Δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας Δ. Αβραμόπουλου και E. Panariti μετά τη συνάντησή τους

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και καλό μου φίλο, κύριο Edmond Panariti, με τον οποίο είχαμε πραγματικά χρήσιμες, καλές και ειλικρινείς διαβουλεύσεις. Είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε μέσα σε λίγες ημέρες και αυτό συμβολίζει την αμοιβαία επιθυμία μας για ουσιαστική ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Δείχνει την πολιτική μας βούληση να εγκαινιάσουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Συζητήσαμε για όλα αυτά τα θέματα που μας φέρνουν κοντά, που μας ενώνουν, για τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών μας. Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι σύμμαχοι στην Ατλαντική Συμμαχία, αυριανοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο γείτονες με σημαντικά κοινά συμφέροντα σε πάρα πολλούς τομείς.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και η θέση της θα βελτιώνεται, όσο η Αλβανία προοδεύει και προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εκπροσώπους της Μειονότητας και τους αλβανικούς θεσμούς.

Στις μεταξύ μας σχέσεις δεν έχουν θέση οι εκφραστές ακραίων ιδεοληψιών, οι οποίοι, αναπαράγοντας ξεπερασμένα αρνητικά στερεότυπα, επιχειρούν να επισκιάσουν τους πολυσχιδείς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας και να παρεμποδίσουν την προάσπιση των κοινών μας συμφερόντων.

Υπάρχει σημαντικό υπόβαθρο ώστε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας. Το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η διασυνοριακή συνεργασία και βέβαια η παρουσία στην Ελλάδα χιλιάδων Αλβανών που εργάζονται και προκόβουν στη χώρα μας.

Στη Νέα Υόρκη κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ενεργειακής μας συνεργασίας με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τον TAP, που προσδίδει στρατηγικά χαρακτηριστικά στις σχέσεις μας, με προφανή οφέλη για τις οικονομίες μας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σήμερα συνεχίσαμε τις συνομιλίες, ώστε να προχωρήσουμε σύντομα στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας.

Συζητήσαμε φυσικά και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, όπως το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργασθούμε από κοινού, ώστε σύντομα αυτές οι εκκρεμότητες να διευθετηθούν.

Αποφασίσαμε, επίσης, να πυκνώσουμε τις επαφές μας, καθιερώνοντας πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών δύο φορές το χρόνο. Επίσης, αποφασίσαμε να εισηγηθούμε στις Κυβερνήσεις μας να αρχίσει από τον επόμενο χρόνο μία σταθερή επαφή σε διακυβερνητικό, διακρατικό επίπεδο, ανάμεσα σε μέλη των κυβερνήσεών μας που είναι συναρμόδια για τα διμερή μας θέματα.

Η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την ευρωπαϊκή πορεία της φίλης Αλβανίας, όπως έκανε εξάλλου και για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως γνωρίζω ότι και η ίδια η αλβανική ηγεσία επιθυμεί την υλοποίηση των ριζικών τομών και μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται και που θα τη φέρουν πραγματικά πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα την προετοιμάσουν για τη συμμετοχή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της.

Με αυτές τις σκέψεις καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας τον κύριο Panariti και του εύχομαι πραγματικά κάθε επιτυχία στις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό τον καιρό, επ’ ωφελεία της πατρίδας του, αλλά και της γενικότερης συλλογικής προσπάθειας που κάνουμε, για να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή μας μία όαση σιγουριάς, ασφάλειας, συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας. Τον καλωσορίζω και πάλι και τον παρακαλώ να πάρει το λόγο.

E. PANARITI:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Δημήτρη. Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα που με προσκαλέσατε στην Ελλάδα και είμαι πολύ χαρούμενος που πραγματοποίησα αυτή την επίσκεψη, μια επίσκεψη εποικοδομητική και παραγωγική που διεξήχθη σε ζωντανό κλίμα. Τόσο εμείς όσο και οι αντιπροσωπείες μας είχαν έναν πολύ ανοιχτό, εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη θα ενισχύσει τις μελλοντικές μας σχέσεις προς όφελος των κοινών μας συμφερόντων, αλλά και προς όφελος και των δύο λαών και χωρών μας.

Με τον κύριο Αβραμόπουλο προβήκαμε σε μια από κοινού αξιολόγηση των σχέσεών μας όπως αυτές έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα και εξετάσαμε επίσης τις δυνατότητες που υπάρχουν για την περεταίρω ενίσχυση της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής μας περιλαμβάνονταν και ζητήματα του παρελθόντος αλλά και ζητήματα τρέχοντα και μελλοντικά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δημήτρη για το πολύ ανοικτό πνεύμα που επέδειξε καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης που είχαμε επί όλων αυτών των ζητημάτων. Όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι, και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες, ότι θα επιθυμούσαμε πολύ να επιτύχουμε συμφωνία, κάτι που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Και οι δύο πλευρές είναι πεπεισμένες ότι πρέπει να εργαστούμε προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Συζητήσαμε επίσης και άλλα ζητήματα, πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες μας καθώς και ζητήματα σχετικά με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούν ως γέφυρες συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, αποτελώντας παράλληλα και ισχυρό θεμέλιο για την ενίσχυση των μελλοντικών μας σχέσεων.

Θα ήθελα φυσικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κύριο Αβραμόπουλο για την υποστήριξη αλλά και την πολύ εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει σχετικά με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline, κάτι που αποτελεί μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι οι δύο χώρες μπορούν μέσα στο ίδιο πνεύμα να υπογράψουν μελλοντικά και άλλες συμφωνίες για μια σειρά άλλων ζητημάτων, που είναι προς όφελος όχι μόνο των χωρών μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Ενημέρωσα τον κύριο Υπουργό για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Αλβανία όσον αφορά την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως προς την εκπλήρωση των 12 προτεραιοτήτων που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζομαι σε αυτό που ανέφερε ο κύριος Αβραμόπουλος, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Αλβανίας καθ’όλη την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και πιστεύουμε ότι η με την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα θα λάβει σύντομα, φέτος, το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, εκτιμώ πολύ τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίξει την εκπαίδευση και τη μόρφωση των Αλβανών πολιτών και, όπως γνωρίζετε, πρόσφατα άνοιξε στον Βόλο ένα νέο σχολείο, κάτι που αποτελεί πολύ σαφή ένδειξη της πολύ σταθερής και παραγωγικής συνεισφοράς της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης των Αλβανών πολιτών και θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου καθώς αυτή η κίνηση συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας μας σε αυτόν τον τομέα προκειμένου να διαφυλαχθεί η γλώσσα και ο πολιτισμός μας.

Φυσικά, οι απόψεις των δύο χωρών μας ταυτίζονται όσον αφορά τις ευρωαντλαντικές προκλήσεις και καθώς η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αλβανία γιατί γιορτάζουμε το ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας, θα ήθελα, με αυτή την ευκαιρία να προσκαλέσω τον Δημήτρη στην Αλβανία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε αλλά και για τον εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο που είχαμε και ας θεωρήσουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής καλύτερων και πιο ανοικτών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή σας σχετικά με τη δημιουργία ενός πιο σταθερού πλαισίου σε υπουργικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξουν πιο τακτικές επαφές και να επιλύονται όλα τα ζητήματα που καλούμαστε αλλά και που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

3 Οκτωβρίου, 2012