Δηλώσεις του Υπουργoύ Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis (Αθήνα, 20.10.2022)

Δηλώσεις του Υπουργoύ Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Gabrielius  Landsbergis (Αθήνα, 20.10.2022)Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ:

Αγαπητέ μου Gabrielius,

χαίρομαι ιδιαίτερα που σε υποδέχομαι σήμερα στην πρώτη επίσκεψή σου εδώ στην Αθήνα.

Ιδιωτικά είχα την ευκαιρία να σε υποδεχθώ και άλλες φορές στην Ελλάδα, αλλά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η σημερινή σου παρουσία αποτελεί απόδειξη της ενδυνάμωσης των σχέσεων των χωρών μας.

Από την πλευρά μου έχω επισκεφτεί το Βίλνιους τον Ιούνιο του ’21. Με την ευκαιρία δε της επετείου των 100 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφτηκε τη Λιθουανία τον περασμένο Ιούνιο και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εξαιρετική υποδοχή η οποία της επιφυλάχθηκε.

Επίσης πολύ σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να δεχθείτε τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη και αυτό γιατί παρά τη γεωγραφική μας απόσταση οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία.

Είμαστε και οι δύο στην περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, κοινά προβλήματα. Μια τεράστια πρόκληση και για τις δύο χώρες είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Είσαι ο πρώτος ομόλογός μας που συναντώ μετά την επιστροφή μου από το Κίεβο, βεβαίως γιατί μόλις γύρισα σήμερα το πρωί, οπότε έζησα για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα την κατάσταση, στην οποία ζουν οι Ουκρανοί λόγω των βομβαρδισμών.

Συναντήθηκα με τον ομόλογό μας τον Dmytro Kuleba, τον οποίο ξέρεις και εσύ πολύ καλά. Η συνάντησή μας έλαβε χώρα στο καταφύγιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον διαβεβαίωσα ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για τη στήριξη της Ουκρανίας, δηλαδή για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την από κοινού αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού.

Ενός αφηγήματος με το οποίο τόσο η Λιθουανία, όσο και η Ελλάδα έχουν βρεθεί στην ιστορία τους αντιμέτωπες. Έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολιτικές σαν αυτή που το Κρεμλίνο εφαρμόζει τώρα στην Ουκρανία.

Είχα την ευκαιρία στο Κίεβο να δηλώσω ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Διότι και εμείς έχουμε στα ανατολικά έναν μεγάλο και ισχυρό γείτονα.

Ένα γείτονα ο οποίος έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli ρητά εναντίον της πατρίδας μας, ένα γείτονα που ζητά αποστρατικοποίηση τμήματος της επικράτειάς μας, που έχει συγκεντρώσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι από τα νησιά μας.

Ένα γείτονα που διεκδικεί τμήμα του εδάφους μας ως δικό του, ένα γείτονα που μας λέει ότι μπορεί να έρθει ξαφνικά μέσα στη νύχτα, ένα γείτονα που μας λέει ότι αν δεν δεχθούμε αυτά τα οποία μας λέει θα έχουμε την τύχη της Ουκρανίας.

Λοιπόν η ελληνική κοινωνία μπορεί να καταλάβει εύκολα μετά από αυτά, έναν λαό, τον ουκρανικό λαό ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία.

Έχουμε όμως και πολλά άλλα θέματα που θα συζητήσουμε στο γεύμα εργασίας, όπως το ζήτημα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, μια απειλή που αντιμετώπισαν και οι δύο χώρες μας. Θα συζητήσουμε για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχα επίσης την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, άλλωστε τα ίδια είπα στο Συμβούλιό μας λίγες μέρες πριν. Επίσης θέλω δημόσια να σε ευχαριστήσω για την συμμετοχή της Λιθουανίας στην UNFICYP, την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

Τέλος εξετάσαμε και θα εξετάσουμε τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων. Θα μιλήσουμε για την ενεργειακή ασφάλεια, συμμεριστήκαμε και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Λιθουανίας για τον πυρηνικό σταθμό στο Astravyets της Λευκορωσίας, κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες σας, είναι μόλις 50 χιλιόμετρα από το Βίλνιους. Έχουμε ανάλογες ανησυχίες για την κατασκευή ενός άλλου σταθμού με ρωσική τεχνολογία στο Akkuyu της Τουρκίας, σε μια σεισμογενή περιοχή.

Αγαπητέ μου Gabrielius η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τη Λιθουανία ως έναν κρίσιμο και χρήσιμο εταίρο στην προσπάθειά μας για την αμοιβαία προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας, με μια στέρεη βάση, κοινές αξίες, κοινές αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί το ευρωπαϊκό μας σπίτι, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κοινές μας αρχές και αξίες εκφράζονται από το Διεθνές Δίκαιο και από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εδράζονται στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών του κόσμου.

Και οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε αναθεωρητική προσπάθεια, σε κάθε ιδεολογία που θέλει να καταστρέψει αυτή την τάξη πραγμάτων που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πάλι, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή σου επίσκεψη στην Αθήνα.  Είναι η συνέχιση μιας σειράς διαρκών επαφών μεταξύ μας.

Καλώς ήρθες.

20 Οκτωβρίου, 2022