Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó (Αθήνα, 01.10.2021)

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ούγγρο Υπουργό Εξωτερικών Péter Szijjártó (Αθήνα, 01.10.2021)Peter, καλησπέρα και καλώς ήρθες στην Αθήνα.

Χαίρομαι που σε υποδέχομαι εκ νέου στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μου χαρά. Πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία επίσκεψή σου και αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επίσκεψή μου σε εσένα, στη Βουδαπέστη και βέβαια έχουμε συναντηθεί πολλές φορές σε διάφορα πολυμερή πλαίσια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στη Ν. Υόρκη.

Σήμερα όμως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Κατ’ αρχήν, θα ήθελα εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ευχαριστήσω την Ουγγαρία για την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για την αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού. Ευχαριστούμε πολύ.

Θα ήθελα επίσης να σε ευχαριστήσω για την απόφασή σας να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά μας για μία θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο ’25-’26. Για την Ελλάδα αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.

Και επίσης θα ήθελα να σου πω και δημόσια ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του κυρίου Korosi για την Προεδρεία της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο χρόνο.

Επίσης είναι μεγάλη μου χαρά που σήμερα υπογράψαμε το Μνημόνιο κοινής αντίληψης, Συναντίληψης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Και μάλιστα για το γεγονός ότι καταλήξαμε πολύ γρήγορα, μόλις τέσσερις μήνες από τη στιγμή που αρχίσαμε τις συζητήσεις. Κάτι που δηλώνει το επίπεδο των σχέσεων μας.

Αρχής γενομένης από τη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων για το οποίο συζητήσαμε και πριν υπάρχει μία αυξητική τάση στο διμερές μας εμπόριο, σημαντική αυξητική τάση παρά την πανδημία και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Και υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων.

Για αυτό χαιρετίζουμε τη διοργάνωση του Ελληνο-ουγγρικού Επιχειρηματικού Φόρουμ και την πρόθεση να λειτουργήσει στο σύντομο μέλλον γραφείο της Hungarian Export Promotion Agency στην Ελλάδα.

Χαίρομαι πάρα πολύ που έφερες μαζί σου Ούγγρους επιχειρηματίες. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Να συνδέσουμε την εξωτερική μας πολιτική με τη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων.

Και βέβαια θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η χώρα μας είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ούγγρους τουρίστες.

Στο διμερές επίπεδο θα ήθελα να μου επιτρέψεις να κάνω μία αναφορά στην ελληνική κοινότητα η οποία εκπροσωπείται στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο. Είναι για εμάς και αυτό κάτι που συνδέει τις δύο χώρες.

Εξετάσαμε επίσης δύο θέματα που ταλαιπωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ιδιαίτερα υπό το κράτος των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Εξήγησα στον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Και επίσης έχω την ευκαιρία εδώ να καλέσω εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Είναι και χαρά μου να ευχαριστήσω και πάλι δημοσίως την Ουγγαρία για τη συμμετοχή στη δύναμη της Frontex που έχει αναπτυχθεί στα ελληνικά σύνορα. Τα Ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που το αναγνωρίζετε.

Μιλήσαμε επίσης για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Είχα την ευκαιρία να δηλώσω στον Peter κάτι που νομίζω και αυτός συμμερίζεται ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική διπλωματία γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.

Και επίσης δεν θα επιτραπεί να παρεισφρήσουν αποσταθεροποιητικά στοιχεία ή να παρεισφρήσουν ακραίες ιδεολογίες που προωθούν τρίτες χώρες με άλλους σκοπούς, μη ευρωπαϊκούς σκοπούς.

Συζητήσαμε εκτενώς την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των χριστιανικών μνημείων σε περιοχές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που βρίσκονται υπό διαρκή απειλή.

Είπα για τη στήριξή μας στα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία στον Peter και στους Ορθόδοξους πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική για την ανάγκη προστασίας μνημείων της περιοχής. Συζητήσαμε μάλιστα και νομίζω πολύ εύκολα θα καταλήξουμε με το Hellenic Aid σε μια κοινή προσπάθεια για την αναστύλωση μιας εκκλησίας.

Αλλά επίσης έθεσα θέματα προστασίας μνημείων όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας που απειλούνται από μονομερείς ενέργειες που καταπατούν θεμελιώδεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία απέναντι στην UNESCO, αλλά όχι μόνο στην UNESCO.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ότι θα ενημερώσω ευρύτερα, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με τον Ούγγρο συνάδελφό μου για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Θα τον ενημερώσω για τον επόμενο κύκλο των διερευνητικών.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα διεξαχθούν στην Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα. Δηλώνω ευθέως ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα, όπως πάντα, προσέρχεται στις συνομιλίες με διάθεση εποικοδομητική.

Στις άτυπες αυτές επαφές θα εξεταστεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Βεβαίως θα ήθελα να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες. Αλλά πάντα, ποιος ξέρει, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει ευχάριστα.

Προέβην επίσης σε αναλυτική ενημέρωση στον Peter για την πρόσφατη συμφωνία μας με τη Γαλλία, μια συμφωνία που προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά.

Η Ελλάδα λειτουργεί πάντα επί τη βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων εν αντιθέσει μάλιστα με μερικούς άλλους συμμάχους, που υποσκάπτουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Δεν παρέλειψα να εξηγήσω στον συνάδελφό μου, ότι η συμφωνία μας με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε.

Άλλωστε, μια παρόμοια συμφωνία είχα υπογράψει πριν περίπου από ένα χρόνο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο πλαίσιο αυτών λοιπόν των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών αυτών, θα ήθελα να πω ότι οι τουρκικές αιτιάσεις είναι εντελώς απαράδεκτες.

Εάν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον  εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο.

Και πάλι είναι μεγάλη μου χαρά που δέχθηκα τον Peter στην Αθήνα.

Τον καλωσορίζω και του εύχομαι καλή διαμονή. Ευχαριστώ πολύ.

1 Οκτωβρίου, 2021