ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα, στο Υπουργείο των Εξωτερικών τη συνάδελφό μου της Γεωργίας. Με τη Γεωργία μας συνδέουν ιστορικοί, πνευματικοί και θρησκευτικοί δεσμοί. Πριν από λίγους μήνες είχαμε την ευκαιρία με την κυρία Υπουργό, στις Βρυξέλλες, να υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών για την ευρωπαϊκή προετοιμασία της Γεωργίας και τη μεταφορά της ελληνικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας.
Έχουμε πολλές διμερείς συμβάσεις υπογεγραμμένες. Αποφασίσαμε να τις ενεργοποιήσουμε. Η συζήτησή μας οργανώθηκε σε δυο επίπεδα. Πρώτον, στο επίπεδο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γεωργίας καθώς η χώρα μας ασκεί, το εξάμηνο αυτό, την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης της Γεωργίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει ήδη μονογραφηθεί στο Βίλνιους, μέσα στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, πριν το τέλος του Ιουνίου και αυτό θα το πετύχουμε και είναι επιδίωξή μας και επιλογή μας και είναι μια πολύ σημαντική πολιτική πράξη που υπογραμμίζει τις ευρωπαϊκές, θεμιτές φιλοδοξίες της Γεωργίας.
Συζητήσαμε επίσης για τη σχέση της Γεωργίας με το ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες μέρες, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Γεωργίας. Η Ελλάδα ως πολύ παλαιό μέλος της Συμμαχίας αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία έχει για τη Γεωργία η προοπτική αυτή.
Σε διμερές επίπεδο τονίσαμε τους δεσμούς που υπάρχουν, την κοινότητα ελληνικής καταγωγής που πάντα υπάρχει στη Γεωργία. Τη γεωργιανή κοινότητα στην Ελλάδα, κυρίως, όμως, ασχοληθήκαμε με τις ελληνικές επενδύσεις και την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Γεωργία, η οποία τώρα με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης αποκτά ένα πολύ πιο σταθερό νομικό πλαίσιο, το οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στο σεβασμό και στη συνέχιση των διαδικασιών της Συμφωνίας της Γενεύης, σε σχέση με την Αμπχαζία και τη Νότιο Οσετία.
Αποδίδουμε επίσης πολύ μεγάλη σημασία στη συνέχιση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία, που τώρα είναι η μόνη διεθνής αποστολή που υπάρχει και η οποία πρέπει να επιτελέσει το ρόλο της. Στην αποστολή αυτή μετέχουν και Έλληνες και αυτό είναι ένας πρόσθετος δεσμός μας με τη Γεωργία.
Φυσικά μιλήσαμε και για την κατάσταση σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Για την κρίση στην Ουκρανία, για την κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Η γεωργιανή κυβέρνηση έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή πολύ μεγάλης σημασίας. Την επιλογή της οργανωμένης ομαλοποίησης των σχέσεών της με τη Ρωσία, χωρίς να παραβλέπει τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες. Αυτό για μας είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί και η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, γι’ αυτό και πρώτος μας στόχος είναι η αποκλιμάκωση και ο σεβασμός μιας άλλης συμφωνίας που, επίσης, συνήφθη πριν από λίγες μέρες στη Γενεύη.
Όλες οι συμφωνίες που συνάπτονται στη Γενεύη για όλες τις κρίσεις, για όλα τα ανοιχτά προβλήματα πρέπει φυσικά να εφαρμόζονται, γιατί η ελληνική πολιτική είναι μια πολιτική αρχών που ακολουθεί πάντα το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής και άξονας της πολιτικής μας θέλουμε να είναι πάντα οι κοινές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά φιλική και ευχάριστη και νομίζω ότι διαμορφώνουμε σήμερα τις προϋποθέσεις για μια πραγματική εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Γεωργίας. Με τις σκέψεις αυτές καλωσορίζω την αγαπητή συνάδελφο και παρακαλώ να λάβει το λόγο.
M. PANJIKIDZE: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα, πραγματοποιώντας την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελληνική Δημοκρατία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο, κ. Βενιζέλο, για τη φιλοξενία παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα λόγω της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η συνάντησή μας σήμερα ήταν πολύ παραγωγική, γεγονός που θα συμβάλλει σίγουρα στην περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς. Όπως δήλωσε ήδη ο Υπουργός, συζητήσαμε για την πρόοδο των υφιστάμενων διμερών σχέσεών μεταξύ της Γεωργίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και άλλα σημαντικά περιφερειακά ζητήματα. Υπογραμμίσαμε τη σημασία της ανταλλαγής επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των χωρών μας και της επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση. Και κάλεσα τον Αντιπρόεδρο στη Γεωργία, αλλά δεν θυμάμαι καλά. Μου υποσχεθήκατε ότι θα έρθετε, σωστά;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, βεβαίως, με μεγάλη μου χαρά. Σας ευχαριστώ.
