Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (Ε.Σ.Ε.Π.)

 Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (Ε.Σ.Ε.Π.) Ακολουθεί κείμενο δηλώσεων και απαντήσεων προς ερωτήσεις δημοσιογράφων του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής :

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής διεξήχθη εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα σ’ ένα σοβαρό και συναινετικό κλίμα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτός είναι ένας καλός οιωνός για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων και αύριο στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και γενικότερα καθώς διανύουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και για το Έθνος μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Κύριε Αντιπρόεδρε, τι προσδοκά η Αθήνα από την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Μήπως μπορείτε να μας πείτε ποια θέματα θα είναι στην ατζέντα; Οι συναντήσεις που θα έχετε και εσείς με τον Τούρκο ομόλογό σας αλλά και εδώ στην Αθήνα με τον κ. Νταβούτογλου γίνονται όμως με το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Πότε οριστικοποιήθηκε το ραντεβού;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, μιλήσαμε για όλο το φάσμα των εθνικών θεμάτων αλλά και των θεμάτων της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και φυσικά σ’ αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή σε μία τουρκική πρόκληση που παραβιάζει κραυγαλέα το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η πρόκληση αυτή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει προκαλέσει την αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας και τη δική μας αντίδραση. Σας θυμίζω ότι υπεγράφη μία πολύ σημαντική συμφωνία για την έρευνα και διάσωση που ενώνει το FΙR Αθηνών με το FIR της Λευκωσίας και τους δύο αντίστοιχους θαλάσσιους χώρους.  Επίσης, το γεγονός ότι έχουμε αυτή την Τριμερή συνεργασία με την Αίγυπτο και επίκειται η Τριμερής Συνάντηση των Γενικών Γραμματέων Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, την εβδομάδα αυτή στην Αθήνα, σημαίνει πολλά. Και νομίζω ότι και η Τουρκία διαβάζει με άνεση το μήνυμα που στέλνεται, που είναι ένα μήνυμα για το ρόλο του Διεθνούς Δικαίου και της ανάγκης να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στη Μεσόγειο  και η Μεσόγειος να είναι μία θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας των λαών.

Έχοντας πάρει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και με δεδομένο ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα, την υπόσταση, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και με δεδομένο πως οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπορούν να επαναληφθούν μόνο αν σταματήσει η τουρκική πρόκληση, μετά και από διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μετά και από διάλογο που είχαμε με τα Κυπριακά πολιτικά κόμματα, αποφασίσαμε με τον Πρωθυπουργό πως δεν πρέπει να διαταράξουμε το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων επαφών Ελλάδος-Τουρκίας.

Γιατί αυτός είναι ένας ανοικτός δίαυλος, που με αυθεντικότητα και χωρίς ενδιάμεσους, μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε τις εθνικές θέσεις, προς όφελος και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Θα μου επιτρέψετε να πω και προς όφελος της Διεθνούς Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Υπ’ αυτή την έννοια λοιπόν, αποφασίσαμε μετά από πολλή σκέψη να πραγματοποιήσω και εγώ την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, αλλά  επειδή φθάσαμε πλέον στο μήνα Δεκέμβριο να πραγματοποιήσουμε και το Ετήσιο Τακτικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Αυτό συζητήθηκε μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών τηλεφωνικά, αποφασίσθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Και το πρώτο θέμα, το οποίο θα τεθεί είναι, βεβαίως, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι αλήθεια σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό ότι σε δύο μέρες θα γίνει νέα συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Περιμένετε καινούργια πρόταση από τον κ. Νίμιτς, κάτι συγκεκριμένο; Το συζητήσατε σήμερα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμείς σεβόμαστε τη διαδικασία και τον κ. Νίμιτς, μετέχουμε με καλή πίστη και με παραγωγικό τρόπο. Περιμένουμε βήματα από την άλλη πλευρά. Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή και είναι μια θέση, η οποία συνάδει και με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με την ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας.

10 Νοεμβρίου, 2014