Δηλώσεις του Έλληνα διαπραγματευτή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Πρέσβη Α. Βασιλάκη και του Προσωπικού Απεσταλμένου του ΓΓΗΕ M. Nimetz

M. NIMETZ: Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη υπό τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα, κ. Ban Ki-moon τον οποίο συνόδεψα στην Αχρίδα και στα Σκόπια, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με την κυβέρνηση. Ήρθα εδώ για να ενημερώσω την ελληνική κυβέρνηση, διά του Πρέσβη Α. Βασιλάκη, του εκπροσώπου της Ελλάδας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, που διεξάγονται εδώ και αρκετό καιρό.

Ως εκ τούτου, εχθές το βράδυ, αλλά και σήμερα το πρωί, κατά τη συνάντησή μας ενημέρωσα λεπτομερώς τον Πρέσβη Α. Βασιλάκη σχετικά με τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με την κυβέρνηση του βόρειου γείτονά σας καθώς και σχετικά με τις δικές μου συναντήσεις καθώς πραγματοποίησα, στον ελεύθερο χρόνο που είχα στη διάθεσή μου, ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών. Έτσι μπορέσαμε να έχουμε μια λεπτομερή συζήτηση σχετικά με το ζήτημα και είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρέσβη, ποια ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία και ποια είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην επανορθωτική προσπάθεια του κ. *** σχετικά με το ζήτημα του ονόματος;

M. NIMETZ: Ο Γενικός Γραμματέας είχε από την αρχή και έχει έναν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Γνωρίζετε τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Νομίζω ότι είναι το ψήφισμα 817 του 1993 το οποίο δίνει στον Γενικό Γραμματέα ορισμένες αρμοδιότητες και το άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ορίζει ότι το ζήτημα του ονόματος θα συνεχίσει να συζητείται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Ο Γενικός Γραμματέας έχει έναν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας με έχει ορίσει προσωπικό του απεσταλμένο σχετικά με αυτά τα ζητήματα, αλλά πάντα δίνω αναφορά σε εκείνον, έτσι συμμετείχε πάντα στην όλη διαδικασία. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Σκόπια, οπότε επικεντρώθηκε πιο εντατικά σε αυτό το ζήτημα. Όμως πάντα επεδείκνυε το ενδιαφέρον του για αυτό το ζήτημα το οποίο θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα που επηρεάζει την ασφάλεια της περιοχής και ως εκ τούτου αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το ζήτημα και αναγνωρίζει ότι η μόνη λύση είναι να έρθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές και ότι και οι δύο πλευρές χρειάζεται να επιδείξουν κατανόηση και ο ίδιος θα προσπαθήσει να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό. Η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος, κάτι που είναι, όπως γνωρίζετε, σημαντικό για εκείνους και ο Πρέσβης Βασιλάκης με διαβεβαίωσε ότι αυτό το ζήτημα συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να το επιλύσει. Ως εκ τούτου, και οι δύο πλευρές δηλώνουν την επιθυμία τους υπέρ της επίλυσης του ζητήματος. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι θα μπορέσουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Εγώ θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον κύριο Nimetz για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει τώρα τόσα χρόνια και για τον κόπο που έκανε να κατέβει στη Θεσσαλονίκη ούτως ώστε να ενημερώσει δι’ εμού την Ελληνική Κυβέρνηση για το τι συζητήθηκε στα Σκόπια. Το δεύτερο που ήθελα να σας πω, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία από κανέναν όσον αφορά την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση. Είναι βέβαιο ότι δηλώσεις με πολύ πάθος δε βοηθάνε, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε σιγά-σιγά να μπορέσουμε να βρεθούμε στο σωστό δρόμο. Σας ευχαριστώ.

26 Ιουλίου, 2012