M. PANJIKIDZE: Οι ισχυροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών της Γεωργίας και της Ελλάδας, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τις σχέσεις μας προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε επίσης για τη διμερή μας συνεργασία στον μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα όπου διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις και παρουσίασα στον ομόλογό μου γεωργιανές μεταφράσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Φυσικά, συμφωνώ με την άποψη του συναδέλφου μου σχετικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική διαδικασία της Γεωργίας, καθώς και με την τρέχουσα κατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές της Γεωργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Δημοκρατία για τη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, καθώς και των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών.
Το 2014 είχε ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Γεωργίας. Ως εκ τούτου, κάναμε σαφή αναφορά στην επικείμενη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 2014. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η σχετική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην πορεία της Γεωργίας προς την Ευρώπη.
Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά τον συνάδελφό μου, κ. Βενιζέλο για τη φιλοξενία που μου επιφύλαξε καθώς και για τη στήριξή του. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να διευκρινίσω ότι η κα Υπουργός είχε την καλοσύνη να μου προσφέρει τις γεωργιανές μεταφράσεις δυο ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Ενός του Αντώνη Σαμαράκη και ενός του Ιάκωβου Καμπανέλλη και την ευχαρίστησα θερμά γιατί αυτό αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η Γεωργία στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική λογοτεχνία, η οποία καλλιεργείται, άλλωστε, και στο Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας, όπου υπάρχει μεγάλο κέντρο ελληνικών σπουδών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά, κατ' αρχάς, και τους δυο Υπουργούς. Για την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και μια δεύτερη αν μπορούσα στον κ. Βενιζέλο, ιδιαίτερα τώρα αυτές τις μέρες είναι στο επίκεντρο το θέμα των μειονοτήτων και θα ήθελα αν μπορείτε ένα σχόλιο για τον αποκλεισμό της κυρίας Σαμπιχά.
M. PANJIKIDZE: Υπάρχουν ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις στη Γεωργία, αλλά όπως συζητήσαμε και κατά τη διμερή συνάντησή μας, αυτό δεν αρκεί για την οικονομική μας συνεργασία. Υπάρχει περιθώριο για περισσότερα. Απηύθυνα πρόσκληση στον κύριο Αντιπρόεδρο να επισκεφθεί τη Γεωργία μαζί με επιχειρηματική αποστολή, προκειμένου να προωθηθεί η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γεωργία, καθότι η Σφαιρική και Σε Βάθος Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade) η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Και ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η Γεωργία θα προσελκύσει περισσότερους άμεσους ξένους επενδυτές και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές δυνατότητες.
Αναφορικά με τα παραπάνω, θα ήθελα να επισημάνω η Γεωργία έχει πολύ καλή θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσον αφορά την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα πολύ καλό και ευνοϊκό περιβάλλον και κλίμα για τις επιχειρήσεις, απαλλαγμένο από πολιτικές πιέσεις και καλούμε όλους, όλα τα κράτη μέλη, να έρθουν στη Γεωργία και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι μειονότητες, η Διασπορά της Γεωργίας σε αυτή τη χώρα είναι πολύ μεγάλη. 150.000 Γεωργιανοί ζουν και εργάζονται στη χώρα και εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για τις πολύ καλές συνθήκες και το πολύ καλό περιβάλλον. Και η ελληνική μειονότητα στη Γεωργία δεν είναι, δυστυχώς, τόσο μεγάλη σε σύγκριση με τη σοβιετική περίοδο, αλλά η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη Γεωργία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμφωνώ με την κυρία Υπουργό στο πρώτο σκέλος της ερώτησης. Εάν η ερώτησή σας αφορούσε και την παρουσία των ξένων επιχειρήσεων στην Ουκρανία και όχι μόνο στη Γεωργία, να προσθέσω ότι εμείς ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις μας να μείνουν στην Ουκρανία κανονικά και να συμβάλλουν στην υπέρβαση της οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης της Ουκρανίας που είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής κρίσης που διαπερνά τη χώρα αυτή, γιατί θέλουμε μια σταθερή Ουκρανία που κινείται μέσα στη διεθνή κοινότητα με τρόπο ισότιμο για την ουκρανική κοινότητα, η οικονομική κρίση και ο κίνδυνος επιδείνωσής της είναι μια εξαιρετικά σημαντική απειλή και αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να το λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, γι' αυτό και έχω εδώ και πολύ καιρό και εγώ προσωπικά ταχθεί υπέρ της ανάγκης να συγκροτηθεί μια διεθνής διάσκεψη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ουκρανία, πέρα της συμφωνίας που έχει υπογραφεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι το σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία, ούτε είναι η λύση στο οικονομικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας αυτής στο σύνολό της, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων όλων των περιοχών της.
