JONAS GAHR STØRE: Καλωσορίζω το συνάδελφο Σταύρο Λαμπρινίδη στο Όσλο. Σήμερα έλαβα τα συλλυπητήρια της Ελλάδος, κίνηση την οποίαν θεωρούμε ένδειξη φιλίας. Συζητήσαμε για τις 22 Ιουλίου, αυτό που συνέβη στην Νορβηγία.
Είχαμε επίσης μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, μια καλή συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και ο Υπουργός μου εξήγησε την σημασία της απόφασης της 21ης Ιουλίου στην ΕΕ, τα νέα μέτρα που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των προσπαθειών της Ελλάδος. Όπως γνωρίζετε σημείωσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις τεράστιες προσπάθειες της Ελλάδος να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δομή και τα συστήματα της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δήλωσα επίσης στους υπουργούς ότι, δυστυχώς, τον Μάιο αναστείλαμε τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ με την Ελλάδα, λόγω της ύπαρξης δομών στην άλλη μεριά οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα που έχουν θέσει η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Από την άλλη πλευρά είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι από την 5η Αυγούστου εγκαταστήσαμε εκ νέου το μηχανισμό χάρη στα μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική πλευρά, τα οποία, πιστεύω, συνάδουν με τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να έχει δομές που να συμμορφώνονται πλήρως με τα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας και μιας φίλης χώρας όπως είναι η Νορβηγία. Έτσι μπορώ να πω με ικανοποίηση, σχετικά με την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ, ότι βρισκόμαστε πάλι στο σωστό δρόμο και αναμένουμε σύντομα να υπογράψουμε ένα σημαντικό πρόγραμμα συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, έως το 2014.
Επίσης, ανταλλάξαμε απόψεις όσον αφορά την Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην Λιβυή καθώς και για άλλα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε εκ νέου στην Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για θέματα στα οποία η Νορβηγία και η Ελλάδα συμφωνούν απολύτως, έχουν ίδιες απόψεις και συνεργάζονται στενά. Με λίγα λόγια, οι συζητήσεις μας ήταν εποικοδομητικές και χρήσιμες, πάνω απ' όλα όμως εκτιμούμε την αλληλεγγύη που εκφράζει ο Υπουργός με την σημερινή του επίσκεψη στην Νορβηγία στην δύσκολη αυτή στιγμή. Σταύρο;
Σ. Λαμπρινίδης: Ευχαριστώ Jonas. Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για την ανείπωτη αυτή τραγωδία. Μια τραγωδία που είχε ως κίνητρο την μισαλλοδοξία και το μίσος. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τον βαθύ θαυμασμό και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τον τρόπο με τον οποίον ο σπουδαίος λαός της Νορβηγίας αντιμετώπισε την τραγωδία αυτή, ένας λαός ο οποίος συσπειρώθηκε στέλνοντας ένα ήρεμο αλλά αποφασιστικό μήνυμα -όχι θυμού, αλλά επιβεβαίωσης των αξιών της ενότητας, της αλληλεγγύης, του ανοιχτού πνεύματος και της δημοκρατίας. Εν μέσω αυτής της τραγωδίας, υπήρξατε για όλους μας πηγή έμπνευσης, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Λυπάμαι βαθύτατα για τις οικογένειες των μικρών αυτών παιδιών και είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο με τον οποίον η Νορβηγία γνωστοποίησε στον υπόλοιπό κόσμο τις αντιδράσεις της σχετικά με το θέμα αυτό.
Όπως καταλαβαίνετε είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε ευρύ φάσμα θεμάτων. Θα ήθελα να εκφράσω στον Υπουργό την ευγνωμοσύνη μου για την ανακοίνωση που έκανε σήμερα σχετικά με την συνέχιση του προγράμματος και την συνεισφορά της Νορβηγίας στο πρόγραμμα ΕΟΧ. Για μένα, αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Νορβηγία αναγνωρίζει τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα και ότι οι προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες του ελληνικού λαού τον τελευταίο ενάμισι χρόνο δεν είναι μόνο λόγια.
Αλλάζουμε τη χώρα. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, πολλές θυσίες ακόμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη χώρα και δεσμευτήκαμε για αυτό. Και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να βοηθήσουμε σε αυτή τη διαδικασία να κρατήσουμε την Ευρώπη στο δρόμο της αλληλεγγύης που έδειξε την 21η Ιουλίου 2011. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπήρξε στην Ευρώπη τον περασμένο ενάμιση χρόνο είναι ότι εμείς, αντί να δώσουμε τα χέρια ανταλλάσσαμε κατηγορίες. Και αυτή η ρητορική της τιμωρίας ανήκει πλέον στο παρελθόν και προχωράμε με τρόπο που κατά τη γνώμη μας δεν είναι μόνο ελπιδοφόρος για το Ευρώ, αλλά για οποιαδήποτε χώρα ανήκει πολιτικά και οικονομικά στην Ευρώπη και το Ευρώ. Σας διαβεβαιώνω ότι θα βγούμε από αυτήν τη διαδικασία πολύ πιο δυνατοί και μεγάλοι.
Τέλος, επιτρέψτε μου πω ότι συζητήσαμε, όπως είπε και ο Jonas, για αριθμό θεμάτων που αφορούν την περιοχή μας. Η Μέση Ανατολή είναι ένα φλέγον ζήτημα. Διαπνεόμαστε και οι δύο από τη βούληση να διασφαλιστεί η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος ώστε να συνυπάρξουν ειρηνικά δύο κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου αυτό να συμβεί έως τον Σεπτέμβριο. Συνεργαζόμαστε στενά στο ζήτημα της Λιβυής προωθώντας και πιέζοντας για μια πολιτική λύση, τώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε για να αρχίσουμε να συζητάμε για μια πολιτική λύση. Η Νορβηγία και η Ελλάδα ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών της θέσης αυτής εδώ και καιρό. Μιλήσαμε επίσης εν συντομία για την γειτονία μας, τα Βαλκάνια, και τη σημασία που έχουν για την Ευρώπη τα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως η ένταξη της Τουρκίας και η σημασία που δίνουμε και οι δύο πλευρές στο να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ, εφόσον εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων, βεβαίως, ο σεβασμός της Κύπρου και του ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Και δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση.
Η Νορβηγία και η Ελλάδα απέχουν πολύ φαινομενικά, όμως κατά τη διάρκεια της ελληνικής διδακτορίας ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ένα διαβατήριο, ένα Νορβηγικό διαβατήριο το οποίο του έδωσε η Νορβηγία για να μπορεί όσο ήταν στην εξορία να ταξιδεύει και να οργανώνει την αντίσταση. Αυτές οι αναμνήσεις είναι ακόμα ζωντανές. Και ελπίζω όσο μπορούμε ο καθένας από μας να ενδυναμώσουμε αυτή την φιλία και να μην απογοητεύσουμε, ούτε την Ελλάδα ούτε τη Νορβηγία. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.
8 Αυγούστου, 2011