε, όταν ο Έλληνας συνάδελφός μου βρισκόταν στη Μολδαβία φέτος τον Απρίλιο, απαριθμεί τους τομείς στους οποίους οι ελληνικοί θεσμοί προτίθενται να προσφέρουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στους αντίστοιχους θεσμούς της Μολδαβίας σχετικά με ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Όπως ακριβώς ανέφερε και ο συνάδελφος μου, σήμερα ήρθα εδώ με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση που προετοίμασαν οι συνάδελφοί μου στα Υπουργεία και τις υπηρεσίες της Μολδαβίας, με σκοπό την παροχή βοήθειας από τους Έλληνες ομολόγους μας και τη συνεργασία, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αυτό τον πολύ πρακτικό τρόπο προκειμένου να διασφαλίσουμε την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών υπέρ της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Μολδαβίας.

Είμαι ευγνώμων σε όλους εδώ στην Ελλάδα, στις Αρχές αλλά και την κοινωνία που πιστεύει στο ευρωπαϊκό μέλλον της Μολδαβίας και στηρίζει τη χώρα μου με γενναιόδωρο τρόπο. Σήμερα υπογράψαμε και μια άλλη συμφωνία, συμφωνήσαμε μάλλον επί του εκτελεστικού προγράμματος της συμφωνίας μας στους τομείς του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης που θα συμπληρώσει το ήδη πολύ πλούσιο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών μας. Και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν 22 διμερείς συμφωνίες που εφαρμόζονται μεταξύ της Μολδαβίας και της Ελλάδας, οι οποίες διαρθρώνουν τη διμερή συνεργασία μας.

Οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο έχουν εντατικοποιηθεί, ειδικότερα τον τελευταίο καιρό, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό. Η οικονομική συνεργασία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και σήμερα συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία στο μέλλον, δεδομένου των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Μολδαβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Μολδαβούς παραγωγούς, οι οποίοι τώρα έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ επωφελούμενοι από ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς.

Υπάρχει επίσης εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης. Μολδαβοί φοιτητές έρχονται να σπουδάσουν στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και ο αριθμός αυξάνεται ολοένα και περισσότερο χάρη στη στήριξη των ελληνικών αρχών.

Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στον τομέα της γεωργίας, της ασφάλειας των τροφίμων, της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που η Μολδαβία θα ήθελε να εξαγάγει προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία μας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της άμυνας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αξιωματικοί των μολδαβικών ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύονται συχνά στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία, και ορισμένοι από αυτούς ηγούνται επίσης των στρατευμάτων μας που μετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη ειρηνευτική επιχείρηση είναι η KFOR, στην οποία μετέχουν και οι δύο χώρες μας. Αλλά και η ενίσχυση της ετοιμότητας των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι πολύ σημαντική.