Σε σχέση με την ερώτηση που μου κάνατε για την υποψηφιότητα της κας Σαμπιχά Σουλεϊμάν παρ' ότι αυτό δεν αφορά την επίσκεψη της αγαπητής μου συναδέλφου, με την άδειά της ήθελα να κάνω ένα σχόλιο.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Συνθήκη της Λοζάνης και γενικότερα το διεθνές Δίκαιο, την αντιμετωπίζει δηλαδή με βάση πολύ αυστηρά ευρωπαϊκά στάνταρτ.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονίζουμε πάντα ότι οι συμπολίτες μας, Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. που κατοικούν στη Θράκη, είναι πριν από οτιδήποτε άλλο, Έλληνες πολίτες απολύτως ισότιμοι, που απολαμβάνουν όλων των πολιτικών, κοινωνικών και αστικών δικαιωμάτων. Θέλουμε να μετέχουν ισότιμα και ενεργά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, θέλουμε να μετέχουν ενεργά σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες, σε όλες τις εκλογές. Στην προκειμένη περίπτωση και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Η διαχείριση των θεμάτων αυτών από τα πολιτικά κόμματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια διαχείριση συγκυριακή και μικροκομματική. Πρέπει να είναι πάντα μια διαχείριση θεσμική, δημοκρατική, γιατί αυτή είναι τελικά η εθνική διαχείριση, η εθνικά υπεύθυνη διαχείριση των θεμάτων. Βέβαια, τόσο σοβαρά θέματα για να τα χειριστεί κανείς πρέπει να έχει την αναγκαία γνώση, ωριμότητα και σύνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κ. Αντιπρόεδρε, κ. Βενιζέλο. Έχουμε και επίσημα τα αποτελέσματα της Eurostat, επειδή μιλήσαμε για επενδύσεις και για οικονομία, είναι το θέμα μεγάλο, που επιβεβαιώνονται αυτά τα νούμερα για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δις, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό είναι μια αφετηρία για καλά νέα για την ελληνική οικονομία; Και το λέω αυτό γιατί ξέρουμε πότε μπήκαμε στο Μνημόνιο, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε. Και εάν αυτό θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για να μην έχουμε άλλο νέο Μνημόνιο. Ευχαριστώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με την άδεια της συναδέλφου μου θα σας απαντήσω, κατ’ εξαίρεση, λόγω της σημασίας που είχε η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat. Η Eurostat σήμερα επιβεβαιώνει ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, την απόφαση των Ελληνίδων και των Ελλήνων να εφαρμόσουν ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής, ως τη μοναδική ασφαλή λύση εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο.
Με την επιβεβαίωση και επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, έχουμε την πιστοποίηση πως γυρίζουμε σελίδα, πως βγαίνουμε από την κρίση και το Μνημόνιο και επανερχόμαστε στην κανονικότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας, αυτοδύναμης, ουσιαστικά ισότιμης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ζώνη του ευρώ.
Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι στενοχωριούνται, κάποιοι λυπούνται, αντί να χαίρονται μαζί με τον ελληνικό λαό. Γιατί αυτά δεν είναι αφηρημένες έννοιες που δεν σχετίζονται με τη ζωή του πολίτη, αυτά συνδέονται με τις αγωνίες, τις ανάγκες, την καθημερινότητα όλων των ελληνικών οικογενειών, συνδέονται με την ανεργία, με την ανάγκη για επενδύσεις, για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, συνδέονται με την προοπτική αποκατάστασης των εισοδημάτων.
Άρα συντελείται την περίοδο αυτή κάτι πολύ σημαντικό: στην πραγματικότητα συντελείται η στροφή προς την έξοδο από την κρίση. Και πρέπει να λάβουμε υπόψη τα πραγματικά μεγέθη. Τα πραγματικά μεγέθη σημαίνει, αφαιρουμένων των δαπανών που γίνονται εφ' άπαξ φέτος για τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που υπολογίζονται μόνο στατιστικά στο έλλειμμα και το χρέος, ενώ στην πραγματικότητα δεν πρέπει να υπολογίζονται γι' αυτό και έχουμε όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και εντυπωσιακά χαμηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, πολύ κάτω από το όριο του 3%, που είναι το πανευρωπαϊκό όριο.
Έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 2,1%. Γινόμαστε ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και αυτό σημαίνει πολλά για το κόστος δανεισμού των τραπεζών, για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και αυτό έχει σημασία.
Και όσοι είχαν τη θεωρία ότι δανειστήκαμε ακριβά σε σχέση με τα επιτόκια που έχουμε πετύχει στο ευρωπαϊκό δάνειο, τους λέω «ευχαριστώ, γιατί αναγνωρίζουν την επιτυχημένη διαπραγμάτευση που κάναμε για χαμηλά επιτόκια το 2012, αλλά τα επιτόκια είναι τα ευρωπαϊκά, τα επιτόκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι απολύτως συγκρίσιμα με τα επιτόκια του πενταετούς ομολόγου, που με τόση επιτυχία βγήκε στην ελληνική οικονομία πριν από λίγες μέρες».
Άρα, τώρα έχουμε το επόμενο βήμα που είναι η επισημοποίηση και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που, ήδη, η αγορά είπε ότι είναι βιώσιμο.
Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας νέος ορίζοντας και αντί να ενωθούμε όλοι και να προχωρήσουμε κάποιοι αντιστέκονται για μικροκομματικούς λόγους. Είναι κρίμα. Αλλά θα πιεστούν από το αποτέλεσμα των εκλογών.
23 Απριλίου, 2014