ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα τον ομόλογό μου, Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Al Malki, με τον οποίο είχαμε πριν από λίγους μήνες, τον Οκτώβριο, στη Ραμάλα μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση.
Είχαμε, επίσης, και μια πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και έτσι έχουμε σήμερα την τρίτη ουσιαστική συνάντησή μας.
Αυτές οι συχνές, ειλικρινείς, ανοιχτές επαφές αντικατοπτρίζουν το εξαιρετικό κλίμα που παραδοσιακά, ιστορικά χαρακτηρίζει τις διμερείς μας σχέσεις. Η φιλία μας, η συνεργασία μας είναι πάντοτε ενεργή και το ενδιαφέρον μας για το παλαιστινιακό ζήτημα πάντοτε έντονο.
Είναι προφανές ότι αφιερώσαμε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησής μας στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας και στην κατάσταση που επικρατεί γύρω από το Μεσανατολικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, ο ομόλογός μου είχε την καλοσύνη να μας ενημερώσει λεπτομερώς για την παλαιστινιακή οπτική γωνία γύρω από το σημείο, στο οποίο βρίσκεται τώρα η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με βάση την πρωτοβουλία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, την οποία στηρίζουμε ηχηρά και ως χώρα και ως περιοδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέχει πάντα στο κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα. Έτσι όχι μόνο στο επίπεδο της δικής μας εθνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζουμε σταθερά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους - στο πλαίσιο μίας λύσης δυο κρατών - που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.
Το momentum που υπάρχει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είναι μοναδικό. Χαιρετίζουμε πραγματικά το θάρρος του Προέδρου Abbas. Και η παλαιστινιακή και η ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν πολιτικό θάρρος, αποδεχόμενες την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε, ως διεθνής κοινότητα, το βήμα που πρέπει το αποφασιστικό και γι’ αυτό φυσικά πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που επιβαρύνουν το κλίμα και δεν διευκολύνουν την ολοκλήρωση αυτής της δύσκολης, αλλά ιστορικά αναγκαίας διαδικασίας.
Τόσο ως Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών, αλλά και ως Πρόεδρος την περίοδο αυτή του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ανάγκη να διαφυλαχθεί αυτό το ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας. Πρόκειται για τη μόνη λύση που μπορεί να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα των Παλαιστινίων για κράτος και του Ισραήλ για ασφάλεια. Και χαίρομαι, γιατί το μήνυμα που προκύπτει από τη συζήτησή μας είναι ότι παρά τις πολλές δυσκολίες, δυσκολίες που έχουν μεγάλο ιστορικό βάθος, υπάρχει πάντα μια αισιοδοξία. Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης του Κουαρτέτου στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Αναφερθήκαμε επίσης στη χθεσινή δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου κας Ashton. Χαίρομαι γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο, έχει ήδη επεξεργαστεί ένα πακέτο στήριξης προς τις δυο πλευρές, το οποίο θα εξειδικευθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή την επομένη της επίτευξης της επιθυμητής συμφωνίας.
Στον ομόλογό μου τον Δρ. Al Malki εξέφρασα, επίσης, την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ειρηνευτική προσπάθεια, εάν και με όποιον τρόπο της ζητηθεί.
Μιλήσαμε φυσικά και για τις διμερείς μας σχέσεις, στη συνέχεια των όσων είχαμε ανακοινώσει κατά την επίσκεψή μου στη Ραμάλα τον Οκτώβριο. Μιλήσαμε δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, για τη συγκρότηση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής και τεχνικών επιτροπών – και θα έχουμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας γύρω από τα ζητήματα αυτά.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Al Malki, η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη και στο επίπεδο της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης, καθώς μια κρίσιμη συνάντηση οργανώνεται στη Λωρίδα της Γάζας. Ευχόμαστε αυτές οι προσπάθειες να στεφθούν από επιτυχία και να συμβάλουν στην ειρηνευτική προσπάθεια.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας καλωσορίσω και ταυτόχρονα να σας καλέσω να επισκεφτείτε και πάλι την Αθήνα στις 10 Ιουνίου στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, που είναι μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας. Μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι η σχέση μας με τον αραβικό κόσμο κατέχει πάντα κεντρική θέση στις ελληνικές προτεραιότητες, αλλά και στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
R. AL MALKI: Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τον φίλο μου Ευάγγελο που μας δέχτηκε με τα μέλη της αντιπροσωπείας μου, σήμερα εδώ, στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά το μεγάλο φόρτο των εργασιών που αντιμετωπίζει το Υπουργείο αυτή την εποχή.
Σε όλες τις συναντήσεις μας, αλλά και σήμερα, καταφέραμε να αποκρυσταλλώσουμε τις θέσεις μας, που αφορούν στην επίτευξη και την εξεύρεση των λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν το παλαιστινιακό πρόβλημα στην επίλυσή του.
Το θετικό κλίμα που επικράτησε μας βοήθησε στο να καταλήξουμε σε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα μεταξύ μας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαμε.
Επισκέπτομαι την Ελλάδα, μια χώρα, η οποία ήταν πάντοτε ειλικρινής και πιστή στην επίλυση του προβλήματός μας για τη δημιουργία μιας μόνιμης εστίας που θα υφίσταται ειρηνικά, ανεξάρτητα, στην περιοχή.
Αυτό έχει εκφραστεί μέσω των δηλώσεων που έκανε αυτή η χώρα στα διάφορα φόρα. Έρχομαι να συναντηθώ, επίσης, και να συνομιλήσω με τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα σε αυτή την περίοδο που προεδρεύει των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ειδική θέση που κατέχει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει και να εστιάσει σε πολλά προβλήματα, όπως την επίλυση του Παλαιστινιακού, καθώς και ορισμένων άλλων επιμέρους προβλημάτων που παρουσιάζονται.
Σθεναρή μου πίστη είναι πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ειδικό ρόλο, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να προωθήσει ιδέες, σκέψεις, πρωτοβουλίες και να επιτευχθεί αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι.
Θα είναι λοιπόν η θέση της Ελλάδας πολύ θετική, ιδιαίτερα λόγω της Προεδρίας που θα διαρκέσει το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους.
Υπήρχε προσέγγιση μεταξύ των απόψεών μας σχεδόν σε όλα τα θέματα και σε αυτές τις πολύ θετικές συνομιλίες που διεξήχθησαν πήραμε διάφορες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η σύσταση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασίας, καθώς και η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών μεταξύ μας, μαζί με την προώθηση της συνεργασίας των δυο χωρών μας σε πολλούς τομείς.
Προσδοκούμε πάνω από όλα από τη συνάντηση, η οποία πρόκειται να συγκληθεί στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου, μεταξύ των Αράβων και των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένουμε να συζητηθούν και να προωθηθούν πολλά θετικά μηνύματα και η επίλυση των προβλημάτων. Γι’ αυτό καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και συγχαίρουμε ταυτόχρονα για αυτήν.
Εγώ εγγυώμαι προσωπικά τη θέση και τη στάση της Παλαιστίνης, μέχρι την ημέρα της σύγκλησης, που θα είναι μια θέση ενθαρρυντική, υποβοηθητική, ώστε να βοηθήσουμε στην επιτυχή διεξαγωγή αυτής της συνάντησης που θα γίνει στις πρώτες μέρες του Ιουνίου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
7 Φεβρουαρίου, 2014