Συζητήσαμε επίσης για τη συνεργασία μας στον τομέα της δικαιοσύνης, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πεδία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Βλέπουμε στην Ελλάδα πολύ καλά παραδείγματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, για παράδειγμα, την ταχύτητα με την οποία η Ελλάδα ανέκαμψε από την οικονομική κρίση, διασφάλισε τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωσε την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Η Μολδαβία, μια χώρα που δεν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρεί ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία αποκόμισης εμπειριών και είμαι ευγνώμων προς τους Έλληνες συναδέλφους για την ειλικρίνεια που επέδειξαν καθώς μοιράστηκαν μαζί μας τις άσχημες αλλά και πολύ θετικές κατά καιρούς εμπειρίες, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να μάθει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να ενεργήσει στη χώρα του ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Συζητήσαμε επίσης για την περιφερειακή κατάσταση και τη διευθέτηση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας, σχετικά με το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση με σεβασμό προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μια θέση που η Ελλάδα σέβεται και πιστεύει. Συζητήσαμε για τα περιφερειακά ζητήματα και τη διεξαγόμενη διαμάχη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, στην ανατολική Ουκρανία, εξετάσαμε τα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, καθώς όπως αναφέρθηκε πριν, υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, σχετικά με παγκόσμια ζητήματα, σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας μετέχουμε σε όλους τους περιφερειακούς οργανισμούς και τις σχετικές συμφωνίες – και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μολδαβία θα αναλάβει την Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου παραλαμβάνοντας την σκυτάλη από την Ελλάδα στα τέλη του χρόνου – και εξετάσαμε επίσης και τις διάφορες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και βέβαια, θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι καθώς η Μολδαβία και η Ελλάδα έχουν κοινό παρελθόν με μια σειρά κοινών ιστορικών, ανθρωπιστικών, πολιτισμικών χαρακτηριστικών για τα οποία είμαστε υπερήφανοι και καθώς η παρούσα συνεργασία μας είναι εξαιρετική εντός ενός ρεαλιστικού και αλληλέγγυου πλαισίου, είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι θα έχουμε επίσης και ένα κοινό μέλλον. Και αυτό θα είναι το ευρωπαϊκό μέλλον και η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα σε αυτό και η Μολδαβία βέβαια βρίσκεται εδώ για να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη στάση της και για να σχεδιάσει τη μελλοντική της συνεργασία με την Ελλάδα κατά τον ίδιο ρεαλιστικό τρόπο. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως σχολιάζετε τα όσα συνέβησαν χθες μετά την εμφάνιση τηλεχειριζόμενου ιπτάμενου αντικειμένου με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στο διεθνή αγώνα Σερβίας - Αλβανίας, στο Βελιγράδι.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα αθλητικά γεγονότα πρέπει να είναι γεγονότα φιλίας, συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης, μεταξύ των λαών και των εθνών. Όποιος αντιστρέφει τη λειτουργία των αθλητικών γεγονότων σφάλλει.

Στα Βαλκάνια έχουμε πολύ δυσάρεστες ιστορικές εμπειρίες και είμαι βέβαιος ότι οι Κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών και της Αλβανίας και της Σερβίας, όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προκειμένου με δηλώσεις και με πράξεις να δώσουν ισχυρή την αίσθηση της περιφερειακής σταθερότητας, του σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ποια είναι η θέση της Ελλάδος σχετικά με το θέμα της Υπερδνειστερίας; Τον τελευταίο καιρό έχουμε (στη Μολδαβία) πάρα πολύ μεγάλο θέμα και μας ανησυχεί πάρα πολύ αυτό και θα θέλαμε να μάθουμε τη θέση της Ελλάδος. Ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως είχα την ευκαιρία να πω και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, η Ελλάδα σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η εξωτερική μας πολιτική ακολουθεί πάντα το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής κοινής θέσης, στηρίζουμε την Κυβέρνηση της Μολδαβίας στις προσπάθειες που κάνει στο πλαίσιο της διαδικασίας 5 + 2 στη Βιέννη, πάντα υπό το πρίσμα των αρχών που προανέφερα και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες δεν επιβαρύνουν την περιοχή και δεν δημιουργούν μια νέα εστία κρίσης.

N. GHERMAN: Επιτρέψτε μου να προσθέσω μερικά πράγματα απαντώντας στην ερώτηση και σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Βενιζέλος. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας σε όλο το εύρος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή του εκσυγχρονισμού και της αναμόρφωσης του Κράτους της Μολδαβίας και της κοινωνίας της, θεωρείται από τις αρχές της Μολδαβίας ως ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διευθέτηση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας και τη βιώσιμη διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας. Αυτός ο στόχος είναι κοινός και περιλαμβάνει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η εν λόγω διαδικασία έχει ήδη αποφέρει απτή πρόοδο και απτά αποτελέσματα - και καλούμε όλους τους πολίτες από την περιοχή της Υπερδνειστερίας να επωφεληθούν από αυτά - και έχει ήδη καλλιεργήσει τη λογική πάνω στην οποία εδράζεται ο προσανατολισμός της χώρας και αναπτυξιακή και εκσυγχρονιστική πολιτική της.

Και είμαι σίγουρη ότι με το πέρασμα του χρόνου και με την πρόοδο που θα επιτευχθεί κατά την πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, το ζήτημα της Υπερδνειστερίας θα επιλυθεί και ότι οι αρχές στις οποίες αναφερθήκαμε, δηλαδή η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία, θα συνεχίσουν να αποτελούν τη βάση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Η θέση μας είναι ότι σε αυτή την περιοχή πρέπει να αποδοθεί αυτόνομο καθεστώς, εντός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με ταυτόχρονη διαφύλαξη της εδαφικής της ακεραιότητας, και όπως είπα, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας έχει ήδη διευκολύνει πάρα πολύ αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε ιδιαίτερα θέματα ενεργειακής συνεργασίας και μάλιστα τώρα με τις εξελίξεις και την ουκρανική κρίση;

N. GHERMAN: Ναι, βέβαια. Συζητήσαμε το ζήτημα της ενέργειας, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα πρωτίστως για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, και ενημέρωσα τον Υπουργό σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Μολδαβίας όσον αφορά τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και θα ήθελα να επαναλάβω ότι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους εγκαινιάσαμε το έργο ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ρουμανίας. Πρόκειται για τον αγωγό που συνδέει δύο γειτονικές πόλεις της Μολδαβίας και της Ρουμανίας μέσω του ποταμού Prut. Ο αγωγός αυτός θα λειτουργήσει τον ερχόμενο μήνα και η Μολδαβία έκανε το πρώτο βήμα για να συνδεθεί με την αγορά της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων.

Έχουμε επίσης μεγάλα σχέδια όσον αφορά τις πηγές ενέργειας και σε αυτόν τον τομέα έχουμε συντονίσει τα σχέδια μας και θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας στο μέλλον. Εάν θέλει κανείς να είναι πραγματικά αυτόνομος και να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του, χρειάζεται να εξετάσει τις εναλλακτικές που υπάρχουν και τις δυνατότητες διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών. Εξετάζουμε την αξιοποίηση της Κασπίας θάλασσας αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης άλλων παραδοσιακών πηγών ενέργειας.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Μολδαβία εδώ και κάποια χρόνια είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας.  Αυτό σημαίνει ότι όλη η νομοθεσία μας έχει ήδη εναρμονιστεί με εκείνη της Ε.Ε. σε αυτόν τον τομέα, αλλά σημαίνει επίσης ότι λαμβάνουμε σημαντικές επαγγελματικές συμβουλές σχετικά με την οργάνωση του ενεργειακού τομέα της χώρας μας κατά τρόπο βιώσιμο. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η παροχή όλων αυτών των συμβουλών γίνεται μέσα σε πνεύμα εξαιρετικής αλληλεγγύης εκ μέρους των άλλων μελών της Ενεργειακής Κοινότητας.

Οι διεξαγόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο μεγάλος μας γείτονας εξ ανατολάς, είναι πολύ σημαντικές για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα έχουν θετική έκβαση, γιατί η Μολδαβία μέχρι τώρα προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία και είναι προφανές ότι η Μολδαβία, καθώς και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  θα πληγούν από μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου. Ελπίζουμε λοιπόν ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον και ότι με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διασφαλιστεί η ομαλή κατάληξη των συνομιλιών.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως, εμείς προσβλέπουμε στην ένταξη της Μολδαβίας στα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη σημασία που έχει και ο ΤΑΡ αλλά και ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας και άλλες παρόμοιες υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου, που μπορούν να διέρχονται μέσω της Ελλάδος προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό ήταν αντικείμενο και της συνάντησης που κάναμε, πριν από λίγους μήνες στη Βουδαπέστη, οι χώρες του Visegrad και οι ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής, δηλαδή η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία και χαιρόμαστε γιατί από την άποψη αυτή οι σχεδιασμοί μας και η πολιτική μας ταυτίζονται με αυτή της Μολδαβικής Κυβέρνησης. Σας ευχαριστώ πολύ.

15 Οκτωβρίου, 2014